Maliki Türkiye'yi Bush'a şikayet etti
Irak Başbakanı Nuri El Maliki, ABD Başkanı George W. Bush'un Irak ziyareti sırasında Türkiye'nin Kuzey Irak'ı bombaladığını öne sürdü.
New York Times gazetesi, İran'ın, PKK'nın bir "yan kuruluşu" olarak nitelendirilen Pejak örgütünün Kuzey Irak'taki mevzillerini iki hafta aralıksız olarak bombaladığına dikkat çektiği haberinde Irak Dışişleri Bakanı Zebari'nin tepkisi yanısıra Irak Başbakanı Nuri El Maliki'nin, Türkiye'ye ilişkin ifadelerine de yer verdi.
ABD'li gazete, El Maliki'nin, ABD Başkanı George W. Bush'un Irak ziyareti sırasında düzenlenen bir basın bilgilendirme toplantısında Kuzey Irak'taki durumu da ele aldığını ve Türkiye'nin, sınırının öteki tarafından Irak'ı bombaladığını öne sürdüğünü yazdı. Gazete şöyle devam etti:
"Geçen ay Türkiye'de yapılan seçimler öncesi Türk askerleri, sınırda muazzam bir yığınak yaptı ve bazı anlatımlara göre silahlı Kürt gruplarının Irak'tan Türkiye'ye sızmalarına dile getirerek büyük bir saldırı arifesinde idi. Bu grupların bazılarının, Kürtlerin çoğunlukta olduğu Güney Türkiye'nin bazı bölgelerini de kapsayacak bağımsız bir Kürt devleti kurmaktan yana oldukları söyleniyor."
Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari de, NYT ile yaptığı söyleşide İran Cumhurbaşkanı Mahmut Ahmedinejad'a sert sözlerle uyardı. Zebari, İran'ın Kuzey Irak'taki dağlık bölgesini bombaladığını, bunun sonucunda da 3 bin kadar Kürt köylüsünün evlerden terk etmek zorunda kaldığını, tarlaların da yakıldığını söyledi.
Kürt köylerinin ayrım yapılmadan bombalandığını savunan Zebari, İran'ın Pejak hedeflerini vurma konusunda pek başarılı olmadığını da öne sürdü.
Iraklı Kürt Yönetiminin sabrının taşmakta olduğunu da belli eden Zebari, "İki ülke arasındaki normal bir ilişkide bu bir saldırı eylemi anlamına gelir" diye konuştu.
IRAK İÇİN FİNLANDİYA'DA YAPILAN "ÇOK GİZLİ GÖRÜŞMELER" BAŞARIYLA SONUÇLANDI
Iraklı rakip Sünni ve Şii grupların Finlandiya'da yaptıkları ve dört gün süren gizli görüşmelerinde, ülkede şiddetin sona erdirilmesine zemin hazırlayacak bir yol haritası üzerinde uzlaştıkları bildirildi.
BBC'nin haberine göre, Güney Afrika ve Kuzey İrlanda'nın barış deneyimlerinden yararlanmaya yönelik toplantıya, Şii din adamı Mukteda es-Sadr, Irak'ta en büyük Sünni Arap grubun lideri olan Adnan El Duleymi ve Irak Parlamentosu Dışişleri Komisyonu'nun Şii başkanı Humam Hammudi'nin de katıldığı öne sürüldü. Haberde, görüşmelerin nerede yapıldığının bilinmediği, ancak ortaya çıkan mutabakat metnine "Helsinki Anlaşması" adı verildiği kaydedildi.
Toplantılara, eski Finlandiya Cumhurbaşkanı Martti Ahtisaari başkanlığındaki Uluslararası Kriz Yönetimi adlı örgüt öncülük etti. Bu kuruluş, Endonezya'nın Açe bölgesindeki ve eski Yugoslavya'daki çatışmaların sona erdirilmesinde önemli rol oynamıştı.
Katılımcılar arasında Kuzey İrlanda'daki yönetimin başbakan yardımcısı ve eski bir IRA komutanı olan Martin McGuinness ile Güney Afrikalı bakan Rölf Meyer'ın da katılması dikkat çekti.
Örgüt tarafından yapılan açıklamaya göre, katılımcılar şiddet içermeyen, demokratik yollarla bir ulusal uzlaşma zemini yaratılması için çabalara devam etme konusunda anlaştı. Temsilcilerin görüşmeyi kabul ettikleri öneriler arasında rakip grupların silahsızlandırılması ve bu süreci denetleyecek bağımsız bir komisyonun oluşturulması da bulunuyor.
Tarafların üzerinde uzlaştığı siyasi hedefler arasında, mezhepler arası ve etnik çatışmaların kesilmesi, göçün durdurulması ve gerçekçi bir takvim içinde ülkedeki yabancı askerlerin varlığına son verilmesine de yer verildi.
Görüşmelerde hazır bulunan bir Kuzey İrlanda milltevekili, anlaşmayı bir yol haritası olarak niteledi ve "Şimdi Irak'a bu önerilerle dönüyorlar" dedi. Helsinki Anlaşması'ndaki öneriler, Kuzey İrlanda anlaşmasına öncülük eden Amerikalı eski senatör George Mitchell'in gündeme getirdiği ilkelerle büyük benzerlik taşıyor.
(AJANSLAR)
Yayın tarihi: 4 Eylül 2007, Salı
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2007/09/04//haber,286ECDC099CB441A997F719C74D9EA98.html
Tüm hakları saklıdır.
Copyright © 2003-2007, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.