Ermeni tasarısının kabul edilmesinin ardından Türkiye, Washington Elçisi Şensoy'u geri çağırdı. Başbakan'ın ABD ziyareti gözden geçilirken, Deniz Kuvvetleri Komutanı ABD ziyaretini iptal etti..
Türkiye'nin Irak'a sınır ötesi askeri operasyon için tezkere hazırladığı bir dönemde, Ermeni Tasarısı'nın ABD Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi'nde kabul edilmesi Ankara-Washington ilişkilerini bir kez daha kırılma noktasına getirdi. Önceki gün Ermeni tasarısı oylaması ile ilgili Dışişleri Bakanlığı gece yarısına kadar çalıştı. Dışişleri ve Cumhurbaşkanı Gül gece yarısı yaptıkları açıklama ile Türkiye'nin ilk tepkisini gösterdi. ABD Büyükelçisi Ross Wilson da dün Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldı. Dışişleri Müsteşarı Ertuğrul Apakan Wilson'a iki ülke arasındaki stratejik ilişkilerin olumsuz etkileneceği mesajını verdi. Başbakan Tayyip Erdoğan da dün İstanbul'a gelişinde ABD'ye yaptırım uygulanacağının sinyalini verdi. Erdoğan şöyle konuştu: "Temsilciler Meclisi'nin Dış İlişkiler Komitesi'nin geleceğe yönelik çok çok talihsiz aldığı bir karardır. Ama tabii bundan önce de Dış İlişkiler Komitesi'nin buna benzer kararları vardır. Bu kararlarda 2000'de 38'e 12, 2005'te 40'a 7 oyla bu kararlar çıkmıştı. Bu yönetim çok ciddi bir mücadele verdi çıkmaması için. Ama iç hesaplar peşinde olanlar farklı bir lobi faaliyetleri içerisinde bulundu. Bu aslında ABD'nin de çıkarlarına ters bir adımdır. Ve Türkiye'nin konumunu fark edemeyenlerin aldığı talihsiz bir karardır. Mücadelemiz devam edecektir. Tabii bu arada atacağımız adımlar var" dedi. Bir gazetecinin bu adımlarda İncirlik Üssü'nün olup olmadığına dair sorusuna ise Erdoğan, "Bunlar konuşulmaz yapılır" dedi.
ELÇİ GERİ ÇAĞRILDI
Türkiye'nin Washington'daki Büyükelçisi Nabi Şensoy da komite kararına tepki olarak süresi belirsiz olmak üzere Ankara'ya çağrıldı. Şensoy'un ABD'nin tutumuna karşı Ankara'ya istişareler için çağrıldığı dün Dışişleri Müsteşarı Ertuğrul Apakan tarafından Wilson'a iletildi. Apakan, ABD Başkanı Bush'un şahsi çabalarına ve yönetimin desteğine karşın Türk halkının böyle bir suçlamaya tepkisiz kalamayacağını iletti. Washington Büyükelçisi Şensoy da "Türkiye'den gelen talimat üzerine istişareler için bu hafta sonunda Ankara'ya gidiyorum"dedi. Şensoy, ne kadar kalacağına ilişkin bir soruyu "İstişareler ne kadar sürerse o kadar kalacağım" diye yanıtladı. Ankara'nın ikinci tepkisi ise askeri kanattan geldi. Önümüzdeki hafta ABD Deniz Kuvvetleri Komutanı'nı ziyaret edecek olan Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Metin Ataç'ın bu ziyareti iptal edildi.
İŞTE YOL HARİTASI
Ankara'nın izleyeceği yol haritası ise şöyle:
1- Türkiye önce tezkereyi kabul edecek.
2- Dışişleri Bakanı Babacan, önümüzdeki hafta çıkacağı Ortadoğu ziyaretinin ikinci etabında, Bağdat'la yapacağı Saddam sonrası ilk üst düzey ziyaret olan randevuyu iptal edecek.
3- Başbakan Erdoğan 5 Kasım'daki Washington ziyaretini tekrar gözden geçirecek.
4- Ermeni lobisi tasarının kasım ayı ortasında Temsilciler Meclisi'nde oylanmasını hedefliyor. Buna karşın Türkiye ve ABD yönetimi bu aşamada oylama tarihini geciktirmeyi ve Temsilciler Meclisi Başkanı Pelosi'yi zorlamayı hedefliyor.
5- Bu amaçla İncirlik gibi askeri yaptırımlar dışında, NATO çerçevesindeki işbirliğinde Türkiye bazı kararları ağırdan alacak. Ankara, İncirlik Üssü'nü kapatmaya kadar uzanacak önlemleri hayata geçirmeden önce kararlılığını, askeri ziyaretleri iptal ederek ve ortak tatbikatlara katılmayarak gösterecek. Türkiye, Ermenistan'a karşı da tepkisini gösterecek. Ermenistan'a hava koridorunun açılması ile başlayan Charter seferlerinin iptal edilmesi de gündemde. Ankara Erivan'a karşı atacağı bu adımları, ABD'den gelecek yanıtlara göre belirleyecek.
Yayın tarihi: 12 Ekim 2007, Cuma
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2007/10/12//haber,4E407408DFC84A2AABB0E433EE49B393.html
Tüm hakları saklıdır.
Copyright © 2003-2007, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.