kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 3 Ekim 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Cepte devrim yaratacak teknoloji

11.09.2007
İsveç firması TerraNet, cep telefonları arasında doğrudan konuşulabilmesini amaçlayan yeni bir sistemi deniyor.

Gelişmekte olan ülkelerde iletişim olanaklarını önemli ölçüde artırması beklenen ve internetteki "peer-to-peer" (P2P) teknolojisinden esinlenen sistem, bir mobil telefon baz istasyonu olmaksızın, cep telefonları arasında iletişim sağlamayı amaçlıyor.

Kırsal kesim veya çöl gibi baz istasyonu olmayan bölgeler için tasarlanan sistem, halen TerraNet şirketi tarafından Tanzanya ve Ekvador'da deneniyor.

TerraNet'in kurucusu Anders Carlius, bu fikrin 2002'de Tanzanya'da safari yaparken aklına geldiğini ve zayıf şebeke bağlantısının sadece birkaç metre ötedeki diğer arazi aracında bulunan arkadaşlarının telefonlarını çaldıramadığını anlayınca, başka bir teçhizata gereksinim olmaksızın iki telefon arasında konuşma yapılıp yapılamayacağını düşündüğünü belirtiyor.

Ericsson'un desteğindeki İsveç şirketinin geliştirdiği teknoloji, P2P gibi çalışmaya uyumlu cep telefonları aracılığıyla, şebeke içinde veri gönderilmesi ya da konuşma yapılmasını öngörüyor.

Cep telefonları birbirleri arasında bağlantı kurarak, sistemin menzilini genişletiyor ve bir mini şebeke oluşturuyor. Sistem şimdilik, her cep telefonları arasında bir kilometrelik bir menzilde çalışıyor.

Sisteme dahil telefonlar arasında ücretsiz görüşme yapılan sisteme dahil bir telefon açıldığında, menzili içindeki bir başka telefonu aramaya başlıyor, eğer bulursa bağlanıyor ve radyo şebekesini yaymaya başlıyor.

Sistemin ucuz bir USB bağlantısıyla bilgisayarda internet üzerinden TerraNet şebekesinin diğer aboneleriyle de konuşma olanağı sağlayacağını belirten İsveç şirketinin yetkilileri, deneme aşamasındaki sistemin Afrika, Güney Amerika, Hindistan ve Çin gibi yerlerde insanlara ilk kez bir dijital kimlik vermenin yanı sıra öğrencilerin kendi aralarında iletişimi için de harika bir yöntem olacağının altını çiziyor.

AA