kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 17 Eylül 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Türban için karar Başbakan'da

İLİŞKİLİ HABERLER
Türban için karar Başbakan'da
* HUKUKÇULARIN hazırladıkları metinde, "Kılık ve kıyafetinden dolayı hiç kimse yükseköğrenim hakkından mahrum bırakılamaz" ve "Yüksek öğretim kurumlarında kılık ve kıyafet serbesttir" hükmü yer alıyordu. Komisyon son gün çalışmasında, her iki metni de kabul etmeyerek 'yeni' bir madde oluşturdu. Ancak bu metnin açıklanmasının Başbakan'a bırakılması yönünde prensip kararı alındı. Bazı üyeler, "Bazı eklemeler yapıldı. Bu eklemelerin, başörtüsü sorununu aşabileceğini düşünüyoruz" dedi.

* ANAYASA taslağının "ruhunu" anlatan en önemli değişiklik, "çevreyi koruma görevi"nin devletin temel görevleri arasına alınması oldu. Taslağın, "Temel amaç ve görevleri" başlığını taşıyan ve anayasanın değiştirilemeyecek hükümlerden hemen sonra gelen bu 4'üncü maddesinde sürpriz bir değişiklik yapıldı. Devletin temel amaç ve görevleri arasında, "Cumhuriyetin nitelikleri" ve "ülkenin bölünmezliği" sayılmazken, bu maddeye "çevreyi korumak, devletin temel görevidir" hükmü eklendi. Anayasanın diğer yerlerinde de yapılması öngörülen değişikliklerle bir kişi, devletin çevre ile ilgili aldığı kararlara ve yürüttüğü işlemlere karşı dava açabilecek.

* CUMHURBAŞKANININ ilkokul mezunu da olabilmesine olanak tanıyan öneri kabul edilmedi. Taslakta son şeklini alan maddeye göre, cumhurbaşkanı 5 yıllığına halk tarafından seçilecek ve yükseköğrenim görmüş olacak.

* 1982 Anayasası'nın temel felsefesini anlatan, tüm maddelerden önce gelen ve Kemalizm ideolojisini yansıttığı belirtilen "Başlangıç" kısmı değiştirildi. Komisyon yine de yapılan değişikliğe rağmen bu kısmın anayasanın bir parçası olmadığının altını çizdi.

* KABUL edilen taslağa göre, meclis yine 550 milletvekilinden oluşacak ancak bunlardan 100'ü "Türkiye Milletvekili" olacak.

* FİŞLEME yasağıyla ilgili olarak kişisel verilerin korunması hükmü ilk kez anayasaya girdi. Siyasi partilerin kapatılmasının zorlaştırılmasıyla ilgili olarak bilim kurulunun hazırladığı taslak benimsendi.

* YÜKSEK Askeri Şûra (YAY) ve Hâkimler Savcılar Yüksek Kurulu kararları yargı denetimine açılıyor.

* YÖK planlama ve koordinasyon kurulu olarak düzenlendi. Rektörleri Cumhurbaşkanı yerine, öğretim üyeleri seçecek.

* ANAYASA Mahkemesi ve Yargıtay üyelerinden oluşacak Yüce Divan, Genelkurmay Başkanı ve TBMM Başkanı'nı da yargılayabilecek.

* DOLANDIRICILIK, rüşvet, zimmet, ihaleye fesat karıştırmak gibi yüz kızartıcı suçlarla cinayet, tecavüz gibi suçlar dokunulmazlık kapsamı dışında olacak.