kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 4 Kasım 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Bankalar esnafa 'pardon' diyecek!

RAHİM AK
130 bin esnafın haciz nedeniyle bloke edilen tüm banka hesapları Maliye'nin uygulamasının yanlış anlaşılması nedeniyle sorun yarattı Maliye, bankalara birer yazı göndererek hesaplarıda sadece hacizli bölümü kadar tutara blokaj konulması gerektiği uyarısında bulundu ..
İLİŞKİLİ HABERLER
Bankalar esnafa 'pardon' diyecek!
Maliye'nin vergi borcu olan şirketlerin banka hesaplarına uyguladığı hacizi bankaların yanlış anladığı ortaya çıktı. Vergi borcu nedeniyle bankalar haciz tutarı kadar hesaplardaki parayı bloke edeceğine tüm hesabı dondurdu. Hal böyle olunca esnaf nakit sıkıntısı ile karşı karşıya kalırken ciddi problemler yaşandı. Kredi alamayan, çeklerini ödeyemeyen hatta bu yüzden kara listeye girenler dahi olduğu iddia edildi. Maliye Bakanlığı yetkililerinden edinilen bilgiye göre bankalara bu konudaki hatalı uygulama ile ilgili yazı gönderilerek durumun düzeltilmesi istendi. Konu hakkında bilgi veren bir Maliye Bakanlığı yetkilisi üç ay önce başlayan uygulama ile bankalardan bilgi alınarak haciz işlemlerine başlandığını belirterek şunları kaydetti: "Borçlular ve bankalardaki hesaplar karşılaştırıldı ve borçlular tespit edildi. Bankalarda hesabı olan borçluların listesi illere gönderildi. Ancak haciz bildirgesi gönderdiğimiz banka bunu blokaj olarak algılamış. Kişinin 50 YTL borcu varsa 100 YTL'lik hesabının tümüne blokaj konulmuş. Ya da 100 YTL borcu olan ve hesabında 50 YTL bulanan işadamının 50 YTL'sine haciz uygulandıktan sonra o işadamının bankaya yatırdığı diğer paraya da haciz uygulanmış. Oysa bizim kanunda böyle bir uygulama yok. Sadece bankada var olan parasından borcu kadar kısma haciz uygulanıp gerisi serbest bırakılır."

MAHSUPLAŞMA BİLMECESİ
Aynı yetkili, şirketlerin KDV alacaklarının borçlarından düşülmesi (mahsuplaşma) işleminin de yapılmadığı eleştirilerine ilişkin olarak şirketlerin bazılarının haklı olduğunu çünkü bankaların yine haciz tebligatı giden şirketlerin KDV alacakları nedeniyle hakları olan mahsuplarının ilgili vergi dairesinden yazı gelmeden yapılmadığını söyledi. Yetkili ler söz konusu yanlış anlaşılma sonucu yaşanan sıkıntının sona düzeltileceğini ifade etti.