Dalış noktalarının Kare As'ı
HAZIRLAYAN: İpek EREN /sabahekler@sabah.com.tr
17.08.2007
Türkiye sahilleri, dalış tutkunları için gerçek anlamda cennet. Üstelik eğitim veren kursların artmasıyla amatör ve profesyonel dalgıçların sayısı da çoğalıyor. Biz de konunun uzmanlarına ülkemizde dalış yapılan en iyi noktaları sorduk..
Kanyon (Kaş)
(Aldığı oy: 6)* * * * * *
Akıntı dalışı, duvar dalışı, mağara dalışı ve batık dalışı gibi dalış çeşitlerinin hepsini tek bir yerde yapabilmek neredeyse imkânsızdır. Ancak Kaş'daki Kanyon bu keyfe olanak veren dalış noktalarından biri. Aydın Kışınbay, Kanyon'un bu doğal yapısını çok etkileyici bulurken Okan Ünsür, "Dikkatli ve sabırlı gözler, duvarın (sualtındaki kayalıklar) makro fotoğraf için ne denli zengin malzemeye sahip olduğunu fark edecektir," diyor. Yasemin Dalkılıç ise "Kaş, sualtı canlıları açısından Türkiye'nin en zengin yeri," diyerek beğenisini belirtiyor. Kanyon, Müge Ateş, Zafer Kızılkaya ve Gökhan Türe'nin de favori dalış noktaları arasında.
Afkule (Fethiye)
(Aldığı oy: 3)* * *
Fethiye Limanı'ndan yaklaşık 45 dakikalık bir tekne yolculuğuyla ulaşılan bu dalış noktasının maksimum derinliği 50 metre. Mağaranın içerisinde yuvarlaklar çizerek aşağıya inmek, mağara içindeki oluşan yumuşak mercanları, trompet anemonlarını, marul mercanlarını, deniz patlıcanlarını ve farklı formlarda dantel mercanlarını daha iyi görmeyi sağlıyor. Yasemin Dalkılıç, "Mercanlar ve anemonlar sayesinde rengârenk bir görüntüyle karşı karşıya kalıyorsunuz. Bu pek rastlanmayan bir durum," derken Ahmet Bayer ve Müge Ateş de Afkule'nin dalış için çok iyi bir nokta olduğunu söylüyor.
Flying Fish (Kaş)
(Aldığı oy: 3)* * *
Tahsin Ceylan, Savaş Karakaş ve Okan Ünsür'ün tercihleri arasında olan Flying Fish (Uçan Balık), Kaş açıklarındaki Meis Adası'nın yakınında yer alıyor. Bu dalış noktasında 35 metreden sonra renklenen kayaların etrafında orfozlar ve akyalar görülüyor. 57 metreden itibaren ise 2. Dünya Savaşı sırasında batan üç pervaneli bir İtalyan savaş uçağı görülüyor. Tahsin Ceylan "Lahos ve orfoz gibi pek çok türü görebilmeniz mümkün. Derinliklerinde saklı kalan, bir dönemin sessiz tanığı olan uçak batığı da bu noktaya ayrı bir önem kazandırıyor," diyor. Savaş Karakaş da İtalyan savaş uçağı batığının 70 metreye kadar uzandığını belirtiyor.
Bebek Kayalıkları (Saros Körfezi)
Aldığı oy: 2)* *
Bu nokta, akıntı dalışı deneyimi olan dalgıçlara bin bir rengi ve canlı türlerinin çokluğuyla görkemli dalışlar sunuyor. 12 metreden sonra başlayan renkli kayalıklar arasındaki mürenleriyle, fotoğrafçıların gözde yeri arasında yer alıyor. Derya Can Bebek Kayalıkları'nın el değmemiş bir yer olduğunu söylerken, Tahsin Ceylan bu noktanın önemini şöyle açıklıyor: "Kendi kendini temizleyebilme özelliğine sahip olan Saros Körfezi, sıcak ve soğuk sever birçok canlı türüne ev sahipliği yapıyor. Sarı sünger anemonlarını sürü halinde Türkiye'nin başka bir bölgesinde görebilmek mümkün değil."
Büyük Resif (Bodrum)
(Aldığı oy: 2)* *
Bu bölgede, 30 metreye kadar dalış yapılabiliyor. Resif, yüzlerce mercan türünün, kum ve kayaların bulunmasıyla oluşmuş yapı anlamına geliyor. Büyük Resif adının verildiği bu noktada, vatoz, orfoz ve çeşitli süngerler görmek mümkün. Aydın Kışınbay Büyük Resif'in sualtı yaşamını çok canlı bulurken, Müge Ateş "Burada kaya balıklarıyla dolu kareler, insanı büyüler," diyor.
Irresistible Batığı (Çanakkale Boğazı)
(Aldığı oy: 2)* *
Çanakkale Savaşı sırasında mayına çarparak batan İngiliz savaş gemisi Irresistible, Dardanos açıklarında 60 metre derinlikte yatıyor. Savaş Karakaş Irresistible Batığı için "18 Mart 1915'te Türk Ordusu tarafından batırılan gemi o günden bu yana ters dönmüş bir şekilde yatıyor," diyerek bu noktanın önemini anlatıyor. Derya Can da Irresistible'ın görülmeye değer olduğunu söylüyor.
