kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 28 Ekim 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

STK'lardan PKK'ya 'Silahı bırak' çağrısı

Hüseyin KAÇAR DİYARBAKIR / SABAH
Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki 91 sivil toplum kuruluşu, PKK'ya "Silahı bırak" çağrısı yaptı. "Kürt kökenli vatandaşlar şiddet istemiyor" denilen bildiride, askerlerin de bırakılması istendi..
Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki 17 ilde bulunan 91 sivil toplum kuruluşu (STK), terör örgütü PKK'ya silahsızlanması çağrıda bulunarak, şiddete son vermesini ve askerleri serbest bırakmasını istedi. Diyarbakır, Şırnak, Hakkâri, Şanlıurfa, Adıyaman, Batman, Mardin, Siirt, Elazığ, Van, Gaziantep, Muş, Ağrı, Bitlis, Bingöl, Tunceli ve Kars'ta bulunan 91 STK; bölgedeki gelişmeler ile ilgili dün ortak bir açıklama yaptı. Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası'nda bir araya gelen STK temsilcileri adına ortak açıklamayı okuyan Diyarbakır TSO Başkanı Mehmet Kaya, toplumsal barışa bir imkan tanınabileceğine inandıklarını belirerek şunları söyledi: "Can kayıpları canımızı yakıyor, şiddet, hayatlarımızı karartıyor. Kin ve nefret havası yaygınlaşıyor. Kaygılarımız artıyor. Toplumun tümünü kuşatan bu ağır havayı dağıtmak ve her gün biraz daha koyulaşan karanlığı yırtmak giderek zorlaşıyor. Buna rağmen biz hâlâ toplumsal barışa bir imkân tanınabileceğine inanıyoruz."

'ASKERLERİ SERBEST BIRAKIN'
Terör örgütü PKK'ya çağrıda bulunurken Kaya, açıklamaya şöyle devam etti: "Bunun için; PKK, şiddet yöntem olarak kullanmaktan vazgeçeceğini, silahsız hale gelmeye hazır olduğunu gecikmeden açıklamalı ve bunun koşullarını kendisi açısından yaratmak için somut adımlar atmalıdır." Bölgede yaşayan Kürt kökenli vatandaşların kesinlikle şiddet istemediğini belirten Kaya, "Kesinlikle silah bırakılmasını ve sorunların diyalogla çözelmesini istiyoruz" diye konuştu. Kaya, halen alıkonulmaya devam edilen askerlerin de serbest bırakılmalarını istedi. Doğu ve Güneydoğu Sanayici İşadamları Derneği Başkanı Seyhmus Akbaş ise, açıklamanın insani kaygılarla hazırlandığını belirtti ve "Sağduyu ile hareket edersek sorunları çözeriz. PKK'nın şiddetten vazgeçmesi çok önemli" dedi. Bildiriye imza koyan sivil toplum kuruluşlarının bazıları şunlar: Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası, Diyarbakır Ticaret Borsası, Şanlıurfa Ticaret Borsası, Adıyaman Ticaret ve Sanayi Odası, Diyarbakır Barosu, Mardin ve Şırnak Tabip Odası, Van , Muş ve Bitlis Tabip odaları, Diyarbakır, Bitlis ve Muş Diş Hekimleri Odası, Diyarbakır, Van, Muş eczacı odaları, Diyarbakır Ziraat Odası, KA-MER, Mazlum Der, Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti.