kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 25 Eylül 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Prof. Dr. Alper Demirbaş

Sponsorla 6 hayat kurtardık

ESRA TÜZÜN
ESRA TÜZÜN
24.09.2007
Kan uyumsuz organ nakli için özel filtre ve ilaç gerektiğini belirten Prof. Demirbaş, "SGK kan uyumsuz nakilleri karşılamıyor. 6 hastaya sponsorla nakil yaptım" diyor ve ekliyor: Sigorta kapsamına alınsa böbrek nakli yüzde 10 artar..
Akdeniz Üniversitesi Organ Nakli Merkezi Müdürü Prof. Dr. Alper Demirbaş kan uyumsuz organ nakillerini Türkiye'de standart tedavi haline getirdi. Şu anda yalnızca onların ekibi bu nakilleri yapabiliyor ve son altı ayda, altı hastanın tümünde başarı sağladılar. Ekibiyle en zorlu kan grupları arasında geçişi sağlayarak hastaları sağlığına kavuşturan Prof. Dr. Demirbaş bu konudaki en zorlu engeli anlattı ve sorularımızı yanıtladı:

* Kan uyumsuz böbrek naklinin maliyetini sosyal güvenlik kurumları karşılıyor mu?
SSK-Bağkur veya Emekli Sandığı gibi Sosyal Güvenlik Kurumları (SGK) organ nakillerini karşılıyor. Bu nakillerde kullandığımız özel bir ilaç var. Geri ödeme listesinde bu ilacın adı henüz yazılı olmadığı için hastalara verilemiyor. İlaç maliyetli değil ancak SGK listesinde yok. Bu nedenle hastalarımızın hayatlarını sponsorlar bularak kurtarabildik. Ancak asıl önemli olan bu ameliyatlarda kullanılan özel filtreler. Ameliyat öncesinde birkaç gün süreyle alıcıların kanını özel filtreden geçiriyoruz. Diyaliz gibi kanları filtre ediliyor. Böylece A grubu bir vericinin böbreği sıfır grubu bir alıcıya takılabiliyor. Normalde takar takmaz böbreğin kan grubu nedeniyle atılması gerekir. Ancak vücut onu kendi kan grubundan zannediyor. Bunu da işte bu filtreler sağlıyor.

BAŞBAKAN'A AÇIK ÇAĞRI
Tabii bu filtreler çok pahalı. Tanesi 700 Euro civarında ve en az bir hasta için dört tane kullanmak gerekiyor. Dediğim gibi SGK bunun ödemesini yapmıyor. Buradan hem Sayın Başbakan'a hem de Sağlık Bakanı'na çağrım var. Bu başlangıçta maliyetli bir yöntem gibi görülse de, aslında diyalizden gerçekten düşük.

* Kan uyumsuz organ nakilleri neden bu kadar önemli?
Çünkü Türkiye'de büyük bir kadavra sorunu var. Bütün dünyada bu sorun var. Türkiye'de daha ağır yaşıyoruz. Organ bekleyen insanların ihtiyacı kadavra ile karşılanamıyor. O yüzden tüm dünyada olduğu gibi canlı vericilerin sayısını da artırmak gerekiyor. Japonlar'ın kültürleri gereği kadavra bağışı az, o yüzden bu yöntem ilk kez Japonya'da denenmiş.

* Başarı oranı ne kadar?
On yıl önce başlandıklarında başarı oranları düşüktü. Şu anda son yapılan yayınlarda başarı oranları kan grubu uyumlu nakillerle hemen hemen aynı düzeyde. Japonya'da artık organ nakillerinin yüzde 10'u kan uyumu olmadan yapılıyor.

* Sizin başarı oranınız ne kadar?
Bizim kan uyumsuz organ nakli yaptığımız altı hasta oldu ve altısında da hiçbir sorun yaşamadık. 4 hasta da sırada bekliyor. Önümüzdeki ikiüç hafta içinde de dört hastayı daha aynı yöntemle ameliyat edeceğiz. Şu anda önündeki sorunların çözülmesini bekleyen 30 hastamız var.
Haberin fotoğrafları