Gökçek: Çölaşan için üzgünüm
Hürriyet Gazetesi yazarlarından Emin Çölaşan'ın gazetedeki yazılarına son verilmesi üzerine bir değerlendirme yapan Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, kararı duyunca çok üzüldüğünü söyledi.
Gökçek, "Ankara'daki amblemli bayrakları yarıya indirdik. Bir hafta süreyle yas ilan ettik" dedi.
Büyükşehir Belediye Meclis üyelerini Kesikköprü Barajı'na götürerek Ankara'ya su taşıyacak proje hakkında bilgi veren Melih Gökçek, basın mensuplarının Emin Çölaşan'ın Hürriyet'teki işine son verilmesi hakkındaki düşüncelerini sorması üzerine, kazandığı tazminatları işaret ederek "Çocuklar topsuz, vatandaş dönersiz kaldı. Ben de gelir kaybına uğradım. Emin Çölaşan'a emekliliğinde başarılar dilerim" karşılığını verdi.
GAZETECİ MESLEK ÖRGÜTLERİNDEN YOĞUN TEPKİ
Öte yandan gazeteci meslek örgütleri, Hürriyet Gazetesi yazarlarından Emin Çölaşan'ın iş akdinin feshini kınadıklarını bildirdiler.
Konuya ilişkin, Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS), Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD), Diplomasi Muhabirleri Derneği (DMD), Ekonomi Muhabirleri Derneği (EMD), Foto Muhabirleri Derneği (FMD), Parlamento Muhabirleri Derneği (PMD), Profesyonel Haber Kameramanları Derneği (PHKD), Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Ankara Temsilciliği, Avrupa Gazeteciler Birliği (AEJ) Türkiye Temsilciliği ve Haber-Sen tarafından ortak yazılı açıklama yapıldı.
Çölaşan'ın yıllarca emek verdiği yayın kuruluşundan keyfi bir kararla çıkarılmasının nedenleri ve sonuçları itibariyle endişeyle karşılandığı belirtilen açıklamada, ''Bu, bir iş akdi feshinin de ötesinde, basın ve ifade özgürlüğünün, bu özgürlüklere herkesten çok sahip çıkması gereken medya kuruluşlarınca ayaklar altına alınmasının bir örneğini oluşturmaktadır'' denildi.
Meslek örgütlerinin Çölaşan'ın iş akdinin feshini kınadığı kaydedilen açıklamada, şu görüşlere yer verildi:''Bu, basın emekçilerinin, halkın haber alma ve gerçekleri öğrenme hakkını kullanmaları için üzerlerine düşen kamusal görevi yerine getirirken, sadece devlete karşı değil belki bundan daha çok medya sahiplerine karşı bağımsızlığının yasalarla ve sendikal örgütlülükle güvence altına alınması ihtiyacının aciliyetini ortaya koymaktadır.Medya sahiplerinin ticari kaygıları, ne yazık ki onları hükümetlerin esiri haline getirmektedir. Siyasi iktidarların güdümünde bir yayıncılık, halkın temel haklarından olan basın ve ifade özgürlüğünün ihlalidir.
Türk medyasının bir yandan devlet kontrolüne geçmesi, diğer yandan tek bir patronun egemenliği altına girme eğilimi, basın özgürlüğü açısından ciddi bir tehdit oluşturmaktadır.Siyasi iktidarın, medyanın bağımsızlığını koruyacak yasal önlemler almak yerine, sahiplik yapısı ve yayın politikalarının yeniden belirlenmesinde müdahil olduğu gerçeği, geleceğe yönelik kaygılarımızı artırmaktadır.''
RAHŞAN ECEVİT'İN AÇIKLAMASI
Öte yandan, Rahşan Ecevit de konuya ilişkin yazılı bir açıklama yaptı.''Amerika ve Avrupa Birliği'nin gizli hedeflerinden biri, Türkiye'nin bir şeriat devleti haline gelmesidir. 'İslam ülkelerinin başını çekersiniz' diye teşvik ederek, Büyük Orta Doğu Projesi'ni hızla gerçekleştirmeyi istemektedirler'' diyen Rahşan Ecevit, şu görüşlere yer verdi:
''Ülkemiz bir şeriat devleti olma yolunda adım adım ilerlerken, önündeki en büyük engel olan düşünce ve anlatım özgürlüğünün önünü kesmek için dün ilk adım atılmıştır. Basın özgürlüğüne büyük bir darbe indirilmiştir.Düşünce ve anlatım özgürlüğünün işten, aştan, odun ve kömürden önce geldiğini halkımızın anlayacağı günler uzak değildir.''
AJANSLAR
Yayın tarihi: 15 Ağustos 2007, Çarşamba
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2007/08/15//haber,DF5128D79BBC45948CBBFF1F8B7F55C0.html
Tüm hakları saklıdır.
Copyright © 2003-2007, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.