kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 21 Eylül 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Doğalgaza zammı Fed'in faiz indirme kararı önledi

Olcay AYDİLEK ANKARA
BOTAŞ, petrol fiyatlarının 82 dolara çıkmasıyla gündeme gelen doğalgaz zammını Fed'in faiz indirme kararı sonrası düşen dolar nedeniyle ekim ayı için rafa kaldırdı..
ABD Merkez Bankası'nın (Fed) açıkladığı 0.5 puanlık faiz indirimi, petrol fiyatlarındaki tarihi artış nedeniyle ekimde gündeme gelebilecek doğalgaz zammını frenledi. Kışın yaklaşmasıyla birlikte özellikle konutlarda tüketilen doğalgazın fiyatları da yeniden önem kazandı. BOTAŞ'ın, bu kış doğalgaza zam yapıp yapmayacağı ve zam oranları merak konusu olmayı sürdürürken ABD'den gelen bir haber ekimde doğalgaza yapılması gündeme gelecek bir zammı engelledi. Fed'in, 5.25 olan bankalar arası gecelik faizleri, yüzde 0.5 indirimle yüzde 4.75'e çekmesi Türkiye'nin enerji maliyetlerini de etkiledi. Faiz indirimi sonrasında doların Euro karşısında tarihinin en düşük seviyelerine inmesi, YTL karşısında yüzde 3 değer yitirmesi, petrolün 82 dolarla zirve yapması üzerine zor günler geçiren BOTAŞ'ın, doğalgaz alım maliyetlerini kısmi de olsa düşürdü.

EKİMDE ZAM YOK
Doğalgaz maliyetleri açısından tüketici lehine yaşanan bu gelişme, ekimde gündeme gelebilecek doğalgaz zammını da frenledi. BOTAŞ kaynakları, "Doğalgazı dolarla ithal ediyoruz. Yurt içinde satışı, Yeni Türk Lirası üzerinden yapıyoruz (bazı santraller dışında). Kurun düşmesi BOTAŞ'ın zam ihtiyacını bir süre için ortadan kaldırdı" dedi. Yetkililer, mevcut veriler çerçevesinde ekimde doğalgaza zam yapılmayacağını söyledi. Yetkililer, izleyen aylarda zam yapılıp yapılmayacağı sorusu üzerine, dolar kuru ve petrol fiyatlarındaki gelişmelere göre kış dönemi fiyatlarının gözden geçirileceğini söyledi. Öte yandan Enerji Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Selahattin Çimen başkanlığında bugün TEDAŞ'ın elektriğe yüzde 14'lük zam önerisi masaya yatırılacak. Toplantıda, zammın tarihi de konuşulacak. Bu arada 225 kilovatsaatin üzerinde elektrik kullananlara yüzde 50 zamlı fatura uygulanması da konuşalacak konular arasında...