kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 3 Kasım 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Emzirme ödeneği 10'da 1'e çekildi

OKAN MÜDERRİSOĞLU
OKAN MÜDERRİSOĞLU
Milletvekillerine İmtiyazlı Düzenleme
TBMM üyeliği sona erenlerden (milletvekillerinden) gerekli şartları taşımadığı için aylık bağlanamayanlara emekli olamayanlara), sigortalı bir işte çalışmadıkları veya aylık bağlanmadığı takdirde "temsil tazminatı" ödenecek. Bu tutar bin 480 YTL ile başlayacak ve aylık katsayıya göre artırılacak.

Cenaze ve Emzirme Ödeneği Azaltıldı
Ölen sigortalıların hak sahiplerine asgari ücretin 3 katı düzeyinde ödenmesi öngörülen cenaze ödeneği, asgari ücretin 2 katına düşürüldü. Emzirme ödeneği de asgari ücretin üçte birinden onda birine çekildi.

Çalışan Emeklilere Sağlık Sigortası Yükü
Emekli aylığı almakta iken sigortalı bir işe giren veya kendi adına kurduğu işyerinde çalışanlardan "sosyal güvenlik destek primi"nin yanısıra Genel Sağlık Sigortası primi de tahsil edilecek.

Genel Sağlık Sigortası Başlıyor
Türkiye'de yaşayan tüm vatandaşlar ile bir yıldan uzun süreli ikamet eden yabancılar ve sığınmacılar, vatansızlar Genel Sağlık Sigortası kapsamına alınacak. GSS prim oranı yüzde 12.5 olacak. Bu tutarın yüzde 5'i çalışan, yüzde 7.5'i işveren-devlet hissesi olacak.

Emeklilik Sonrası İşe Girenler Rahatlatıldı
Bu kanun yürürlüğe girdikten sonra emekli aylığı almakta iken sigortalı bir iş bularak çalışanlardan "sosyal güvenlik destek primi" kesilmeyecek. Ancak kanundan önce sigortalı işe giren emekliler sosyal güvenlik destek primi ödemeye devam edecek.

Muhtaçlara Sağlık Sigortası
Eski kanunda yeşil kartlıların da Genel Sağlık Sigortası'ndan (GSS) yararlanması ve primlerinin devletçe ödenmesi öngörülürken yeni düzenlemede muhtaç kişilere ilişkin tanım getirildi. Her türlü kazancı net asgari ücretin üçte birinden az olan kişiler GSS'den yararlanacak.

Şampiyonlara Sağlık Sigortası
Avrupa, Dünya ve Olimpiyat Şampiyonluğu kazanan sporcular ile aileleri devlet tarafından GSS kapsamında sayılacak.

Sağlık Sigortasına Katkı Payı
GSS ile ayakta tedaviler için 2 YTL, ilaç için yüzde 10-20 oranında katkı payı alınmasına ilişkin hüküm korunacak. Hizmet satın alınan özel hastanelerin uygulayacağı "fark tutarları" için Sosyal Güvenlik Kurumu tavan getirecek.

Yatarak Tedavide Pamuk Eller Cebe
Yatarak tedavi olanlardan her bir tedavi için asgari ücretin net tutarı kadar, yıllık bazda ise asgari ücretin iki katını geçmemek üzere katkı payı alınabilecek.