Bajar'cılar hem halay çektirecek hem de dans ettirecek.
Göçmen şarkılar
Kürt müziğini rock ve elektronik soundla birleştiren Bajar'cılar, köyden kente göç edenlerin müzikal dilini yaratmaya aday. Amaçları, küçük insanların öyküleriyle şehrin müziğini buluşturmak..
Güneydoğu'dan metropollere yaşanan göç, kendi müziğini de yaratıyor. Kardeş Türküler'in solistlerinden Vedat Yıldırım'ın öncülük ettiği bu yeni oluşumun adı 'Projeya Bajar', yani Şehir Projesi... Klasik Kürt motiflerinin rock formuna dönük güncel temalarla işlenmeye çalışıldığı Bajar'da, metropolleşmenin sanatsal dili oluşturulmaya çalışılacak. Yıldırım'ın solisti olduğu projenin dört üyesi daha var: Yine Kardeş Türküler'den Murat Tanbay gitarist, Sayat Nova Ermeni Korosu'ndan Ari Hergel basçı, Erdem Göymen davulcu ve Ferhat Güneş de klavyeci.
GÖÇÜN MÜZİK DİLİ
Kardeş Türküler'den önce Boğaziçi Üniversitesi'nde öğrenciyken 'Mare Nostrum' adlı rock orkestrasında tanışan Bajar'cılar, üçdört yıl önce proje üzerinde konuşmuş ama ete-kemiğe büründürmeye bir yıl önce başlamışlar. Tamamı Vedat Yıldırım'ın bestelerinden oluşacak repertuar, kasım ayında tamamlanacak. Grubun tek Kürt üyesi ve fikir babası Vedat Yıldırım, ağırlıklı olarak Kürtçe şarkılar üreteceklerini ancak Türkçe'yi de ihmal etmeyeceklerini söylüyor. Dilin ayırıcı değil, birleştirici olduğunu, o yüzden dilleri yasaklamak yerine günlük hayatta, bilimde, sanatta kullanmanın önemine inandıklarını belirtiyor. Gerek müzikal tarz, gerekse diller arasındaki geçişkenlikteki başarısı nedeniyle, Bajar'ın kendisine örnek aldığı müzisyen ise Manu Chao.
KÜÇÜK İNSANLARIN ÖYKÜLERİ
Vedat Yıldırım, repertuarlarını oluştururken minor meselelerden ve küçük insanlardan yola çıktıklarını söylüyor. Bir işportacıyı, bir inşaat işçisini anlatmanın birçok ajitatif slogandan daha etkili olduğunu söyleyen Yıldırım, Cem Karaca'nın Tamirci Çırağı şarkısının buna en iyi örnek olduğunu hatırlatıyor: "Hem çok naif hem de çok politik bir şarkıydı ve bir öyküsü vardı." Biraz gürültülü ve elektrik soundlu müzik yapacaklarını gülümseyerek anlatan Yıldırım, bu yüzden hedef kitlelerinin gençler olduğunu vurguluyor. Ama esas amaçlarının, yapacakları müzikle bir buluşma alanı oluşturmaya vesile yaratmak olduğunun da altını çiziyor.
HEM HALAY HEM DANS
Bajar'a en son dahil olan Ari Hergel, Kardeş Türküler'de vurgulanan çok kültürlülüğün, bu projenin de ekseni olduğunu söylüyor: "Ben Ermeni'yim ama Kürtçe'yle bir şeyler anlatılması da benim derdim." Ari Hergel de rock formlarının yanı sıra, punky, hip hop tarzında şarkılar da ürettiklerini anlatıyor. Hergel, dinleyicilerinin hem halay çekeceklerini hem de çılgınca dans edeceklerini müjdeliyor. Ancak blues, reggie, soul gibi dünyadaki birçok müzik formunun geleneğe yaslandığını söyleyen Vedat Yıldırım, kendilerinin de özellikle Kürtçe'deki 'dengbej' (ozan) geleneğinden fazlasıyla besleneceklerini açıklıyor. Günümüzde proje mantığının daha yaygın olması nedeniyle grup kurmayı düşünmediklerini söyleyen Yıldırım, "Bu fikri sabit insanlara dayandırmaktansa, anlayışı ortaya koymayı ve insanları ona göre konumlamayı daha doğru bulduk," diyor.
Yayın tarihi: 23 Eylül 2007, Pazar
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2007/09/23/pz/haber,F98FB6EF688A43A09CC852EC35C3555E.html
Tüm hakları saklıdır.