Gül'ün süresi beş yıl olacak
AKP'li ve akademisyenlerden oluşan 18 kişinin katılımıyla ortaya çıkan Sapanca kararlarına göre, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün görev süresinin ne kadar olacağı ve kaç dönem görev yapabileceği tartışması son buluyor.
Akademisyenler tarafından hazırlanan metni benimseyen Sapanca Anayasa Komisyonunun kararına göre,Cumhurbaşkanı Gül'ün görev süresi yedi yıl değil, beş yıl olacak ve ikinci kez de Çankaya Köşkünde görev yapabilecek.
21 Ekim'de yapılacak referandumda yeniden 11. Cumhurbaşkanının seçileceğine ilişkin hükümlerin bulunması, Gül'ün görev süresi ve kaç kez seçilebileceği konusunda görüş ayrılıklarına yol açmıştı. Bu anayasa değişikliği gerçekleştiği takdirde, bu tartışmalara sona erecek.
OMBUDSMANLIK ANAYASADA
Anayasa taslağına eklenen maddelerden birine göre "ombudsmanlık" (kamu denetçiliği) ile ilgili düzenlemeler hükme bağlandı. Ombudsman atama yetkisi de Cumhurbaşkanına verildi.
ANAYASA MAHKEMESİ DEĞİŞİYOR
Sapanca'da benimsenen yeni düzenleme ile AKP Hükümetlerinin geçen yasama döneminden bu yana hem birçok kanunla ilgili iptal kararları vermesi hem de türban kararları nedeniyle şikayetçi olduğu Anayasa Mahkemesi'nin yapısı da değişikliğe uğrayacak.
Akademisyenlerin taslağında yeralan ve Sapanca'da da benimsenen hükümlere göre, Anayasa Mahkemesinin üye sayısı 17 olacak. Bunlardan 8'ini Meclis, 4'ünü Yargıtay,4'ünü Danıştay, 1'ini de Sayıştay seçecek Yedek üyelik kalkacak. Mevcut üyelerin hakları korunacak.
EVREN YARGILANABİLECEK
Sapanca kararlarıyla, akademisyenlerin taslağında olduğu gibi 1982 Anayasasının Geçici 15. Maddesine yer verilmedi. Böylece Kenan Evren dahil Milli Güvenlik Konseyi üyeleri üzerindeki dokunulmazlık zırhı kalkıyor ve yargılanmaları yolu açılıyor.
"TASLAKTA RADİKAL DEĞİŞİKLİK YOK"
Sapanca Anayasa Komisyonu, Prof. Ergun Özbudun başkanlığında 6 akademisyen tarafından hazırlanan anayasa taslağında, kritik maddeler dışında önemli bir değişiklik yapmadı. 137 Maddelik bu taslağa sadece birkaç madde eklendi.
Bir AKP'li, "Mevcut taslakta radikal değişiklikler olmadı ancak birçok maddede rötüşlar ve düzenlemeler yapıldı. Sivil anayasadan ziyade modern ve çağdaş bir anayasa oldu. Akademisyenlerin hazırladığı taslağa bağlı kaldık diyebiliriz" dedi.
SON DÜZENLEMELER YAPILIYOR
Akademisyenlerin taslağında alternatifli maddelerde de, biri seçilerek sorun giderilmeye çalışıldı. Kamuoyunda tartışmalara neden olabilecek hassas maddelerde de son karar Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a bırakıldı.
Halen Sapanca'da, anayasa taslağı üzerinde yapılan değişikliklerle ilgili, akademisyenlerden oluşan bir grubun redaksiyon çalışması yaptığı belirtildi. En geç Çarşamba günü taslağın son halinin Başbakan'a ve komisyon üyelerine dağıtılması bekleniyor.
(ANKA)
Yayın tarihi: 17 Eylül 2007, Pazartesi
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2007/09/17//haber,266E1DD6034645B691898694901C89CD.html
Tüm hakları saklıdır.
Copyright © 2003-2007, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.