Yeni Aktüel dergisinin değerli yazarı Aslı Ortakmaç sayfalarında bana yer vermiş. Bunu sizinle paylaşmak istiyorum.
17 Haziran 2007 Pazar sabahı saat 09.30!
SABAH eğitim yazarı ve
TV8'deki "Başarıya Doğru" programının yapımcısı Sait Gürsoy'un deyimiyle "ÖSS lokantasına hoş geldiniz!" Bu sene lokantanın 1 milyon 600 binden fazla müşterisi olacak. Tam 195 dakika sürecek organizasyonda, geçen yıl olduğu gibi yine sayısal, sözel ve eşit ağırlıkta yarışanlara en yüksek kiloları kazandırmak üzere üç ana mönü servis edilecek. Yemekleri, pardon soruları çok ağır bulan öğrencilerse yine bol bol tırnaklarını, kalemlerini kemirecek. Ama ÖSYM bir son dakika değişikliği yaparak, bu senenin mönülerini biraz daha hafifleteceğini açıkladı. Nasıl mı? ÖSYM Başkanı Prof. Ünal Yarımağan'ın "veveya tadilatı" olarak adlandırdığı bu değişikliği uzmanlardan dinleyelim.
Daha çok öğrenci Alan testleri öğrencileri zorlayınca, başta sayısalcılar olmak üzere pek çok öğrenci sorumlu olduğu ikinci alan testinden puan alamadı. ÖSYM'nin değişikliği yaparken olacakları öngöremediğini söyleyen
Sait Gürsoy bu nedenden ötürü neredeyse yerleştirme puanı hesaplanan herkesin üniversitede bir yer bulabildiğini, hatta kontenjanın yine de açık kaldığını şöyle anlatıyor: "Örneğin sayısal 2 puanıyla bir lisans programı hedefleyen kimi öğrenciler, matematik 2 testinden soru çözdü ama fen 2'den soru çözemeyince bu testten yarım net bile çıkaramadı ve sayısal 2 puanları hesaplanmadı bile. Mat 2'den çözdükleri sorular da boşa gitti böylece! Bu yüzden devlet, vakıf ve Kıbrıs üniversitelerinde 33 bin öğrencilik bir açık oluşdu."
Öğrenci mönüleri SABAH eğitim yazarı Sait Gürsoy, yapımcılığını üstlendiği
TV8'deki programı "Başarıya Doğru"da enteresan benzetmeleri ve akıcı anlatımıyla sınava hazırlanan öğrencilere moral oluyor. Sait Gürsoy, her bir alanda en yüksek puanı almak için adayların testleri nasıl çözeceğini
Yeni Aktüel okuyucuları için yine eğlenceli üslubuyla şöyle dile getirdi: "Sınav salonumuz bir lokanta olsun. Pazar sabahı önce sayısal 2 puanıyla bir lisans programı seçmek isteyen öğrencimiz girsin lokantamıza ve garsona şöyle seslensin: 'Bana çok yüksek puan getirecek olan mat 1, mat 2, fen 1 fen 2 karışık ızgarası getir.' Yemeğini öyle yiyor ki tabak tertemiz oluyor. Ardından tepeleme Türkçe soslu makarna istiyor. Karnı doyabilir ama bir soda içip devam ediyor, yani mola veriyor: 'Şimdi sıra sosyal 1 tatlısında.'
Gelelim eşit ağırlık öğrencisine... İlk siparişi, mat 1-mat 2- Türkçe edebiyat sosyal karışık ızgarası. Sonra tepeleme sosyal 1 soslu makarnayı mideye indiriyor ve sıra fen bilimleri 1 tatlısında. Hepsini yemese bile bir iki kaşık tatlı ona yüksek kalori, pardon, puan getirecek.
Sözel 2'den yüksek puan almak isteyen öğrenciye gelince... 'Önce sosyal 1 - 2, Türkçe edebiyat karışık ızgarasından alayım' diyor. Ardından tepeleme olmasa da mat 1'li makarnanın üçte birini bitiriyor. Fen bilimleri tatlısını ise yer ya da yemez!
Ve yabancı dil puanıyla tercih yapacak öğrenciler. Onlar iki hafta üst üste lokantaya gelecek. İlk hafta ana yemekleri Türkçe ve sosyal 1 testleri. Ama öyle bir dalmalılar ki, tabağı bile yemeliler. Mat 1 testinin birazını belki bitirebilirler, fen 1 tatlısına ise hiç dokunmasalar da ziyanı yok. Diğer hafta tepeleme dil tabağı onları bekliyor olacak!"
Yayın tarihi: 13 Haziran 2007, Çarşamba
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2007/06/13//haber,1834C373907B410BAECB08E8BF4AA653.html
Tüm hakları saklıdır.
Copyright © 2003-2007, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.