Türk Silahlı Kuvvetleri unsurlarının, terör örgütü PKK'nın yuvalandığı Irak'ın kuzey bölgesi ile mücavir alanlara gönderilmesi için Hükümete 1 yıl süreyle izin verilmesini öngören Başbakanlık Tezkeresi, 19'a karşı 507 oyla TBMM Genel Kurulunda kabul edildi.
Tezkere üzerinde elektronik cihazla yapılan açık oylamaya, 526 milletvekili katıldı. Başbakanlık tezkeresi, 19 ret oyuna karşı 507 oyla benimsendi.
BAŞBAKAN ERDOĞAN: TEZKERE HAYIRLI OLSUN
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, tezkerenin TBMM'de kabul edilmesi ile ilgili olarak, ''Ülkemiz, milletimiz için, teröre karşı mücadeleyi uluslararası bir karar olarak görenler için hayırlı olsun'' dedi.
Erdoğan, tezkerenin TBMM'de kabul edilmesinin ardından, Meclis kulisinde bir gazetecinin, ''Tezkerenin kabul edildiği dakikalarda Başkan Bush da bir açıklama yaparak, 'Türkiye'nin sınır ötesine asker göndermesi Türkiye'nin yararına değildir' açıklaması yaptı. Siz de kasım da gidip bir görüşme yapacaksınız. Tezkerenin kabulü, bu açıklama ve görüşme öncesinde nasıl değerlendirilmelidir?'' sorusuna, ''Kimin ne dediğini bilmediğini'' belirten Erdoğan, şunları kaydetti: ''Ben sadece şu anda TBMM olarak tüm parlamenterlerimizle biz kahir ekseriyetle bir karar verdik. Bunun için de kimin ne dediği değil, TBMM'nin ne dediği önemlidir ve bu kararı da TBMM almıştır. Ülkemiz için, milletimiz için, teröre karşı mücadeleyi uluslararası bir karar olarak görenler için hayırlı olsun diyorum.''
Başbakan Erdoğan; gazetecilerin, DTP temsilcisinin Genel Kurulda yaptığı konuşmayı nasıl değerlendirdiği yönündeki soruya ise yanıt vermedi.
BAHÇELİ: BU AŞAMADAN SONRA BÜTÜN SORUMLULUK İKTİDARINDIR
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Başbakanlık tezkeresinin TBMM'de kabul edilmesiyle ilgili olarak ''Bu aşamadan sonra bütün sonuçlarıyla sorumluluk siyasi iktidara aittir. İnşallah TBMM'nin verdiği bu yetki çerçevesinde, gereği neyse onu cesaretle yapabilirler'' dedi.
Bahçeli, TBMM Genel Kurulunda, Türk Silahlı Kuvvetleri unsurlarının, terör örgütü PKK'nın yuvalandığı Irak'ın kuzey bölgesi ile mücavir alanlara gönderilmesi için Hükümete 1 yıl süreyle izin verilmesini öngören Başbakanlık Tezkeresinin kabul edilmesinin ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Bir gazetecinin ''Tezkere kabul edildi, ama uygulanacağını düşünüyor musunuz?'' sorusu üzerine Bahçeli, TBMM'nin büyük bir çoğunlukla sınır ötesi operasyon için hükümete yetki verdiğini söyledi. Bahçeli, ''Bu tezkerenin milletimiz için hayırlı, uğurlu olmasını diliyoruz. Bu aşamadan sonra bütün sonuçlarıyla sorumluluk siyasi iktidara aittir. İnşallah TBMM'nin verdiği bu yetki çerçevesinde gereği neyse onu cesaretle yapabilirler. Biz MHP olarak her aşamada bu yetkiyi destekleyeceğiz. Bunu sözcümüz de ifade etmiştir. Bu sözümüzün arkasında duracağız'' diye konuştu.
Oylamada neden 19 fire verildiği yönündeki bir soru üzerine Bahçeli, DTP sözcüsünün ''hayır'' oyu vereceklerini açıkladığını ve DTP'li vekillerin de bu doğrultuda oy kullandığını söyledi. Bahçeli, ''Biz kimin ne yaptığını saymıyoruz. Bizim görevimiz o değil'' dedi.
