kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 12 Eylül 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Amstel nehri, Amsterdam’daki kanallar boyunca akıyor ve şehri su üstünde gezmek isteyen turistler için ideal bir ortam sağlıyor.

Sonbahara Amsterdam'da girmek lazım

Kaya Genç
27.08.2007
17. yüzyılda inşa edilmiş binaların arasında yürürken Amsterdam'da bir şehri gezmenin mutluluğu tarihle birleşiyor. Öğrencilerin, turistlerin ve eğlence meraklılarının şehrinde herkes kendi havasında..
Amsterdam'da olduğumu söyleyince herkesin sorduğu ilk soru partilerin nasıl olduğu, ikinci soru ise Red Light District'te neler olup bittiğiydi. Pek çok kişinin aklında parti kültürü ve vitrinleri 'süsleyen' kadınlarla iç içe girmiş olan Amsterdam şehri, bir yandan bunları içermekle birlikte, aslında gayet sessiz, huzurlu ve entelektüel bir yer. Şehrin nüfusu 700 bin kadar; ancak Amsterdam'ı sürekli gezmekte olan turistlerle bu sayı neredeyse iki katına çıkıyor. Çünkü ilginç biçimde, belli bir anda Amsterdam'da bulunan her iki kişiden birinin turist olması gibi tuhaf bir durum söz konusu. Şehirde yürürken fark edeceğiniz ilk şey de, muhtemelen, sizin de aslında bir üyesi olduğunuz bu turistler olacak: her tarafa yayılan otellerin girişlerinde, kafile halinde otobüse binerken, grup oluşturup alışveriş merkezi Kalverstraat'ı arşınlarken... Gözleriniz turistlere alıştıktan sonra, bu sefer burnunuz ortalıktaki yosun kokusuna alışacak. 12. yüzyılda bir balıkçı kasabası olarak kurulan Amsterdam, bugünkü yapısına büyük oranda Hollanda'nın altın çağı olarak adlandırılan 17. yüzyılda ulaştı. Zaten binaların pek çoğunun üzerinde 'ANNO' ibaresiyle birlikte, 1600'lerden kalma bir tarih yazıyor ve bu da şehir merkezindeki neredeyse her sokakta, 400 yıllık binaların arasında yürüdüğünü insana hatırlatıyor. Amsterdam Üniversitesi de bu dönemde, 1632'de kurulmuş.

MÜZE KAÇAMAĞI
Pek çok farklı müzeye sahip olan Amsterdam'ın en önemli iki müzesi aynı yerde, Museumplein'da yer alıyor. 2003 yılında restorasyon çalışmalarına başlanan ve 2010'a kadar bu yüzden ancak seçme bir koleksiyonla seyirci karşısına çıkacak Rijksmuseum'da, Rembrandt'ın Gece Bekçisi tablosunun yanı sıra Vermeer'in çeşitli tabloları da sergileniyor. Ancak bu ressamlara meraklı olanların iki saat mesafedeki Lahey'e gidip orada bulunan müzelerdeki koleksiyonları ziyaret etmeleri daha doğru olur. Van Gogh Müzesi ise şu anda Amsterdam'ın en ilginç sergilerine ev sahipliği yapıyor. Van Gogh'un yaptığı resimlerin neredeyse tamamını görebileceğiniz Van Gogh Müzesi'nde eylül sonuna dek 'Barcelona 1900' isimli bir sergi var. Ayrıca Nazi işgali sırasında kendini askerlerden gizleyen Musevi kızı Anne Frank'ın evini ziyaret etmekte de fayda var. Hollandalılar Nazilere teslim etmiş, toplama kampına gönderilen 15 yaşındaki Frank burada ölmüştü.

CAZ KARARGÂHI
1973 yılında kurulan ve Amsterdam'daki emprovize müzik ve caz meraklıları için bir buluşma noktasına dönüşen Bimhuis geçtiğimiz yıllarda Piet Heinkade'deki yeni binasına taşındı. Sahnenin arkasındaki dev pencereden Amsterdam'ın gece manzarasının tadını çıkarabileceğiniz bir yer burası.Yaşayan en parlak gitaristlerden Bill Frisell de dünyadaki en iyi caz kulübünün 'Bimhuis' olduğunu söylemişti.

SAHAFLAR VE KALVERSTRAAT
Üniversite şehirlerine hâkim olan özgür ve eğlenceli havayı bir öğrenci olarak tadarken, her cuma günü şehir merkezindeki Spui'de tezgahlarını açan sahaflara da uğrardım. Spui'nin çok yakınındaki Kalverstraat ise, şehrin en güzel İngilizce kitapçısı American Book Store kadar en güzel mağazaları da içinde barındıran bir sokaktı. Burada mücevher, kıyafet, oyuncak ve cep telefonu alanında en büyük markaların dükkanları yan yana dizilerek şehrin simgesi Dam'dan bir diğer uçtaki Munt Meydanı'na kadar devam ediyor. Art Deco tarzı olağanüstü sinema binası Pathe Tuschinski de, 1921'de inşa edilmiş muhteşem bir sinemada film izlemek isteyenler için ilginç olabilir. Şehirde bir metro sistemi bulunmakla birlikte ulaşım için insanlar en çok bisikleti ve tramvayı tercih ediyor. Amsterdam'ın her sokağına girip çıkan tramvaylarla hem belki hiç uğramayacağınız bölgeleri görmek, hem de hızlıca istediğiniz yere gitmek mümkün.
Haberin fotoğrafları