Büyük düşünür, mutasavvıf, bilgin ve şair Celaleddin Rumi, doğumunun 800'üncü yılında Hollanda'nın Zaandam kentinde dün akşam düzenlenen bir toplantıyla anıldı.
*FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYINIZUNESCO'nun ''Mevlana Yılı'' ilan etmesi dolayısıyla Avrupalı Türk Demokratlar Birliği öncülüğünde Mevlana etkinlikleri için bir araya gelen 14 ayrı kuruluşun girişimiyle düzenlenen kutlama töreninde, Mevlana'dan şiir ve deyişler okundu, onun yaşama ve dünyaya ilişkin görüşleri anlatıldı.
İftar programıyla bir arada yapılan anma töreninde konuşan Hollandalı Müslüman yazar Abdulwahid van Bommel, Mevlana'nın 13'üncü yüzyıldaki görüş ve düşüncelerinin, günümüzde de aynen geçerliliğini koruduğunu belirtti. Van Bommel, onun görüşleri ve dünya sorunlarına yaklaşımının bugün karşı karşıya olduğumuz en temel sorunlara çözüm içerdiğini ifade ederek, dünyanın onu anlayabildiği ölçüde sorunlarına çözüm bulabileceğini ve huzura kavuşacağını söyledi.
Hazreti Muhammed'den sonra Kur'an-ı Kerim'i en iyi anlayan ve en iyi tercüme eden kişinin Mevlana olduğunu da belirten van Bommel, ABD'de bugün en çok satan kitaplar dizisinde Mevlana'nın Mesnevi'sinin bulunmasının, onun anlaşılma çabalarının hala sürdüğünü gösterdiğini kaydetti.
Abdulwahid van Bommel, Mesnevi'yi Hollandacaya çevirme çalışmalarının da aralıksız sürdüğünü, muhtemelen 2009 yılında hazır olacağını bildirdi.Törende, Hollanda Türk İslam Kültür Dernekleri Federasyonu Başkanı Kasım Akdemir, Mevlana Yılı çerçevesindeki Hollanda'daki etkinliklerin düzenlenmesinde büyük katkıları olan Avrupa Türk Demokratlar Birliği Hollanda Bölümü Başkanı Veyis Güngör'e bir onur belgesi sundu.Kasım Akdemir, kısa konuşmasında, "Mevlana yeterince anlaşılabilmiş olsaydı, ırk, dil ve din temelinde bugün yaşanan çatışma ve şiddet olayları büyük ölçüde olmayacaktı" dedi.
Veyis Güngör de 14 kuruluşla Hollanda'da başlattıkları Mevlana etkinlikleri kapsamında, 26 etkinlik planladıklarını ve bunlardan bugüne kadar 18'ini düzenlediklerini, kalan etkinlikleri de yıl sonuna kadar tamamlayacaklarını söyledi.
Yaklaşık 500 kişinin katıldığı törende, Hollanda Türk Tasavvuf Musikisi Grubu Tevazu'nun müziği eşliğinde sema gösterisi yapıldı.Hollanda'da yaşayan şair Yavuz Nüfel de şiirlerinden örnekler sundu.
300 SEMAZEN BİRLİKTE SEMA YAPTI
Mevlana'nın 800. doğum yıl dönümü dolayısıyla düzenlenen etkinlikte 300 semazen birlikte sema yaptı.
Atatürk Stadı'ndaki kutlamada, MFÖ üçlüsü ve sanatçı Ahmet Özhan birer konser verirken, sanatçı Kenan Işık ve Mevlana'nın yaşadığı dönemin kıyafetlerini giyen çocuklar, Mevlana'yı ve yaşamını anlatan gösteri sundular.
