kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 6 Kasım 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

2.625 $ ödeyip Kırklareli'nden Kars'a 'Arı Safari'ye çıkacağız

ŞAH TANYERİ
Tema kuruluşu BiyoTema Tur'un organizasyonuyla 2008 yılında "Arı Safari" düzenlenecek. Kırklareli'nden Kars'a ülkenin arı ırk varlığı ve bal üretiminin yerinde görüleceği tura katılmak için 2 bin 625 dolar ödenecek..
Arı meraklıları, gelecek yıl 13 günlük 'Arı Safari'ye çıkacak. Kırklareli'nden Ardahan'a Türkiye'nin değişik yörelerindeki arı ırkları, bal yapımı ve pazarlarının görüleceği turun toplam fiyatı 2 bin 625 dolar olarak belirlendi. Gürcistan'a sıfır noktasındaki Camili'de (Macahel) bulunan saf Kafkas arı ırkının korunması ve geliştirilmesi projesine sponsor olan işadamı Nihat Gökyiğit, 2008 yılında 'Arı Safari' düzenleyeceklerini bildirdi. Tema Vakfı kuruluşu BiyoTema Tur organizasyonuyla daha önce anıt ağaç turu, botanik tur, kuş gözleme turları düzenlediklerini anımsatan Gökyiğit, 2 bölüm halinde yapılacak 13 günlük turun toplam fiyatının 2 bin 625 dolar olacağını söyledi. Tur kapsamında, ünlü anzer balının üretildiği Rize İkizdere'deki vadi, Artvin Camili (Macahel) bölgesinde keşfedilen saf Kafkas arı ırkı ve Artvin melez arısı, Ardahan Posof'daki benzer Kafkas arı ırkı, Kars-Ardahan'daki gezgin arıcılar ve organik bal üretimi, Erzurum bal pazarı, Kırklareli İğneada'daki Türk Carniolan arı ırkı, Muğla'da çam balı yapan arı ırkı ve bal yapımı görülecek. 2-10 Ağustos ve 11-14 Ağustos 2008 tarihlerinde iki bölüm halinde gerçekleştirilecek turun ardından Gökyiğit'in İstanbul'daki botanik parkında gezi sonuçları değerlendirilecek.

SAF KAFKAS ARI IRKI
Tur kapsamındaki Camili'den bahsedersek, araştırmalarda literatüre girmemiş bitki türlerine rastlanılır. Ancak hepsini daha fazla heyecanlandıran nesli tükendiği sanılan saf Kafkas arı ırkının bulunmasıdır. Yoksulluk nedeniyle doğal varlıkların tahribini önleyerek kırsal kalkınmayı gerçekleştirecek proje oluşturulur. Gökyiğit'in sponsor olduğu proje kapsamında, bugün saf Kafkas ana/kraliçe arı, Artvin melez arısı ve bal üretimi yanında ekoturizm ve organik tarım çalışmaları yapılıyor.