kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 19 Ağustos 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Sıfır bedeni bırakın kilo almaya bakın!

ESRA TÜZÜN
ESRA TÜZÜN
17.08.2007
Sıfır beden takıntısı nedeniyle bir deri bir kemik dolaşan genç kızlar ve erkekler dikkat! Sağlığınız için bir an önce kilo almaya başlayın. Bol bol makarna, pilav ve kuru meyve yiyin..
Kimileri kendi isteğiyle, kimileri sınav stresinden, kimileri de bilinçsiz beslenmeden manken hastalığının yani aşırı zayıflığın kıskacında! Üstelik sadece genç kızlar değil, genç erkekler de zayıflık tutkusuna kapılmış durumda. Zayıflık uğruna sağlığını tehlikeye atan günümüz gençliği kilo almanın vermekten daha zor olduğunu unutuyor. Genç kızlarda 45, erkeklerde ise 55 kilonun altında olmak sağlığı tehdit ediyor. Genç kızların günde 2 bin 500, erkeklerin ise 3 bin kalorilik gıda alması gerektiğini belirten Beslenme ve Diyet Uzmanı Bahattin Arslan, hızla kilo almanın formülünü anlattı:

ALMAK VERMEKTEN ZOR
* Kilo alma programı en az bir yıl sürer ve burada hedef gençlerin ayda ortalama 1 kilo almalarıdır. Kilo alma diyetinin büyük kısmı kompleks şekerlerden karşılanmalı. Bunlar sütlü, hamur işi tatlılar ve kurutulmuş meyvelerdir. Sabah kahvaltısı mutlaka yapılmalı. Çay yerine meyve suyu tercih edilmeli. Peynir, reçel, bal ve tereyağı tüketilmeli. Ekmek yerine poğaça ve simit yenmeli. Öğle saatlerinde pilav veya makarna, etli bir yemek ve meyve suyu alınabilir. İkindi ise çikolata, kalori alımını hızlandırabilir. Akşam mutlaka pilav, makarna, köfte, etli yemek, 3-4 dilim ekmek yenilmeli. Ayrıca gün içerisinde sık sık kuruyemiş ve çikolata tüketilebilir. Akşam yemeğinden sonra sütlü tatlı, kurutulmuş gıdalar ve meyve bolca yenebilir.

* Kilo almak, vermekten çok daha zor. Biz diyet programlarında zayıflamak isteyenlere ayda 4 kilo verdirmeyi hedefliyoruz oysa kilo almak isteyenlerde bu rakam ayda 1 kilo! Aşırı zayıf olan kişiler genellikle yemek yemeyi sevmiyor. Onlara kilo aldırmak bu durumda daha da zorlaşıyor. Aşırı yediği halde kilo alamayanların ise beslenme programını kalori cetveline uygun ayarladığımızda kilo almaları daha kolay oluyor.

PSİKOLOJİK DESTEK LAZIM
* Aşırı zayıflık; ergenlikte öğrenme güçlüğü, dikkat eksikliği, sinirlilik, stres, saç dökülmesi, tırnak problemleri, cilt sorunları ve yaşıtlarına göre daha küçük cılız görünmenin yanı sıra gençlerin psikolojilerini de olumsuz etkiler. Psikolojik destek almaları, kilo almalarını kolaylaştırır.

* Metabolizma hızları daha fazla olduğu için genç erkeklerde zayıflık daha fazla görülüyor. Ergenlik çağından itibaren kadınlardaki yağ depolanması erkeklere göre daha fazladır. Erkeklerde kas kitlesi daha fazla olduğu için metabolizmaları daha hızlı çalışır. Bu dönemde fazla hareket etmeleri ve güzel bir vücut için yoğun spor yapmaları etkili oluyor. Genç kızlar da magazin dünyasından etkilenerek bilinçsizce diyet yapıyor. Sınavlar nedeniyle yaşanan aşırı stres, anoreksiyaya (yeme bozukluğu) bile yol açabiliyor.

* Ergenlikte günlük 2 bin-2 bin 500 kalori alınması gerekirken çoğu genç günde bin 500-bin 600 kalori alıyor. Bu düzene alışan kişiler, erişkinliğe geçildiğinde ya gerçekten yemeklerden uzaklaşmaya başlar ya da ne kadar yerlerse yesin kilo alamayabilirler. Hızlı beslenenlere günde 3 bin kalorilik diyet öneriyoruz.