Daha sonra Kenan Işık, yönetmen Ezel Akay ile Türkiye'nin Afganistan Büyükelçisi Mesut Halili, Mesnevi'nin ilk 18 beyitini senfoni orkestrası
eşliğinde Türkçe, İngilizce ve Farsça olarak okudular.Bu arada, 300 semazen de yaklaşık 2 bin metrekarelik platformda, Konya Türk Tasavvuf Müziği Topluluğu'nca çalınan tasavvuf müziği eşliğinde, ışık ve lazer gösterisi altında sema gösterisi sundu. Yaklaşık 20 dakika süren sema, Kuran-ı Kerim okunması ve duayla sona erdi. Sema programının sonunda ise Orhan Şallıel yönetimindeki orkestranın çaldığı eserler eşliğinde havai fişek gösterisi gerçekleştirildi.
Binlerce havai fişek, etkinlikleri yapıldığı ortamı aydınlatırken, stat çevresindeki bir ağaç havai fişekler nedeniyle yandı. Ağaç, itfaiye ekipleri tarafından söndürüldü.Etkinliklere, Afganistan, Filistin ve Malezya başta olmak üzere 12 yabancı ülkenin Ankara büyükelçileri katıldı.Gösteri yaklaşık 40 bin kişi tarafından izlenirken, BBC ve El Cezire gibi bazı yabancı televizyon kanalları da naklen yayınla etkinliği izleyicilerine aktardı.
GÜNAY: CELALEDDİN RUMİ, ANADOLU'MUZUN ULU DORUKLARINDAN BİRİSİDİR''Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, ''Bugün Afganistan'ın sınırları içinde kalan Belh şehrinde doğarak, çocukluk yıllarından itibaren Ön Asya coğrafyasını tanıyan ve bu ülkede yaşayan Celaladdin Rumi, Anadolu'muzun ulu doruklarından birisidir'' dedi.
Günay, Mevlana'nın 800. doğum yıl dönümü nedeniyle Konya Atatürk Stadında düzenlenen, 300 semazenin birlikte sema yapacağı programın açılışında bir konuşma yaptı.
Günay, insanlığa ışık tutan büyük insanın 800. doğum yıl dönümünü kutlamak için bir arada bulunduklarını söyledi.
Bu müstesna insanın adına UNESCO'nun ''Mevlana Yılı'' ilan etmesi dolayısıyla etkinlikler yapıldığını ifade eden Günay, ''Büyük fikir
adamı, mutasavvıf, bilgin ve şair Celaleddin Rumi'nin doğumunun 800. yılını kutluyoruz. Bütün dünyada 100'e yakın tören, yüksek düzeyde fikir toplantısı, gösteriler ve sema ayinleri gerçekleşti ve gerçekleşecek. Bu gece onun yaşadığı, olgunlaştığı, yaşlandığı ve sevgilisinin yanına kavuştuğu kentte, bu güzel Konya'da bu törenlerin belki en görkemlisine hep birlikte tanık olacağız'' diye konuştu.
Geceye emeği geçenlere teşekkür eden Günay, sözlerini şöyle sürdürdü:''Bir insan için, bir fani için doğumundan 800 yıl sonra dünyanın her tarafında çoğalan bir coşkuyla dostluk, sevgi ve saygıyla anılmak ne büyük bir bahtiyarlıktır. Bu göz kamaştıran bilgi hanesinin merkezinde, sevgiye adanmış bir ömür, bilgi, öğrenme ve öğretme ceddi ve insanlığın en muhtaç olduğu duygu hoşgörü yatıyor. Bu başarını temelinde aşk yatıyor.
Bugün Afganistan'ın sınırları içinde kalan Belh şehrinde doğarak, çocukluk yıllarından itibaren Ön Asya coğrafyasını tanıyan ve bu ülkede yaşayan Celaladdin Rumi, Anadolu'muzun ulu doruklarından birisidir. Hoca Ahmet Yesevi, Nesimi, Hacı Bektaşi Veli, Fuzuli, Hacı Bayram Veli ve daha nice diğerleri gibi. Bu topraklar, Ege kıyılarında yaşayan ve tarihe unutulmaz destanlar bırakan Homeros'tan, Hazar kıyılarında anıtlaşan Ali Şir Nevai'ye, inandığı dergaha 40 yıl odun taşıyan ve kapıdan içeriye bir tek eğri dal sokmayan Yunus Emre'den, İstiklal Marşımızı ortaya konulan ödülü o fakir milletten almamak kaydıyla yazmayı kabul edilen Mehmet Akif'e kadar nice büyük ozana, insana yurt olan müstesna ve mukaddes topraklardır.''
