Ülkemizin AB'ye üye olma sürecinde özellikle iki noktaya yönlenmesi istenmişti. Bunlardan birincisi Sivil Toplum Kuruluşları'na destek verilmesi. İkincisi ise mesleki eğitimde reform ve yönlendirmeydi. Günümüzde uygulanmakta olan ÖSS sistemine göre, meslek liselerinin gidebileceği 4 yıllık lisans programları hemen hemen hiç yok. Bu okullarda yoğun olarak matematik ve fen dersleri olmadığından, mühendislik bölümlerine giremiyorlar. Tabii bir de katsayı sorunu var.
Bu olumsuz tabloyu inceleyen YÖK
"Uygulamalı Teknik Bilimler Fakültesi" adı altında yeni bir kulvar açmak istedi. Bu yükseköğretim programları kurulurken iş dünyasının istediği bölümler göz önüne alındı. Artık bu dünya beyaz yakalı mühendisler yerine, mavi yakalı nitelikli ara elemanlar istiyor. Bilindiği gibi fakültelerimizde kurumsal eğitim veriliyor. Buna karşılık iş dünyası uygulamalı eğitim alanı istiyor. 2 yıllık meslek yüksekokullarından, fakültelere dikey geçiş yapılıyor. Ancak bu okullarımızda yoğun olarak matematik ve fen dersleri verilmediğinden, gençlerimiz mühendislik fakültelerinde zorluk çekiyor. Ayrıca "Teknik Eğitim Fakültesi'nden" mezun olanlar, yeterli olamadığı ve Avrupa standartlarına uymadığı için iş dünyasında kabul görmüyor.
YÖK, mesleki eğitimle ilgili bu noktaları göz önüne alarak, "Uygulamalı Teknik Bilimler Fakültesi" açma kararı aldı. YÖK bu kararla meslek lisesi çıkışlıların, alanlarının devamı niteliğindeki 4 yıllık lisans programlarında okuma imkânı, ön lisans düzeyinde eğitim yapan meslek yüksekokulu çıkışlıların da lisans tamamlama fırsatı elde edeceğini belirtti. YÖK'ün bu kararı, Şubat 2007'de yayımlanan "Türkiye'nin Yükseköğretim Stratejisi" raporunda açıklanmıştı. Böylece 23 üniversitede "Uygulamalı Teknik Bilimler Fakültesi" kurulması ve 2 üniversitedeki
"Teknik Eğitim Fakültesi'nin" işlemini sürdürmesi kararlaştırıldı.
MEB, YÖK elele 2 yıllık meslek yüksekokulları çıkışlılara dikey geçişle 2+2 (lisans tamamlama) fırsatı da getirilecek. Yine bu fakültelerin mezunları 2 yıllık tezsiz yüksek lisans yaparak öğretmen olabilecek. Tabii ki bu yasa işi. Önce MEB'e gidecek, sonra yasallaşacak. Meslek lisesi öğrencileri için son derece yararlı olacak bu proje 2008'de yaşama geçirilebilecek. Meslek lisesi öğrencilerine 4 yıllık fakültenin yolunu açan bu sistemi
MEB'in ve
YÖK'ün değerli yöneticileri iyi inceleyip, değerlendirmeli. Sonunda ortak karar alınmalı ki, daha sonra oluşacak olumsuzluklarla gençlerimizi hayal kırıklığına uğratmayalım.
Bugünkü Tüm Yazıları
YÖK'ten, mesleki eğitim projesi
Yayın tarihi: 15 Ağustos 2007, Çarşamba
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2007/08/15//gursoy.html
Tüm hakları saklıdır.
Copyright © 2003-2007, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.