kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 19 Ağustos 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Ankaralılara 'ha gayret' diyorum

Yeni Haber
Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, su tasarrufuna devam edilirse kesintiye gerek kalmayacağını söyledi.

Gökçek, düzenlediği basın toplantısı ile Ankaralılara su tasarrufu yaptıkları için teşekkür etti ve ''Ankaralılara 'ha gayret' diyorum. Su tasarruf rakamları 600 bin metre küpe kadar düşecek ve su kesintisine gerek kalmayacak. Eğer bu tasarrufu, patlaklardan önce yapsaydık kesintiye gerek kalmazdı'' dedi.

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, Ankara'da uygulanan su kesintileri sırasında bazı su borularının patladığını anımsatarak, ''Su patlamalar nedeniyle Ankaralılardan özür diliyorum. Böyle bir şey olmasını istemezdik'' dedi.

Ankara'da, 2 kez su borusu patladığını ifade eden Gökçek, bu nedenle çok ciddi anlamda sıkıntı çektiklerini söyledi.

Su borularının patlaması nedeniyle Ankaralılardan özür dileyen Gökçek, şöyle devam etti:

''Hiçbir zaman böyle bir şey olmasını arzu etmezdik. Patlamaların akabinde Ankara'ya yeterince su vermeye çalıştık. Üst üste ayın 11, 12, 13'ünde 900 bin metre küp su verdik. Kuyulardan verdiğimiz suları da dahil edersek bu 930 bin metre küpe kadar çıktı. Ankara'da gerekli doyum olduktan sonra Ankaralılardan ricada bulunmuştuk. 650 bin metre küpe düştüğümüz taktirde, hele hele 600 bin metre küpe düştüğümüz takdirde kesinlikle suyun kesilmeyeceğini ifade etmiştik. Ankaralılara teşekkür ediyorum. Ayın 15'inden itibaren rakamlar aşağıya düşmeye başladı. Ankara'da gerekli doyumlar oldu. Ayın 15'inde 700 bin, 16'sında 700 bin,17-18'inde bu rakamlar 670 bin metre küplere düştü. Ankaralılara 'ha gayret' diyorum. Allah'ın izniyle biraz daha gayret edersek bu rakamlar
600 binlere kadar düşecek ve Ankara'nın herhangi bir şekilde su kesintisine ihtiyacı kalmayacak. Göstermiş oldukları anlayış ve
gayretten dolayı Ankaralılara şükranlarımı sunuyorum. Tasarrufu bu patlaklardan önce yapsaydık zaten herhangi bir şekilde kesintiye gerek kalmazdı. Vatandaşlar üzerilerine düşen hassasiyeti ziyadesiyle göstermişlerdir. İnşallah bu tasarruf biraz daha artar. Çünkü yarından itibaren reklam ilan panolarımızda Ankaralılara teşekkür edeceğiz ve tasarrufu teşvik edeci bazı ifadeler kullanacağız. El birliğiyle bu sıkıntıyı aşacağız.''

Ankara'nın, önümüzdeki 20 seneyi sıkıntısız geçirmesi için ellerinden gelen gayreti sarf edeceklerini dile getiren Gökçek, ''Ben 'ha gayret' diyorum. 670 bin metre küpe düşen bu su tasarrufunu 600 bin metre küplere düşmesi için vatandaşlarımızın biraz daha tasarruf yapmalarını istirham ediyorum. Böyle giderse suları kesmeyeceğiz'' dedi.

''KESİKKÖPRÜ SUYUNDAN KİMSENİN ŞÜPHESİ OLMASIN''

Melih Gökçek, Kesikköprü Barajı'ndan su getirilmesiyle ilgili çalışmaların hızla devam ettiğine işaret ederek, ''31 Aralık'a kadar Kesikköprü Barajı'ndan suyu getirmiş olacaklarını'' bildirdi.Kesiköprü Barajı'ndan su getirilmesine yönelik eleştirilere de değinen Gökçek, şunları kaydetti:

''Gelecek suyun 'içilemez' olduğu istikametinde bir muhalefet partisi ve bazı sivil toplum örgütleri ısrarlı şekilde yayın yapıyorlar. Bunların gerçekle alakası yok. Son derece komik trajikomik beyanlarda bulunuyorlar. Geçen gün bir televizyon kanalında arıtılmış suyu getirip içtim. Kesikköprü suyundan kimsenin şüphesi olmasın. Kesikköprü'nün daha sağlıklı olması için gerekli önlemler bizler tarafından ayrıca alınacaktır. Kesikköprü'den su geldikten sonra sorun bitecek.Arıtma konusundaki gelişmiş teknolojiyi takibe aldık. 15-20 gün sonra gelecek arıtma tesislerinin denemelerini yapacağız. Bu denemeleri yaptıktan sonra arkasından Kesikköprü Barajı'ndan gelen suların üst düzeyde arıtılması için ayrıca arıtma tesisi kuracağız. Tesisi kurunca 'bu kadar masrafa ne gerek vardı?' diyecekler. Ne yaparsak yapalım bazılarına yaranmamız mümkün değil.''

Göçek, Kesikköprü'den getirilecek suyun kalitesinin Çamlıdere'den gelen suyla eş değer olmadığını ifade ederek, Kızılırmak suyunu daha kaliteli hale getirmek için arıtma tesisi kurmak gerektiğini belirtti.


