kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 20 Ekim 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Ankara Kaçakçılık ve Organize Suçlar Müdürlüğü 8’i bürokrat 31 kişiyi gözaltına aldı. Gözaltına alınanlar arasında 20’ye yakın işadamının bulunduğu ifade edildi.

Şahdeniz'de 31 kişi avlandı

Enerji ihalelerinde yolsuzluk iddiasıyla 31 kişi gözaltına alındı. Mavi Hat Operasyonu ile gözaltına alınanlar arasında 2 hafta önce görevden alınan Müsteşar Yardımcısı Bekir A. ve BOTAŞ yöneticisi 8 bürokrat var..
Enerji ihalelerinde yine yolsuzluk iddiası patlak verdi. BOTAŞ, iki yıl içinde 2. kez ihaleye fesat karıştırma ve rüşvet operasyonuna sahne oldu. İlk aşamada 500 milyon dolar civarındaki ihalelerle ilgili olarak, "Mavi Hat" adı verilen operasyon kapsamında dün sabaha karşı 04.00 sıralarında bürokrat ve işadamlarına dönük eşzamanlı gözaltılar gerçekleşti. Ankara Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesi ekipleri, 8'i bürokrat 31 zanlıyı gözaltına aldı. Bazı bürokratların sadece bilgisine başvurulmak üzere çağrıldığı belirtilirken halen Emniyet'teki zanlılar arasında Enerji Bakanlığı ve BOTAŞ bürokratlarından Bekir A., Rıza Ç., Şakir A., Emel A., Ömer K., Faruk C., Siyam H.'nın bulunduğu bildirildi. İşadamlarından İbrahim S., Rubil G.'nin de zanlılar arasında olduğu iddia edildi. Soruşturma kapsamında 91 kişinin adı geçtiği için gözaltıların artması bekleniyor.

ŞAHDENİZ MERCEK ALTINDA
Soruşturmada, Şahdeniz adı verilen Azerbaycan-Gürcistan-Türkiye doğalgaz boru hattı projesi mercek altına alındı. Şahdeniz projesi kapsamında yapılan Çorum, Sivas ve Hanak doğalgaz kompresör ihaleleri üzerinde ayrıntılı şekilde duruluyor. Henüz ihale süreci tamamlanmayan Tuz Gölü depolama ihalesi ile ilgili iddialar da inceleniyor. Enerji Bakanlığı'ndaki yolsuzluk ve rüşvet iddialarıyla ilgili soruşturma aylar önce başladı. İlk etapta 500 milyon doları bulan ihalelerle ilgili olarak bazı firmaların yolsuzluk yapıldığına ilişkin şikayet ve ihbarlarda bulundukları kaydedildi. Ankara Cumhuriyet Savcısı Mehmet Tamöz'ün talebi ve nöbetçi mahkemenin kararıyla, aylar öncesinden bazı şüphelilerin telefonları dinlemeye alındı. Ayrıca Enerji Bakanı Güler'in talimatıyla, Hanak ve Sivas doğalgaz kompresör istasyonları ihalesi için Mayıs ayında soruşturma başlatıldı. Geçen ay müfettişler, aynı soruşturmayla ilgili BOTAŞ'tan tüm belge, bilgi ve dokümanları isteyip soruşturmayı derinleştirdi. Bakanlıkta görevli bazı üst düzey bürokratlar hakkında idari soruşturma başlatıldı. Teftiş Kurulunun yürüttüğü soruşturma çerçevesinde Bakan Hilmi Güler, BOTAŞ Genel Müdür Vekilliği'ne getirilen Rıza Çiftçi'yi, iki hafta önce görevinden alarak, (TEİAŞ) Türkiye Elektrik İletim AŞ'ye müşavir yaptı. Bakan Güler, Müsteşar Yardımcısı Bekir A.'yı da iki hafta önce istifa ettirip bakanlık müşavirliğine çekti. Güler, bir baka yolsuzluk iddiası kapsamında Maden İşleri Genel Müdürü Hilmi Özbeden'i de tenzili rütbe yapınca, genel müdür görevinden ayrıldı.
Haberin fotoğrafları