MHP Genel Başkanı Bahçeli, DTP sözcüsünün konuşmasını nasıl bulduğunu soran gazeteciye, ''Topluma açık yapılmış bir konuşma oldu. O nedenle Meclis faaliyetlerini televizyonlardan takip edenler, değerlendirmiş olacak'' diye konuştu.
Gazetecinin, DTP sözcüsünün ''Yüzümüzü Ankara'ya döndük, Başkent Ankara herkesin umudu olsun'' dediğini hatırlatması üzerine Devlet Bahçeli, ''Başka yer olamaz zaten'' karşılığını verdi.
BAYKAL: AMACIMIZ SAVAŞ DEĞİL
CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, tezkerenin kabul edilmesine ilişkin, ''Amacımız savaş değil, savaşmadan sonuç almaktır'' dedi.
Baykal, tezkerenin 507 oyla kabul edilmesinin ardından TBMM kulisinde gazetecilerin sorularını cevaplandırdı. Genel Kuruldaki görüşmeler sırasında, CHP Grubu adına konuşan İstanbul Milletvekili Şükrü Elekdağ'ın konuşmasının çok iyi olduğunu belirten Baykal, ''Elekdağ konuşurken, Başbakan'ı meşgul ediyorlardı, tam dinleyemedi. Sayın Başbakan, Elekdağ'ın konuşma metnini tutanaklardan çıkarıp sakin sakin bir okusun. Çok yararlı olur'' diye konuştu. Tezkereye ilişkin, ''Umarım Irak'a girmemizi gerektirecek bir durum olmaz, PKK terörü sona erer, Irak gerekli tedbirleri alır'' diyen Baykal, şöyle devam etti: ''Amacımız savaş değil, savaşmadan sonuç almaktır; Suriye olayında olduğu gibi müdahale olmadı ama sonuç alındı. Umarız burada da böyle olur.''
''TEZKERE, ŞAKA KALDIRMAZ''Tezkerenin 507 oyla kabul edilmesini ''büyük bir mutabakat'' olarak değerlendiren Baykal, konuşmasını şöyle sürdürdü: ''Böyle bir karar alıp, onun üzerine yatmak olmaz. Şartlar gerektiğinde kullanmamak mümkün değil. Oyun olmaz. En etkin şekilde bu yetkiyi kullanmak zorundasınız. Bundan öncekilerde ABD'nin müdahalesine ortak olunup olmamasıydı. Şimdi bıçak kemiğe dayandı. Terörle mücadelede, olması gerektiği için çıkarılıyor; ABD'nin talebiyle değil. Şaka kaldırmaz. Ciddi bir şekilde Türkiye'nin bütünleşik bir politika ortaya koymasıdır. Umarız ABD, Türkiye'nin ciddiyetini kavrar işbirliğine girer. O zaman iş değişir müdahaleye belki gerek kalmaz.''Alınan kararın ''caydırmayı'' amaçladığına dikkati çeken Deniz Baykal, Türkiye'nin bu kararlılığının, Irak'ı teröre destek verme konusunda caydırabileceğini söyledi.
Baykal, şunları kaydetti: ''Türkiye'nin amacı teröristi yakalayıp imha etmek değil; terörü destekleyen Irak'ın sistemini, ABD'nin politikasını değiştirmektir. 'Türkiye'yi idare ediyoruz' politikasının sürdürülemeyeceği ortaya çıkarsa ya Türkiye ya PKK demeliler. Eğer Türkiye derlerse, tezkere amacına ulaşmış olacak.''
*Türkiye-Irak sınırından yabancı ajanslara düşen fotoğraflar
*Amerika gibi mi olmalıyız?- Ergun Babahan'ın yazısı için tıklayınız..
*Taktik Tezkeresi - Muharrem Sarıkaya'nın yazısı için tıklayınız...
*Tehlikeli Söylemler- Erdal Şafak'ın yazısı için tıklayınız..
*Görünen köy kılavuz istemez- Yavuz Donat'ın yazısı için tıklayınız...
Tezkerenin görüşüldüğü birleşimde yapılan görüşmeler sırasında siyasi partiler adına konuşan hatiplere yönelik herhangi bir sataşma olmadı. Görüşmeleri Başbakan Tayyip Erdoğan dahil olmak üzere CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ve DTP Grup Başkanı Ahmet Türk baştan sona izledi.
