kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 5 Kasım 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
İşiyle evli olanlar panik atağa yakalanma riski yüksek olan gruptadır. Bu kişiler hayatı ıskalar!

Din ve iman eksikliği panik atağa yol açmaz!

ESRA TÜZÜN
ESRA TÜZÜN
01.11.2007
Panik atağın pek çok nedeni var ancak uzmanlara göre bu nedenler arasında din, iman ya da inanç, eksikliği bulunmuyor. Dr. Nihat Kaya uyarıyor: Aksi düşünülse de, az dua eden panik atağa yakalanmaz!..
Psikiyatrist Dr. Nihat Kaya panik atakla ilgili okurlardan gelen soruları yanıtladı:

* Panik atak hastasıyım. Sizce hastalığımın nedeni iman ya da inanç eksikliği olabilir mi?
Dini duyarlılığı olan hastaların çoğu bu soruyu soruyor. Panik atakla beraber ortaya çıkan ölüm korkusu, insanları dine yaklaştırıyor. Birçok insan namaz kılmaya başlıyor, bazı kadınlar örtünüyor. Alkol kullananların bazıları bırakıyor. Panik atak din ve iman eksikliğinden kaynaklanmaz. Çok dindar birisi de panik atak yaşayabilir. Hastalıklar evrenseldir. Dindar insan da insani özelliklere sahiptir. Bir ayrıcalığı yoktur.

* Erkek arkadaşım panik atağın pençesinde. Geçtiğimiz nisan ayında kalp krizinden çok genç yaşta babasını kaybetti hastalandı. O günden beri ilaç kullanıyor. Onu hastalığına rağmen seviyorum ama kendisi giderek benden uzaklaştı. Görüşemez olduk. Üzerine gitmek de istemiyorum. Sizce ona nasıl yardımcı olabilirim. Onunla ortak bir hayat kurulabilir mi?
Sevgilinizde kendisinin de kalp krizi sonrası öleceği korkusuyla panik atak başlamış olabilir. Hatta depresyona bile girebilir. Depresyona giren bir insan en sevdiği insanla bile görüşmek istemez. Sosyal ya da cinsel hiçbir aktiviteye katılmaz. İçine kapanır ve alınganlaşır. Erkek arkadaşınıza, "Senin için ne yapabilirim? Sana yardımcı olmak istiyorum" diyerek onunla diyalog kurmaya çalışın. Eğer yardım talebinize yanıt veriyorsa, o da iyileşmek istiyordur. Eğer sizi dinlemiyorsa sözü geçen birinden yardım isteyin. Bir doktora gitmesine yardımcı olun. Görüşmediğinizde ona mesaj atın ama mesajlarınız onu boğacak yoğunlukta olmasın. Sabredin. Tedavi olup düzelirse, onunla sağlıklı bir aile hayatı kurabilirsiniz.

HİPNOZLA İYİLEŞEMEZSİNİZ!

Hipnoz ya da tamamlayıcı ve alternatif tıp tedavileriyle panik atak geçer mi? Sizce bunlar denenmeli mi?
Panik atak hastalarının çoğunun en büyük arzusu doğal yollarla, ilaçsız tedavi olmaktır. Tek başına hipnozla, EFT ile, akapunkturla ya da bitkilerle tedavi olan birini görmedim. Piyasada tek seansta, 5 seansta ve yüksek meblağlarla panik atağı tedavi ettiğini iddia eden sahtekarlar var. Şunu unutmayalım ki; tıpta mucize yoktur. Bu yöntemleri ancak psikiyatrlar yardımcı yöntem olarak kullanabilir. İlaç ve psikoterapi temel tedavidir. İnsan anatomisini, fizyolojisini, hastalıkların oluşum ve belirtilerini bilmeyen insanlara muayene ve tedavi için gitmemek gerekir. İlaç kullanmak istemeyenlere ve hamilelere psikoterapi, vitamin, doğal destek ürünleri, egzersiz ve beslenme programı uygulanabilir.

* Panik atakta neden mide şişer ve midede gaz oluşur?
Bazı panik hastalarında kriz anında, midede şişkinlik, gaz veya geğirti oluşur. Bu kişilerin strese karşı hedef organları sindirim sistemleridir. Bunlar genelde duygularını bastıran, içe atan, kontrollü kişilerdir. Birçok panik atak hastası, strese bağlı mide bağırsak sorunları nedeniyle gastroenteroloji uzmanlarına, dahiliyecilere gidip endoskopiler yaptırmakta ama elbette bir şey çıkmamaktadır. Uzun süre strese maruz kalanlarda gastrit ve ülser ortaya çıkabilmektedir. Böyle durumlarda, panik atakla beraber gastrit ve ülserin de tedavi edilmesi gereklidir. Zaten antidepresanlar, hasar görmüş mideye dokunabilir. Onun için mideyi de rahatlatmak gerekir. Günde 1-2 fincan rezene çayı içerek, midedeki gazı hafifletebilirsiniz.

CİNSELLİĞİ ETKİLER!

* Panik atak tedavisinde kullandığım antidepresanlar cinselliğimi baskılıyor. Bu konuda ne yapmalıyım?
Antidepresanların yan etkileri herkeste farklı şekil ve oranlarda kendini gösterir. Kimi insanlarda yan etkiler görülürken, kimilerinde hiçbir yan etki ortaya çıkmaz. Bazılarında ise çok hafif yan etkilere rastlanır. Antidepresanlar çoğunlukla cinselliği baskılarlar. Ancak bu durum kesinlikle kalıcı bir yan etki değildir. Tedavi sürecinde bu etki azalabilir, hatta bazen tamamen geçer. Kimi zamanlarda da aynı kalır ama tedavi bitince etki tamamıyla ortadan kalkar. Erkekler viagra benzeri ilaçlarla ereksiyon sorunlarını giderebilirler. Kadınlar içinse çalışmalar devam etmektedir.