İLİŞKİLİ HABERLER
Şensoy: Bir çıkış yolu bulunmalı
Şensoy: Bir çıkış yolu bulunmalı
Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Nabi Şensoy, 1915 olaylarıyla ilgili tasarının ABD'de kabul edilmesi halinde bunun başka ülke parlamentolarına emsal teşkil edeceğini belirterek, ''Benzeri kararlar, AB üyesi ülke parlamentolarından çok daha kolay geçer. Daha fazla ileriye gitmeden bu konuda bir çıkış yolu bulunmalı. Aksi takdirde, Ermeni diasporasına çok önemli kozlar verilir. Konuyu BM'ye götürülebilir, tazminat ve toprak gibi farklı taleplerde bulunabilirler'' dedi.
Şensoy, TBMM Dışişleri Komisyonuna, ABD Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesinde kabul edilen 1915 olaylarına ilişkin tasarıyla ilgili son gelişmeler hakkında bilgi verdi.
Alınan bilgiye göre Şensoy, Türk-ABD ilişkilerinde, ambargo konulduğu dönemler de dahil olmak üzere, ABD'deki hiç bir Türk büyükelçinin istişare için bile geri çağrılmadığını ifade ederek, ilk kez bir Türk Büyükelçinin ''duyarlılık gösterilerek'' çağrıldığını ve bunun da ABD'ye güçlü bir mesaj olduğunu kaydetti.
Nabi Şensoy, ABD'de hiçbir zaman Türkiye lehine bu düzeyde güçlü bir lobi faaliyeti yapılmadığını belirterek, ''Tasarının çıkmaması için Bush da dahil herkes milletvekillerini aradı'' dedi.
ABD'li yetkililerin çabaları sonucunda kendilerinin de 100'ün üzerinde milletvekiliyle temasa geçtiğini anlatan Şensoy, temaslar sonucunda bazı milletvekillerinin tasarıdan imzalarını çektiklerini hatırlattı.
''BİR ÇATI ALTINDA ORGANİZASYON...''
ABD'de 1915 olaylarıyla ilgili lobi faaliyetinde bulunulması amacıyla, sivil toplum örgütlerinden oluşan bir çatı altında organizasyon yapılması önerisinde bulunan Şensoy, ''Bu konunun sürekli olarak anlatılması lazım. Çünkü, ABD'de 1915 olaylarına inanmış bir toplum var. Bazıları, sadece Türk-Amerikan ilişkilerine zarar gelmesin diye 'hayır' diyor. Dil bilen kişileri oraya gönderelim, doğruları anlatsınlar'' diye konuştu.
Büyükelçi Şensoy, ABD'deki gazetelerin, konuyla ilgili kendilerinden görüş alınacak birilerini sorduğunda, ''Şu kişiyle konuşun'' diyebilecekleri, bu konuda uzmanlaşmış bir bilim adamı bulamadıklarını, konuyu iyi bilen bilim adamlarının da yabancı dil bilmediğini anlattı.
''YAHUDİ LOBİSİ YENİDEN KAZANILMALI''
Türkiye'nin ABD'deki Yahudi lobisini yeniden kazanması gereğine işaret eden Şensoy, geçmişte Yahudilerin Türkiye'ye büyük destek verdiğini hatırlattı.
ABD kamuoyunda ''Türkler birkaç gün konuşup sonra unuturlar'' izlenimi bulunduğunu belirten Şensoy, bu izlenimin yok edilmesi gereğini vurguladı. Tasarı; Temsilciler Meclisine gelmeden bazı yaptırımlar uygulanması gerektiğini kaydeden Şensoy, bunun dozajının da iyi ayarlanmasının şart olduğunu söyledi.
Türkiye'nin kritik bir süreçte olduğunu ve böylesi bir kararın alınmasının mutlaka önlenmesi gerektiğini ifade eden Şensoy, ABD'de böylesi bir kararın kabul edilmesinin AB üyesi ülke parlamentolarını da etkileyeceğini belirtti. Şensoy, ''Bu kararın çıkması, başka meclisler için emsal teşkil edebilir. Benzeri kararlar, AB üyesi ülke parlamentolarından çok daha kolay geçer. Bu işle çok vakit kaybediyoruz. Daha fazla ileriye gitmeden mutlaka bir çıkış yolu bulunmalı. Böylesi bir durum, Ermeni diasporasına çok önemli kozlar verir. Konuyu BM'ye götürülebilir, tazminat ve toprak gibi farklı taleplerde bulunabilirler'' diye konuştu.
Büyükelçi Şensoy, ABD'deki Yahudilerin Türkiye'ye desteğinin geçmişteki kadar güçlü olmasa da sürdüğünü belirtti.
''HAMAS İLE GÖRÜŞMEK YANLIŞ OLMUŞTUR''
Komisyonda, CHP'li ve AK Parti'li üyeler de konuyla ilgili görüşlerini ve önerilerini ifade etti.
CHP Bursa Milletvekili Onur Öymen, AB'nin Hamas'ı terör örgütü listesine koyduğunu, Türkiye'nin de bu listeyi kabul ettiğini hatırlatarak, Hükümetin Hamas örgütü yöneticilerini kabul edip görüşmesinin yanlış olduğunu, bunun etkilerinin bugün görüldüğünü ileri sürdü.
Öymen, ''Terör örgütü saydığınız bir örgütü kabul edemezsiniz, konuşamazsınız. Bu büyük hata oldu. Sadece Yahudi lobisi üzerindeki olumsuz etkisi açısından değil, Türkiye'nin kendi tutarlılığı için de yanlış olmuştur. Dış İlişkiler Komisyonunda 8 Yahudi üyenin 7'si bizim aleyhimize oy kulandı. Onlar lehimize oy kulanmış olsaydı tasarı çıkmayacaktı'' dedi.
Komisyon Başkanı Murat Mercan ile bazı AK Parti'li üyeler, CHP'li Öymen'in bu görüşlerine karşı çıktı.
İLİŞKİLİ HABERLER
Şensoy: Bir çıkış yolu bulunmalı
Yayın tarihi: 18 Ekim 2007, Perşembe
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2007/10/18//haber,CAFD6CC9EB8146C2A6CCE65F288AAFC5.html
Tüm hakları saklıdır.
Copyright © 2003-2007, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.