kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 12 Eylül 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Farklılık zenginliğimizdir

Bülent AYDEMİR-Ercan DEMİRCİ /ANKARA
Cumhurbaşkanı Gül, "halkla iç içe olma" projesinin ilk adımını Van'da attı. Gül, "Ayrı gayrı olmayacak ama fitne fesata da izin vermeyeceğiz" dedi..
İlk yurtiçi gezisini Güneydoğu'ya yapan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, ilk durağı Van'da yoğun ilgiyle karşılaştı. Gül, Çankaya'ya çıktıktan sonra ilk özel mesajını da burada verdi ve "Farklılıklar zenginliğimizdir, bütün halkımızın cumhurbaşkanı olacağım, ayrı gayrı olmayacak ama fitne ve fesata da izin vermeyeceğiz" dedi. Vatandaşların makam aracını karanfillerle donattığı Gül, havaalanından valiliğe kadar olan 10 dakikalık yolu, yoğun ilgi nedeniyle 45 dakikada alabildi. Aracı sık sık durduran Gül, halkın arasına karışarak çocukları sevdi. Cumhurbaşkanı Gül'ün; Van, Başkale, Yüksekova, Hakkâri, Siirt, Şırnak, Diyarbakır'dan oluşan gezisinin ilk durağı Van oldu. 16.15'te Hava Kuvvetleri'ne ait bir uçakla Van Ferit Melen Havaalanı'na inen Cumhurbaşkanı Gül'ü, Vali Özdemir Çakacak, Kolordu Komutanı Korgeneral Abdullah Atay, Belediye Başkanı Burhan Yenigün ile milletvekilleri karşıladı. Milletvekillerinin arasında DTP Milletvekilli Özdal Üçer de yer aldı. Cumhurbaşkanı Gül, Van'ın 25 sivil toplum kuruluşunun temsilcisiyle Valilikte basına kapalı olarak görüştü. Toplantının başında kısa bir açıklama yapan Gül, şunları söyledi: "Farklılıklar zenginliğimizdir, biz bütün halkımızın cumhurbaşkanı olacağız, ayrı gayri olmayacak ama fitne ve fesata izin vermeyeceğiz. Ülkemin doğusu ve batısı da bizler için aynı. Onun için ilk seyahatime Van'dan başladım."

'MESAJI ALDIK'
Gül'ün, "Buraya gelmemin özel bir anlamı vardı" sözleri üzerine sivil toplum temsilcileri, "Biz bu mesajı anladık. Van'a verilen önem, birlik ve bütünlük. Güler yüzlü bir Cumhurbaşkanı görmek istiyorduk, ona kavuştuk" dediler. Toplantıda şehit aileleri ve dernekleri temsilcileri ise "Evimizin başucuna, yeni şehit fotoğrafları asmak istemiyoruz" serzenişinde bulununca Gül, "Olmasın. Hepimizin temennisi bu. Ama asılan fotoğrafların da ölünceye kadar sahibi, ailelerinin koruyucusu olacağız" yanıtını verdi. Bazı dernek temsilcileri 'Kürt sorununun' bir ülke sorunu olduğuna, demokratik yöntemlerle çözülmesi gerektiğine vurgu yaptı.

ERMENİ SORUNU
1. Dünya Harbi'nde Ermeni Çeteleri Tarafından Katliama Uğramış Mağdurlar Derneği Başkanı İkram Kali, toplantıda, "Ermeni meselesi artık çözülsün" dedi. Kadın dernekleri temsilcilerinden biri ise Osmangazi Üniversitesi Rektörlüğü'ne en çok oy alan kadın aday yerine ikinci sıradaki erkek adayın atanması konusunda "Keşke kadın adayı atasaydınız" dedi. Gül, bu sözleri tebessümle karşıladı. Kadınlar, Hayrünnisa Gül'e de, "Özel selam" gönderdi. Cumhurbaşkanı Gül, daha sonra Asayiş Kolordu Komutanlığı'nı ve Van 100. yıl Üniversitesi'ni ziyaret etti. Cumhurbaşkanı Gül, Van Orduevi'nde yediği akşam yemeğinin ardından Van Öğretmen Evi'ne geçerek sivil toplum örgütleriyle ikinci kez bir araya geldi.
Haberin fotoğrafları