Küçük Resif (Bodrum)
(Aldığı oy:2 )* *
Büyük Resif'ten Bodrum'a doğru giderken 200 metre sonra yer alıyor. 30 metreye kadar inen bu resifte orfoz sürülerine, lagoslara, levreklere, akyalara, mürenlere, ahtapotlara rastlayabilirsiniz. Tahsin Ceylan "Tür çeşitliliğini korumayı başaran dalış noktalarından biri. Axinella türündeki süngerleriyle sualtı fotoğrafçılarının ilgisini çekiyor," diyor. Küçük Resif, Müge Ateş'in de favorilerinden.
Orak Adası (Bodrum)
(Aldığı oy:2 )* *
Bodrum'daki derin duvar ve resif dalışlarının ilgi gören noktalarından biri. Ahmet Bayer, "Görüş mesafesi çok iyi," diyor ve burada vurgun yediğini de ekliyor. Yasemin Dalkılıç ise ilk rekorunu burada kırmış. Bu nedenle Orak Adası'nın kendisi için ayrı bir yeri olduğunu söylüyor: "Berrak bir su eşliğinde 120 metreye kadar inen bir duvar olması sebebiyle etkileyici görüntüler sunuyor."
Tokmaklar (Ayvalık)
(Aldığı oy: 2)* *
Tepesi 35 metreden başlayan, 65 metrelere kadar devam eden bir dalış noktası olan Tokmaklar, kırmızı ve gorgon mercanlarıyla dikkat çekiyor. Yılan balığına, mürene, orfoza ve bol miktarda deniz böceğine rastlamak da mümkün. Zafer Kızılkaya soğuk suyu nedeniyle pek çok canlı türünün yaşadığını söylüyor. Tahsin Ceylan ise geniş mercan popülasyonunun tropik deniz mutluluğu yaşattığını anlatıyor.
Deli Mehmet (Ayvalık)
(Aldığı oy: 1) *
Dalış meraklılarının en çok ilgi gösterdiği yerlerden biri olan Ayvalık'taki Deli Mehmet, iki tepeden oluşuyor. 42 metreye kadar inen Deli Mehmet 1, kırmızı mercanlara ve gorgon ağaçlarına sahip. Deli Mehmet 2'nin tepesi ise 27 metreden başlıyor ve 50 metreye kadar devam ediyor. Aydın Kışınbay bu nokta için "Kızıldeniz'deki gibi rengârenk mercanlarla karşılaşabilirsiniz," diyor.
Yasemin Dalkılıç (Milli dalgıç, dalış rekortmeni)
Özil Sitesi açıkları (Datça)
Orak Adası (Bodrum)
Kanyon (Kaş)
Afkule (Fethiye)
Ahmet Bayer (İşletmeci, doktor, dalgıç)
Orak Adası (Bodrum)
Afkule (Fethiye)
Üç Adalar (Antalya)
Gökova Körfezi (Bodrum)
Savaş Karakaş (Sunucu, yapımcı, dalgıç)
Irresistible Batığı (Çanakkale Boğazı)
Triumph Batığı (Kabatepe)
Flying Fish (Kaş)
Zafer Kızılkaya (Sualtı fotoğrafçısı)
Sarıgerme (Fethiye)
Kanyon (Kaş)
Tokmaklar (Ayvalık)
Hisarönü Körfezi (Bodrum)
Gökhan Türe (Dalış eğitmeni, turizmci)
Kanyon (Kaş)
Kalkan (Antalya)
Maden Adası (Ayvalık)
Marmara Adası
Tahsin Ceylan (Ödüllü sualtı fotoğrafçısı, bankacı, yazar)
Tokmaklar (Ayvalık)
Bebek Kayalıkları (Saros Körfezi)
Flying Fish (Kaş)
Küçük Resif (Bodrum)
Derya Can Milli dalgıç, serbest dalış dünya ikincisi)
Kelebekler Vadisi (Fethiye)
Irresistible Batığı Çanakkale Boğazı)
Bebek Kayalıkları Saros Körfezi)
Okan Ünsür (Dalgıç, sualtı kameramanı)
Flying Fish (Kaş)
Kanyon (Kaş)
Paris Batığı (Kemer)
Kargı Ada (Bodrum)
Müge Ateş (Bankacı, dalış eğitmeni)
Küçük Resif (Bodrum)
Büyük Resif (Bodrum)
Kanyon (Kaş)
Afkule (Fethiye)
Aydın Kışınbay (Turizmci, dalış eğitmeni, dalış okulu sahibi)
Büyük Resif (Bodrum)
Kanyon (Kaş)
Minnoş Adası (Saros Körfezi)
Deli Mehmet (Ayvalık)
Diğerleri
Kalkan (Antalya)
Üç Adalar (Antalya)
Maden Adası (Ayvalık)
Hisarönü Körfezi (Bodrum)
Kargı Ada (Bodrum)
Özil Sitesi Açıkları (Datça)
Kelebekler Vadisi (Fethiye)
Sarıgerme (Fethiye)
Gökova Körfezi (Bodrum)
Triumph Batığı (Kabatepe açıkları)
Paris Batığı (Kemer)
Marmara Adası
Minnoş Adası (Saros Körfezi)
Kanyon * * * * * *
Afkule * * *
Flying Fish * * *
Bebek Kayalıkları * *
Yayın tarihi: 28 Eylül 2007, Cuma
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2007/09/28/cm/haber,34496AA496D54DA988D9F8D87890979F.html
Tüm hakları saklıdır.