kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 20 Eylül 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Dört kişilik bir ailenin iftar maliyeti 16.76 YTL

Yeni Haber
Türkiye Kamu-Sen, dört kişilik bir ailenin iftar maliyetinin 16.76 YTL olduğunu bildirdi.

Türkiye Kamu-Sen Araştırma Geliştirme Merkezi, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine ve alış veriş merkezlerinden derlediği fiyatlara göre iftar yemeğinin maliyetini hesapladı. Araştırmaya göre, vatandaşın peynir,zeytin, hurma, reçel, çorba, yemek, pilav ve Ramazan tatlısı olarak anılan güllaç ile iftar edebilmesi için 4.19 YTL gerekiyor. Dört kişilik bir ailenin iftar maliyeti ise 16.76 YTL'yi buluyor. Ramazan ayı boyunca 29 gün iftar sofrasına oturacak ailenin toplam masrafı ise 486 YTL'ye ulaşıyor.

Buna göre ortalama 980 YTL alan bir memurun maaşının yarısı iftar harcamasına gidiyor. Maaşı 733 YTL olan en düşük dereceli memur ailesinin iftar için harcayacağı 486 YTL'den sonra 1 ay boyunca 247 YTL ile kira, yol, giyim, temizlik, aydınlatma gibi zorunlu ihtiyaçları karşılaması gerekiyor.

VATANDAŞ ORUCUNU İFTAR ÇADIRINDA AÇIYOR

Araştırmada, çalışanların büyük çoğunluğunun oruçlarını belediyelerin ve hayırsever vatandaşların yardımları ile kurulan iftar çadırlarında açtığı ifade edildi. Açıklamada, uygulanan düşük ücret politikaları sonucu iftar çadırlarını düşük ücret alan çalışanların tercih ettiği belirtildi.

Bir kişilik iftar maliyeti:

50 gr. Peynir 0.28 YTL
20 gr. Zeytin 0.16 YTL
20 gr. Hurma 0.50 YTL
30 gr. Reçel 0.20 YTL
300 gr. Çorba 0.25 YTL
250 gr. Etli yemek 1.25 YTL
100 gr. Pilav 0.30 YTL
150 gr. Pide 0.50 YTL
100 gr. Güllaç 0.75 YTL
Toplam 4.190 YTL

ANKA