kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 15 Ağustos 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Sabancı GıdaSA'yı BİM'in büyük ortağı Topbaş'a sattı

Uzun süredir gıda sektöründen çıkma sinyalleri veren Sabancı Grubu, GıdaSA’nın yüzde 99.65’ini BİM’in büyük ortağı Mustafa Latif Topbaş’a sattı. Topbaş Ülker’e ait Ak Gıda şirketinin de ortağı..
İLİŞKİLİ HABERLER
Sabancı GıdaSA'yı BİM'in büyük ortağı Topbaş'a sattı
Sabancı, gelecekteki sektörler arasında görmediği gıdadan çekilme kararı aldı. Şirketi BİM'in büyük ortağı Mustafa Latif Topbaş'ın sahibi olduğu Marmara Gıda Sanayii'ne sattı. Mustafa Latif Topbaş, aynı zamanda Ülker'in kurucusu Sabri Ülker'in torunu olan Ali Ülker'in de kayınpederi. Topbaş, aynı zamanda Ülker şirketlerinden Ak Gıda'nın da yönetim kurulunda yer alıyor. Sabancı Holding dün akşam saatlerinde bir yazılı açıklama yaparak gıdadan çekildiğini duyurdu. Yapılan açıklamada, Sabancı iştiraklerinden Gıda- SA AŞ'nin yüzde 99.65'lik hissesinin, MGS Marmara Gıda Sanayi ve Ticaret AŞ'ye satılması konusunda anlaşmaya varıldığı bildirildi. Açıklamada, Gıda- SA'nın satışa konu olan şirket değeri 227.3 milyon YTL olacağı belirtildi. Bu yapılan anlaşmaya istinaden Sabancı Holding portföyündeki GıdaSA hisselerinin tamamı 2.1 milyon YTL karşılığında satılmış olacak. Satış, gerekli izinlerin alınmasıyla tamamlanacak.

BEKLENEN GELİŞME
Sabancı Grubu'nun gıda sektöründen çekileceği, sinyalleri daha önce verilmişti. Gıdada beklediği başarıyı elde edemeyen ve geçtiğimiz günlerde enerji, çimento ve finansa odaklanacağını açıklayan Sabancı Holding'in GıdaSA'yı elden çıkaracağı bir süredir konuşuluyordu. Geçtiğimiz günlerde Ülker İcra Kurulu Başkanı Murat Ülker'in GıdaSA'ya ait fabrikaları ziyaret etmesinin ardından, piyasada Gıda- SA'yı Ülker'in satın almak üzere olduğuna ilişkin haberler konuşulmaya başlanmıştı. Dün gün içinde Ülker'den yapılan açıklamada "Ülker ile ilgilenmiyoruz" bilgisi geldi. Akşam saatlerinde GıdaSA'dan yapılan açıklamada da, şirketin yüzde 99.65'lik hissesinin MGS Marmara Gıda Sanayi ve Ticaret A.Ş'ye satılması konusunda anlaşma imzalandığı açıklandı. Bu açıklamanın ardından MGS'nin sahibi ve Ali Ülker'in kayınpederi Mustafa Latif Topbaş çıkınca, Topbaş'ın GıdaSA'yı almak için Ülker İcra Kurulu Üyesi Murat Ülker'den akıl aldığı ortaya çıktı.

UMDUĞUNU BULAMADI
Marsa şirketiyle uzun yıllardır bitkisel yağ üretiminde faaliyet gösteren Sabancı, ilerleyen dönemde dünya gıda devi Kraft ile ortak oldu. Sabancı Grubu, geçtiğimiz yıllarda bu şirketle yolları ayırdı, ardından Piyale'yi bünyesine kattı ve bu markayla bisküvi pazarına girdi. Ancak bisküvide de umduğunu bulamadı. Şirket daha sonra Deren ile çay, Saka ile su sektöründe de yerini aldı. GıdaSA'nın net satışları 2006 yılında 321 milyon dolara ulaştı.