TÜGİAD:Hukuken AB ülkelerine giriş vizesiz
Türkiye Genç İşadamları Derneği (TÜGİAD) Başkanı Murat Saraylı, 2003 yılında alınan karar gereği, hizmet sektöründe çalışanlara yönelik AB ülkelerinde vize ve yurt dışında iş yeri açma yasağının hukuken kalktığını belirtirken, ''sıra bunu uygulatmaya gelmiştir'' dedi.
Saraylı, TÜGİAD Ankara Şubesi tarafından düzenlenen ''AB'de Haklarımız ve Vizesiz Avrupa Vizyonu'' konulu toplantıda, dernek olarak Türk vatandaşlarının Avrupa'daki hakları konusunda büyük titizlik gösterdiklerini belirtti.
Avrupa Toplulukları Adalet Divanı (ATAD) tarafından Türklerin lehlerine verilen kararlar çerçevesinde, AB ülkelerinden 'Vizesiz Seyahat' gibi kaybedilen hakları önce tespit etmek, sonra da geri almak için yürüttükleri çalışmalarda ''doğru bilgiye dayalı bilimsel çalışmaya ve hukuka'' büyük önem verdiklerini ifade eden Saraylı, bu amaçla 2003 yılından itibaren Akdeniz Üniversitesi, Hamburg Üniversitesi ve Almanya ITES Araştırma Enstitüsü olmak üzere akademik kurumlarla ortak çalışma yürüttüklerini kaydetti.
Hizmet sektöründe çalışanlara yönelik AB ülkelerinde vize uygulanamayacağına yönelik ATAD tarafından karar alındığını belirten Saraylı, şöyle konuştu:
''2003 yılında alınan bu karar gereği, hizmet sektörü konusunda vize ve yurt dışında iş yeri açma yasağı hukuken kalkmıştır. Sıra bunu uygulatmaya gelmiştir. Bu konu teknik bir süreçtir. konunun mahkeme boyutuyla beraber Avrupa Komisyonuna bakan tarafı da vardır. Bu husus yine bizlerin konuyu takibi ile ancak yürütülür. TÜGİAD, Avrupa Komisyonu Başkanına konu ile ilgili bir dilekçeyi göndermiştir. Bizlerin günlük hayatımızı direkt etkileyen mevzulardaki haklarımızı almak için devletlerin arasındaki siyasi süreçleri bekleme lüksümüz yoktur.''
YAŞANAN HUKUKİ SÜREÇ ÖRNEKLERİ
Bu arada toplantıya katılan ve hukuk tarihine ''Abatay-Şahin'' kararı olarak geçen 2003 yılındaki ATAD'da lehlerine karar verilen dava sahiplerinden Nadi Şahin ile Avrupa Türk Taşıma ve Lojistik Girişimciler Birliği Başkanı Reşat Güngör de, yaşadıkları hukuki süreçle ilgili bilgi verdiler.
Almanya'da nakliye sektöründe çalışan Nadi Şahin, 1995 yılında Almanya'da dönemin Çalışma Bakanı tarafından kendilerine bir faks geldiğini, buna göre Türkiye'de ikamet eden tır şoförlerinin çalışma izinlerinin iptal edileceğinin bildirildiğini anlattı. Bunun üzerine Almanya'daki çalışma dairelerinden şoför talebinde bulunduklarını ifade eden Şahin, şunları kaydetti:
''Yeterli sayıda şoför veremeyiz dediler. Bu durumda şirketimiz mağdur oluyordu. Bunun üzerine yürütmeyi durdurma kararı aldırmak için sosyal mahkemeye dava açtık ve bu kararı aldırdık. Daha sonra çeşitli üst mahkemelerde de bu yönde karar alındı. Son olarak ATAD'da da hizmet sektöründe çalışanlara yönelik vize uygulanamayacağı yönünde karar çıktı.''
Akdeniz Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Harun Gümrükçü de, 1 Ocak 1973'te Türkiye ile Avrupa Ekonomik Topluluğu arasında imzalanan katma protokolün 41. maddesine göre ''hizmet edilimi''ne kısıtlama getirilemeyeceğini söyledi.Türkiye'nin milli gelirinin yüzde 65'inin hizmet sektöründen karşılandığını ifade eden Gümrükçü, ''Dolayısıyla hizmet sektöründe çalışanlardan AB'ye giriş çıkış konusunda vize alınamaz'' diye konuştu.
AA
Yayın tarihi: 2 Ekim 2007, Salı
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2007/10/02//haber,2399E20946094397A8B530D150877C1D.html
Tüm hakları saklıdır.
Copyright © 2003-2007, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.