kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 3 Kasım 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Doç. Dr. Cem KILIÇ reformu yorumluyor

Yasa sadece yeni memuru kapsıyor

OKAN MÜDERRİSOĞLU
OKAN MÜDERRİSOĞLU
MEMURLAR için ayrı bir düzenleme yapılması gerekçesiyle Anayasa Mahkemesi'nden dönen reformda kamu görevlilerin mevcut hakları korunacak. Yeni düzenlemede dikkati çeken değişiklikler şunlar :

* Kamu görevlilerinin mevcut hakları korunurken yeni yasanın yürürlüğe girmesinden sonra memur olarak yeni işe başlayanlar için yasayla gelen yeni düzenlemeler geçerli olacak.

* Yaşlılık aylığının bağlanmasında geçerli olan oranlar, Anayasa Mahkemesi'nce sadece Kamu Görevlileri açısından iptal edilmişti. Yeni düzenleme ile yasanın yürürlüğü sonrasında yeni işe başlayacak kamu görevlileri için bu oranlar aynen devam etmekte.

* Bağ- Kur'luların faydalandıkları Sosyal Güvenlik Destek Primi'ne ilişkin temel şartlar Anayasa Mahkemesi'nce iptal edilmemesine rağmen, kamuoyunda kesilecek prim oranlarının yüksekliği bakımından çok eleştirilmişti. Yeni düzenleme bu eleştirileri dikkate alarak prim oranlarını düşürüyor.

* Genel Sağlık Sigortası'ndan faydalanacaklar bakımından yeni düzenleme, iptal edilen maddeden farklı uygulama getirmiyor. Sadece kapsam çok az genişletilmiş.

* Yürütmesi durdurulan yasada Genel Sağlık Sigortası'nın işletimi ve ilaç bedellerinin belirlenmesi için Sağlık Hizmetleri Fiyatlandırma Komisyonu kuruluyordu. Yeni düzenlemede de ilk haliyle olduğu gibi korunan bu komisyonun yürütümü, sekretaryası SGK tarafından yapılacak.