kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 20 Ekim 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Kaz Dağı'ndan sonra sıra Istrancalar'a geldi

Güngör KARAKUŞ-Murat SAVAŞ SABAH
Longoz Ormanları'nın ev sahibi doğa harikası Istranca Dağları'nda tepkilere karşı çimento fabrikasının inşaatı sürüyor. TEMA inşaatın durdurulması için iki dava açtı..
Doğa harikası Istranca eteklerindeki Vize ilçesi Evrencik köyünde 1.5 yıl önce 350 dönümlük yeşillik arazi üzerinde başlatılan çimento fabrikası inşaat çalışmaları, bölge halkının büyük tepkisine neden oluyor. Çevreciler haziran 2008'de tamamlanacak olan ve Soyak Holding A.Ş ile TBS Taşıma Beton ve Ürünleri A.Ş ortaklığı ile kurulan Traçim Çimento A.Ş. fabrikasının inşaatı tamamlanıp faaliyete geçtiğinde, Istranca Dağları'ndaki doğal hayatın tamamen değişeceğini söylüyor.

TEMA TEPKİSİ
İnşaat çalışmaları nedeniyle yeşillik alanlar beyaz kum örtüsüyle kaplanırken, çevreciler ise çevre için mücadelelerine devam ediyor. Trakya bölgesinde TEMA adına çalışmalar yürüten Endüstri tasarımcısı Hakan Dedeoğlu, yıllardır fabrikanın kurulmaması için mücadele ettiğini söylüyor. Fabrikanın doğal hayatı yok edeceğini anlatan Dedeoğlu, fabrikanın ruhsatını Kırklareli Belediyesi Meclisi'nde 25 kişinin oyu ile aldığını belirterek, "Ben TEMA temsilcisi olarak belediyeye itiraz dilekçesi verdim. Tekrar oylama yapıldı. 14 evet, 11 hayır oyuyla yine inşaat izni çıktı" dedi. Bölgede yeraltı su kaynaklarının çok yoğun bulunduğunu belirten Dedeoğlu, şöyle konuştu: "İstediğiniz yeri 4 metre kazın, su çıkar. Bu fabrika üretime başladığı zaman patlayıcı maddelerle ham maddesi olan kalker ve kil çıkartacak. Yeraltı suları en ufak sarsıntıyla yön değiştirebiliyor. Ve bu çalışmalarda yeraltı suları kirlenecek. Çimento üretimi sırasında hava kirliliği üst düzeyde olacak. Çevresinde çok geniş alanı etkileyecek. Trakya'nın akciğeri olan Istranca ormanlarını yavaş yavaş yok edecek." Traçim Çimento Fabrikası ile ilgili olarak TEMA 2006 yılında açtığı iki dava sürüyor. Maden fabrikasının inşaatının yasadışı olduğunu iddia eden Trakya Üniversitesi eski Rektörü Prof. Dr. Osman İnci, Çevre ve Orman Bakanlığı'nın da onayladığı Ergene Havzası'nda, Trakya Alt Bölgesi Çevre Düzeni Planı'na göre, özellikle su havzası olan yerlerde çimento fabrikası kurulmasının mümkün olmadığını söyledi. Ancak bakanlığın planda değişiklik yaparak "Hammaddenin çıktığı yerlerde fabrika yapılabilinir" maddesini eklediğini kaydeden Prof. İnci, "Bakanlık böyle bir değişikliği, planı yapan Trakya Üniversitesi'ne sormadan yapamaz" dedi.

"ÇEVREYE DUYARLIYIZ"
Traçim Çimento Fabrikası Genel Müdürü İrfan Yorulmaz, son teknolojiyi kullanacaklarını kaydederek, "Çevreye zarar veriyor düşüncesi yanlıştır. Öyle olsa, İstanbul'da şehrin göbeğindeki Ak Çimento gibi fabrikalar faaliyetini sürdüremezdi. Fabrikamız bakanlık deklarasyonuna göre Avrupa üretim standartlarına uygun yapılıyor. Makineler Avrupa'dan getirilecek. Eski fabrikalara göre daha az toz emisyonu yayacağız" dedi.
Haberin fotoğrafları