kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 19 Ağustos 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Dünyadan yenilikler

17.08.2007
Meme kanserine gen haritası
Meme ve kolon kanserlerinin ilk genetik haritasını çıkaran bilim adamları; tümörlerin oluşumu, gelişimi ve yayılmasına yol açan mutasyona uğramış 200'e yakın gen saptadı. Johns Hopkins, North Carolina ve Case Western Reserve üniversitelerinden araştırmacılar, kolon ve meme kanserlerinde, her bir tümörde ortalama 11 adet olmak üzere mutasyona uğradıkları aşikar olan 189 gen saptadıklarını söylediler. Araştırma için bu kanser türlerinin seçilmesinin nedeninin; dünya çapındaki klinik önemlerinden kaynaklandığı, toplam kanser teşhislerinin yüzde 20'sini ve kanser ölümlerinin yüzde 14'ünü oluşturdukları kaydedildi. Bu bulgunun, kanserde yeni teşhis ve tedavi yöntemlerinin bulunmasını sağlayabileceği belirtildi.

Şizofreninin sosyal boyutu
İngiltere'de yapılan bir araştırma; şizofreni gibi ruhsal hastalıkların sadece beyindeki aksaklıklardan değil, çeşitli sosyal faktörlerden de kaynaklandığını gösterdi. Yapılan araştırma, boşanmış çiftlerin çocuklarının da büyük risk altında olduğunu ortaya koydu. Araştırmada; 16 yaş öncesinde ebeveynlerden birisinden veya her ikisinden de 1 yıldan fazla bir süreyle ayrı kalan gençlerin, yetişkinlik dönemlerinde psikiyatrik rahatsızlık geçirme ihtimalinin 2.5 kat daha fazla olduğu belirlendi. Psikiyatrik rahatsızlıklar arasında en sık gözlenenler ise depresyon ve aşırı kaygı bozukluğu.

Alzheimer'ı sebzeyle yenin
Haftada birkaç kez meyve-sebze yemenin alzheimer (halk arasında bunama deniyor) hastalığına yakalanma riskini azaltabileceği bildirildi. ABD Vanderbilt Üniversitesi'nde; sağlıklı bin 836 kişinin beslenme alışkanlıkları 9 yıl boyunca incelendi. Araştırma sonucunda; haftada 3 defadan fazla meyve-sebze yiyenlerin ya da sularını içenlerin alzheimer'a yakalanma riskinin yüzde 76 azaldığı, bu oranın haftada bir kez meyve ya da sebze suyu içenlerde ise sadece yüzde 16 olduğu ortaya çıktı.