GÖKÇEK: İHMALİM YOK

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek,kentin su ihtiyacının karşılanması konusunda gerekenleri yapmadığı yönündeki iddiaların gerçeği yansıtmadığını belirterek, ''Bu konuda, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı olarak kendimi sorumlu hissetmiyorum. İhmalim yoktur, en ufak gecikmemiz söz konusu değildir''dedi.

Gökçek, Büyükşehir Belediyesi Basın Merkezi'nde düzenlediği basın toplantısında gazetecelerin sorularını da yanıtladı.
''Su borularının patlamasında herhangi bir sabotaj olup olmadığı'' yönündeki bir soru üzerine Gökçek, bu konuda şüphelerinin olduğunu ancak kanıt olmadığı için yorum yapamayacağını söyledi.

Gökçek, ''Ankara'da patlayan 2 ana borunun 15 bara dayanması gerekiyor. Patladığı zaman bakıyoruz 4 bar basınç verilmiş. Basınç yüksek değil, borularımızın bazıları 25 bara kadar dayanan çelik borular. Dikmen tarafına su çıkarabilmek için yüksek basınç vermek gerekiyor. Gerektiğinde 25 bara kadar pompalarla basınç verebiliyoruz. Borular bu basınçlara dayanır ama eski olduğu için patlama olayı vuku buldu'' diye konuştu.

Kızılırmak suyunun ağır metal içerdiği yönündeki iddiaların seslendirildiği eylemlerin ''bir muhalefet partisi ile kadrolu
eylemciler'' tarafından organize edildiğini iddia eden Gökçek, ''Ajitasyon yapılıyor. Önce kadrolu eylemcilerin beyinlerindeki
metalleri arıtmak lazım ondan sonra sorun daha kolay çözülür'' dedi.

''KADROLU EYLEMCİLER''

Gökçek, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, Ankara'daki su kesintileriyle ilgili yaptığı açıklamanın hatırlatılması üzerine, şöyle konuştu:''Sayın Başbakan benden neden suyu kestiğimi sordu. 'Tasarruf için kesmek zorundayız, aksi takdirde 5 ay sonra susuz kalırız' dedim. Ancak patlamalar beni çok rencide etti, çok sıkıntıya soktu. Bir noktada çok büyük üzüntü oldu. Allah korusun bir ölüm olsa kendimi hiç affedemezdim. Bundan dolayı 'neden kestim diye kendi kendime hayıflandığımı' söyledim. Sayın Başbakan'ın söylediği bu...''

İstifa çağrılarına ilişkin bir soruya da Gökçek, bu çağrıların CHP milletvekilleri ve ''kadrolu eylemciler'' tarafından dillendirildiğini söyledi.

İddiaları ''saçma sapan'' olarak nitelendiren Gökçek, ''su konusunda ihmalinin ve en ufak gecikmenin söz konusu olmadığını'' savundu. Gökçek, kendisini sorumlu hissetmediğini, kendilerine verilen yetkiler çerçevesinde görevlerini yerine getirdiklerini belirtti.

''PERSONELİM BENİ SABOTE ETTİ''

Su kesintileri yaşanırken personelinin sabotajına uğradığını ileri süren Gökçek, şöyle devam etti:''Bazı vatandaşlardan, ''Batıkent'te su arızalarıyla ilgili telefon açtığımızda bize hakaret ediyorlar'' diye telefonlar geldi. Bu bölgeyi takibe aldım ve üzerine gittim. Şunu gördük. O bölgeden 22 arıza telefonu gelmiş, maalesef kayıtlara 7'si geçmiş, 15'i geçirilmemiş.
Kasıtlı olarak arızaların giderilmesi engellenmiş. Böyle olunca vatandaş isyan ediyor. Bunu, Batıkent bölge sorumlusu ve 2 amirin müştereken yaptıklarını gördük. Kadrolu eylemcilerin kafa yapısına sahip olan bu kişileri ayıklayacağım.''

Kızılırmak Projesi'nin inşasında çalışan işçilerin paralarını alamamalarıyla ilgili olarak, sorunun işçiler ve müteahhitler arasında olduğunu, belediyenin gereken ödemeleri düzenli olarak yaptığı ifade eden Gökçek, ''Bu işin bir an önce bitirilmesi için müteahhitlere en son noktasına kadar yardımcı olacağız. Hiçbir sıkıntı yok. Biz hizmetin durmaması için kendi kaynaklarımızdan 150 trilyon harcadık. Krediler arkadan geldi. İşçi ve müteahhitlerin kendi aralarındaki sorundu'' diye konuştu.
Gökçek, suya zam yapılıp yapılmayacağı sorusu üzerine, zammın kesinlikle söz konusu olmadığını bildirdi.

ARALIK'A KADAR TASARRUF ZORUNLU

Ankara'da su kesintisine tamamen son verilip verilmediği yönündeki bir soruya Gökçek, ''Aralık ayına kadar tasarruf yapmak zorundayız. Aksi takdirde kesintileri tekrar gündeme getirmek zorunda kalabiliriz. Ancak Aralık'a kadar suyu keseceğimizi sanmıyorum'' yanıtını verdi.

Su tasarrufu konusunda Ankaralıların gerekeni yaptığını belirten Gökçek, tatildeki vatandaşların dönmesinin ardından da tasarrufa devam edeceklerine inandığını söyledi.

Melih Gökçek, su sıkıntısı nedeniyle okulların açılmasının ertelenip ertelenmeyeceğine yönelik bir soru üzerine, ertelemenin artık söz konusu olmadığını, ayrıca Ankara'da su deposu olmayan okullara depo yaptırdıklarını kaydetti.

AJANSLAR