İlk olarak kürsüye gelen DTP Grup Başkanvekili Selahattin Demirtaş, barış ve kardeşlik dilini geliştirme konusunda "yürek yüreğe" vermeye hazır olduklarını vurgulayarak, tezkereyi "desteklemeyeceklerini" söyledi.
Bölgede 24 yıldır yaşanan çatışma ortamında "yurtiçinde binlerce", sınır ötesine de 24 kez harekat yapılmasına karşın, bunlardan pozitif sonuçlar yaratılamadığını, "akan kanın durdurulamadığını" vurgulayan Demirtaş, "Bu çerçevede partimize yönelik haksız itham, tehdit ve hareketlerin demokratik kültüre aykırı olduğu, bu yaklaşımların tolumdaki olumsuz yansımalarının da hesap edilmesi gerektiği inancındayız" dedi.
Demirtaş, sınır ötesi harekat ve askeri çözüm yerine "..demokratik tartışma ve sivil çözüm" yöntemlerinin gündeme alınması gerektiğini vurgulayarak, "Bizim her hal ve koşulda yüzümüzün Ankara'ya, gönlümüzün demokrasiye ve barışa dönük olacağının bilinmesini isteriz" dedi.
CHP : ASİMETRİK SAVAŞCHP adına konuşan Şükrü Elekdağ ise "CHP olarak tezkereyi yerinde buluyoruz ve evet oyu vereceğiz" derken, yaşanan olayın "bir asimetrik savaş" olduğunu, durumun "soğuk savaş dönemindeki tehditlerden daha ağır ve vahim" olduğunu söyledi.
Olayların, Türkiye'yi Irak'a karşı yeni bir politika uygulama ve tezkere noktasına getirdiğini ifade eden Elekdağ, "Asimetrik mücadelede amaç terörü himaye eden mihrak ve devletleri, PKK'yı himaye edemez hale getirmektir. PKK'ya destek olma iradesinin kırılması lazımdır ve bunun yapılmaması, tezkereye blöf olarak bakılmasına ve Türkiye'nin inandırıcılığına darbe vurur" dedi.
Elekdağ konuşmasında olayın bir de "ABD boyutu" olduğunu vurgulayarak, ABD'nin de Kuzey Irak ev Irak'ın PKK'yı himaye etmesine mi, Türkiye'ye mi destek vereceğini belirlemesi gerektiğini söyledi.
MHP DESTEK VERDİMHP grubu adına konuşan Deniz Bölükbaşı, Türkiye'nin "Güvenlik tehdidi ve fiili terör saldırısıyla" karşı karşıya olduğunu belirterek, tezkereye "eksik ve sakatlığına rağmen" destek vereceklerini söyledi.
ÇİÇEK: TERÖR SORUNUNU DEMOKRASİ İÇİNDE ÇÖZECEĞİZ
Devlet Bakanı ve Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek, hükümet olarak demokratik açılımları sürdürmeye kararlı olduklarını ve "terör sorununu" demokrasi içinde çözeceklerini söyledi. TBMM Genel Kurulu'nda Kuzey Irak'a yönelik olarak sınır ötesi operasyona izin veren tezkerenin görüşmelerinde hükümet adına konuşan Çiçek, "Tezkerenin hedefi doğrudan doğruya PKK terör örgütüdür ve terörle mücadelede hep vatandaşla teröristi ayırdık" dedi.
"Hala içimizde onu (PKK'yı) lanetlemeyenler var" diyen Çiçek, terörle mücadele konusunda hiç bir ülkeden doğrudan bir destek görmediklerini söyledi ve şöyle konuştu:
"Terör örgütleri uluslararası politikanın unsurlarıdır. Arkasında bir ya da birden çok devlet ya da şer örgütü yoksa, bir gün bile varlıklarını sürdüremezler. PKK da en fazla destek bulan örgütlerden biridir. Terör örgütleri müstakil hareket edemezler, karar alamazlar. İpleri başkalarının elindedir ve yaşamak için öldürmek zorundadır."Çiçek, "Terörü, hukuk dışına çıkmadan ve demokrasi içinde kalarak çözeceğiz. Demokrasi çözüm için müsait ortamın hazırlanması bakımından önemlidir. Sorunu demokrasi içinde çözeceksek, suç işlemiş olanların da bir tövbeye ihtiyaçları vardır" dedi.
AJANSLAR