kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 20 Eylül 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Avustralya gribi geliyor

SEVDİCAN GÜNEŞ SAĞLIK SERVİSİ
Grip bu yıl tüm dünyaya güney yarımküreden, yani Avustralya'dan yayılacak. Havaların mevsim normallerinin üzerinde gitmesi grip riskini azaltıyor gibi görünse de sakın ihmal etmeyin, ekim ayına kadar mutlaka grip aşınızı olun!..
Dünya Sağlık Örgütü bu yıl Avustralya'dan gelecek virüsün tüm dünyada gribe neden olacağını açıkladı. Virüs, ilk olarak Avustralya'nın kuzey doğusundaki Solomon Adaları'nda görüldüğü için her yıl yenilenen aşı da 'Avustralya Gribi' adını aldı. Avustralya'nın yanı sıra aynı zamanda Malezya ve Amerika Wisconsin'den de dünyaya yayılan virüse karşı özel aşılar üretildi. Dünya Sağlık Örgütü tarafından tüm dünyaya gönderilen suşlarla (genetik farklılığı bulunan virüsler) yapılan aşılar için en uygun mevsim olarak ekim ayı gösteriliyor. Türkiye'de de ilk aşılar yapılmaya başlandı.

ÇOCUKLARA AŞI YAPTIRIN
Avusturalya gribinin bu yıl dünyada büyük salgınlara neden olması beklenmiyor. Küresel ısınma nedeniyle hava sıcaklıklarının artması ve sıcak bir kış beklentisinin, salgının önünü kesmesi planlanıyor. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi, Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Rasim Küçükusta, "Özellikle çocuklar ve kalp, diyabet, şeker, böbrek, KOAH, astım ve diğer solunum yolu hastalıkları bulunanların aşı olmalarında yarar var" uyarısında bulunuyor. Prof. Küçükusta, gripten korunma ve tedavisiyle ilgili sorularımızı yanıtladı:

* Grip en çok hangi yaşlarda görülüyor? Her yaşta görülür. Ancak 7 yaşından sonra hızlı bir yükseliş gösteriyor. Bu dönemde okulda bulunan çocuklar, gribin birbirlerine bulaşmasını da hızlandırıyor. Bu nedenle her yıl üzerine basa basa söylerim; ders aralarında sınıflar mutlaka havalandırılmalı. Bu önemli bir koruyucudur.

ÜÇ GÜN ANLAMAZSINIZ

* Belirtileri neler? Grip, bir ile üç gün arasında değişen kuluçka döneminde belirtiler göstermez. İki-dört gün arasında süren ikinci devre de yüksek derecelere ulaşabilen ateş başlar ve titreme, terleme, dermansızlık olur. Ateşle birlikte aynı zamanda kalp ritmi bozulabilir. Ayrıca şiddetli baş ağrısı, aksırık ve vücuda yayılan şiddetli ağrılardan yakınılır.

* Grip aşısını ne zaman yaptırmak gerekiyor? Salgın başlamadan önce yapılması gerekiyor. En uygun zaman sonbahar, özellikle eylül ve ekim ayı.

* Tedavi edilmezse? Dikkat edilmediği takdirde larenjit, farenjit, zatürree, sinüzit ve orta kulak iltihabına dönüşebiliyor. Sonbahar ve kış aylarında çocuklarda görülen orta kulak iltihaplarının yaklaşık 30-35'inin nedeni olabiliyor. Daha da önemlisi; zatürree, menenjit, beyin ve kas iltihabı gibi yaşamı tehdit eden veya ölümle sonuçlanan hastalıklar ortaya çıkabiliyor.