İnsan dışkısı Dünya'yı kurtarabilir!
İnsan atığını biyogaz ve gübreye dönüştüren ucuz bir sistemin, dünyada 2,6 milyon kişinin tuvalet gereksinimini uygun koşullarda giderme ve küresel ısınmayı azaltma olanağı sağlayacağı bildirildi. ..
Sulabh International Social Service Organisation adlı bir sivil toplum kuruluşu, bu sistemi, ay sonunda Hindistan'da düzenlenecek 7. Dünya Tuvalet Zirvesi'nde gündeme getireceğini açıkladı. STK'nin kurucusu Bindeshwar Pathak, kuruluşunun ülkesi Hindistan'da tuvalet ihtiyacını uygun koşullarda gideremeyen 730 milyon kişiye yardım sağlamayı amaçladığını belirterek, Birleşmiş Milletler'in Binyıl Kalkınma Hedefleri arasında 2015'e kadar dünyada temiz tuvaletten yoksun 2,6 milyar insan sayısını yarıya indirmek, 2025'e kadar da tamamına uygun koşullarda tuvalet sağlamak olduğunu kaydetti.
Ülkesi Hindistan'ın buna katkısının, dışkıdaki biyogazı mutfak yakıtı ve elektriğe, idrarı da gübreye dönüştüren bir sistem olacağını belirten Pathak, "Afganistan'ın başkenti Kabil'e kısa süre önce kurduğumuz bu teknolojiyi şimdi diğerlerinin de tanımasını istiyoruz, çünkü bu Milenyum Kalkınma Hedeflerine ulaşmakta ve küresel ısınmayı azaltmakta yardımcı olabilir" dedi.
2001'de kar amacı gütmeyen bir sivil toplum kuruluşu olarak kurulan ve 42 ülkeden 55 üye grubu bulunan Dünya Tuvalet Örgütü, sağlık koruma önlemlerini küresel kilit konu yapmayı hedefliyor. Dünya Sağlık Örgütü'nün rakamlarına göre, yarıdan fazlası Çin ve Hindistan'da olmak üzere tüm dünyada 2,6 milyar kişi tuvalet ihtiyacını uygun koşullarda gideremiyor. Açık alanda giderilen tuvalet ihtiyacı, su kaynaklarının kirlenmesine ve bu yüzden ishal gibi her yıl binlerce kişinin ölümüne yol açan hastalıklara neden oluyor.
Yayın tarihi: 17 Ekim 2007, Çarşamba
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2007/10/17//haber,0525067433CA46EB97543676F6CCA36C.html
Tüm hakları saklıdır.
Copyright © 2003-2007, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.