Bugün bu topraklarda ne varsa, hangi inançtan, hangi soydan, hangi boydan olursa olsun hepsinin atalarımız, ecdadımız, insanlığın bize yadigarları olduğunu ifade eden Günay, ''Onların değerini bilmeliyiz. Sadece bu topraklara karşı değil, insanlığa ve dünyaya karşı da borcumuzdur'' dedi.
MEVLANA'NIN 22. KUŞAKTAN TORUNU ESİN ÇELEBİ BAYRUMevlana'nın 22. kuşaktan torunu Esin Çelebi Bayru ise Mevlana'nın asırlardır Allah, peygamber, insanlık sevgisini, özetle yaradan ve yaratılana sevgisini anlattığını ifade ederek, ''Eserlerinde kendiyle barışık, huzurlu, Allah'ın kendisine verdiği maddi ve manevi güzelliklerin farkında olan, O'na şükreden, zorluklar karşısında nasıl düşünüp hareket edeceğini bilen, hoşgörülü, sevgi dolu bir insan olabilmenin yollarını öğretmektedir'' diye konuştu.
Mevlana'nın 800. doğum yıl dönümü olması nedeniyle bugünün farklı bir gün olduğunu belirten Çelebi, ''Mevlana etkinlikleri için maddi ve manevi yardımlarını esirgemeyen Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan'a, Bakanımız Ertuğrul Günay'a, Vali Osman Aydın'a, Belediye Başkanımız Tahir Akyürek'e ve diğerlerine teşekkürlerimi sunuyorum. Bugün, insanca yaşamasını bilen ülkemiz ve dünyamız insanlarına kutlu olsun. İyi ki
doğdun Hz. Mevlana, iyi ki doğdun dedem'' dedi.
Vali Osman Aydın ise evrensel değerlerdeki bütün insanların, bağrından çıktıkları milletlere tarih sahnesinde onurlu bir yer kazandırdıklarını
söyledi.Hangi dine, ırka mensup olurlarsa olsunlar insanlık ailesinin bu dehaları, müşterek bir şuurla benimseyip bağrına bastığını ifade eden Aydın, şunları kaydetti:
''Büyük mutasavvıf Celaleddin Rumi, insanlık alemine, iyiliği, güzelliği ve doğruluğu sunan ender şahsiyetlerden birisidir. İnsanlık onun meydana getirdiği sevgi potasında, 8 asırlık bir geçmişi, farklı kıtalarda, değişik yaşam biçimlerine sahip olsalar da yaşatmakta, yaydığı derin fikirlerden feyiz almaktadır. Bu fikriyatı, başta Mesnevi olmak üzere diğer eserleriyle birlikte tüm insanları kucaklayacak genişlikte sunmuştur.''Daha sonra Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın mesajları okundu.
TÖRENDENTörende, Kenan Işık ve bir grup çocuk, tiyatro oyunu şeklinde Mevlana'nın hayatından kesitleri diyaloglar halinde sundu. Kenan Işık, Mevlana'dan hikayeler de anlattı.
Orhan Şallıel yönetimindeki senfoni orkestrasının, Mevlana Yılı için bestelenen eserlerini sunduğu törende, MFÖ grubu ve Ahmet Özhan birer konser verdi.
Programa, 12 yabancı ülkenin Ankara büyükelçileri katıldı. Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Mustafa İsen de töreni izleyenler arasında yer aldı.
Öte yandan, törene gösterilen yoğun ilgi nedeniyle Bakan Günay içeriye güçlükle girebildi. Yaşanan izdiham nedeniyle Filistin Büyükelçisi Nebil Maruf da VIP kapısından giremeyince, burada bir süre bekledikten sonra polislerin eşliğinde bir başka kapıdan içeriye alındı.
AA