kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 11 Eylül 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Sorunsuz Bir Ramazan İçin Bunları Yapın:

ESRA TÜZÜN
ESRA TÜZÜN
09.09.2007
* Mutlaka sahura kalkın.

* Sahurda yağlı börekler, aşırı tuzlu ve kızartma tarzı besinler tercih etmeyin.

* Sahurda uzun süre tok kalmayı sağlayan, kan şekerini daha yavaş değiştiren besinleri tercih edin.

* Sahura meyve ekleyin.

* Börek yerseniz sebzeli börek tercih edin.

* Gün boyu oluşan açlık hissiyle hem fazla hem de hızlı yemek yenir. Bu da mideyi yorar; gaz, şişkinlik, hazımsızlık gibi rahatsızlıklar ortaya çıkar. Bu nedenle yemeklerinizi yavaş yiyip, mümkünse öğünü iftarla yatma saati arasına bölün.

* Orucu zeytin, hurma ve su gibi hafif besinlerle açın ve ılık bir çorbayla öğüne başlayın.

* Kepek ekmeği, sebze, meyve ve salata gibi posalı besinlerin tüketimine ağırlık verin.

* Kızartmalardan uzak durun.

* İftardan sonra mutlaka hafif egzersizler veya yürüyüş yapın.

* İftarla sahur arasına bir ara öğün koyup, bu arada bol bol su için.

* Uzun süre aç kalındığı için düşen kan şekerini; bir tatlı kaşığı bal ya da reçelle veya bir bardak komposto ile dengelemek mümkün.

* Kilo almamak için mutlaka diyetisyeninize size uygun bir liste hazırlatın.

* Çok iyi çiğneyin. Doyduğunuzu anlamanız için bu önemlidir.

* Hızlı yediğinizi fark ettiğinizde, bir an çatalı-kaşığı bırakıp arkanıza yaslanın, derin nefes alın sonra yemeğe devam edin.

* Tatlı yerseniz; hamur tatlısı yerine sütlü tatlılar veya meyve tatlıları tercih edin.

* Ağır yemeklerden uzak durun.

* Midenizi tıka basa doldurmayın.

* Anemi (kansızlık) problemiyle karşılaşmamak için iftarda çay tüketmeyin.

* Baharat içeriği yüksek besinleri tercih etmeyin.

* Kabızlık problemiyle karşılaşmamak için posalı besinleri mutlaka öğüne ekleyin.

* Orucunuzu açtıktan sonra, yatana kadar sıvı alımına, özellikle bol su içmeye özen gösterin.

* Şarküteri ürünlerine ağırlık vermeyi tercih etmeyin.

* Kuruyemiş yiyin. Kilo probleminiz yoksa fındık veya ceviz yiyebilirsiniz. Tabii miktarı abartılı olmasın.