kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 29 Eylül 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Barrack Obama, başkanlık kampanyası için Facebook'u da kullanıyor.

Bilinçli Facebook kullanıcısının el kitabı

Yaprak Aras ŞAHİNBAŞ
22.09.2007
Arkadaşlık sitesi Facebook'un Türkiye ağı inanılmaz bir hızla büyüyor. Ancak siteyi kullanırken dikkat gerektiren bazı noktalar var!..
İLİŞKİLİ HABERLER
Bilinçli Facebook kullanıcısının el kitabı
Facebook'un bağımlılık yarattığını herkes kabul ediyor. Başlarda "Alakam olmaz," diyen arkadaşlarım bile günde birkaç saatini sitede harcıyor. Ama tabii her şeyin olduğu gibi, Facebook'un da fazlası zarar. Sadece internet bağımlılığı ihtimalini artırıp akabinde akıl sağlığını zedelemekle kalmıyor, iş gücüne de yansıyor Facebook kullanımı. Avustralyalı SurfControl şirketinin yaptığı araştırma sonucunda, Facebook profilini sıkı takip eden çalışanların, ekonomiye yılda 4 milyar dolarlık bir zarar verdikleri ortaya çıkmış! İşverenlerin kulağına küpe olsun, bu bir.

GİZLİLİK AYARI
İkincisi ve hepimizi ilgilendiren konu ise güvenlik. Herkese açık bir platform olan Facebook'ta gazetecilerden tutun da, öğretmenlerinize ve hatta patronunuza bile uygunsuz şekilde yakalanmanız mümkün. (Oxford Üniversitesi, Facebook sayesinde okul içinde içki içen öğrencilerin kimliklerini saptamış, bir uluslararası şirket de profilinde işyeriyle ilgili kötü yorum yazan çalışanını kovmuştu.) Öncelikle gizlilik ayarlarınızı yapın (tabii farklı nedenlerle sitede bulunmuyorsanız). Fotoğraflarınızı, videolarınızı ve hatta arkadaşlarınızı, tanımadığınız kişilerin görmesini engellemek elinizde. İş çevrenize ise 'limitli profilinizi' göstermek daha akıllıca. Yoksa bir arkadaşımın başına geldiği gibi iş görüşmesinde "Vaaay, Mykonos fatihi," gibi tanımlamalara maruz kalabilirsiniz. Üçüncü ve son nokta ise 'application' adı verilen vampirli, zombili 'eğlencelikler'. Bir kere Facebook'a kaydolurken, zaten kendiniz hakkında birçok bilgiyi siteye bağışlamış oluyorsunuz. Arkadaşınıza martini yollamak gibi uygulamalar ise, Facebook dışı platformlarca yapılıyor. Yani profilinize eklediğiniz her uygulama ile yepyeni kişilere kendinizle ilgili bilgileri tepsi içinde sunmuş oluyorsunuz. 'Data base'in (veri bankası) neredeyse 'her şey' olduğu günümüz iş yaşamında, bir margaritaya da satmayın kendinizi! Veya https://developers.facebook.com/ adresinden, kendi uygulamanızı kendiniz yapın. Sitenin kurucusu Mark Zuckerberg de geçtiğimiz hafta, başarılı programlara 25 ila 250 bin dolar arası bir ücret ödeyeceklerini söyleyerek Facebook'un daha da büyüyeceğinin sinyallerini verdi! Unutmadan, 'profesyonel' bir kullanıcı olduğunuzu göstermenizin yolu, kendinize bir 'network' seçmekten geçiyor. Türkiye ağının da bir ay içinde tam dört katı büyüyerek 74 bin kişiye ulaştığını hatırlatayım.