Vergi gelirlerinin yüzde 44,7'si İstanbul'dan
İstanbul Vergi Dairesi Başkanı Mehmet Koç, yılın ilk yarısında Türkiye vergi gelirlerinin yüzde 44,7'sinin İstanbul'da toplandığını, sadece İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığının (İVDB) brüt vergi gelirlerindeki artış oranının yüzde 8,4 olduğunu ve İVDB'nin 22,1 milyar YTL tahsilat yaptığını bildirdi.
Koç, bir grup gazeteciyle düzenlediği sohbet toplantısında, Türkiye'de geçen yılın ilk 6 ayında 73,1 milyar YTL olan brüt vergi gelirlerinin bu yılın aynı döneminde 80,6 milyar YTL'ye yükseldiğini ve ülke çapında brüt vergi gelirlerindeki artışın yüzde 10,1 olduğunu belirterek, İstanbul'daki Büyük Mükellefler Vergi Dairesinin brüt vergi gelirlerinin ise aynı dönemde yüzde 16 artışla 13,9 milyar YTL'ye ulaştığını kaydetti.
Büyük Mükellefler Vergi Dairesi hariç Türkiye vergi gelirlerindeki artış oranının yılın ilk yarısında yüzde 8,8 olarak gerçekleştiğini ifade eden Koç, ''Yılın ilk yarısında 2006'ya artışla Türkiye vergi gelirlerinin yüzde 44,7'si, yani 36 milyar 76 milyon YTL'si İstanbul'da toplandı. Sadece İVDB'nin brüt vergi gelirlerindeki artış oranı yüzde 8,4 oldu ve İVDB, yılın ilk yarısında 22,1 milyar YTL vergi geliri tahsil etti'' diye konuştu.
Ocak-Haziran 2007 döneminde beyan edilen her 100 liranın 96 lirasının tahsil edildiğini belirten Koç, gelir, kurumlar ve KDV'den oluşan beyana dayalı vergilerin İstanbul vergi gelirleri içindeki payının yüzde 49,5'ten yüzde 52,7'ye yükseldiğini, bu yılın ilk 6 ayında İVDB'nin rakamlarını yukarı çeken unsurun gelir vergisi olduğunu, gelir vergisi oranları düştüğü halde geçen yılın ilk yarısına göre bu yılın ilk 6 ayında gelir vergisindeki artışın yüzde 29,3 olarak gerçekleştiğini ve Mart ayında başlattıkları kampanya dolayısıyla gelir vergisinin 1,7 milyar YTL arttığını kaydetti.
Koç, Vergi Haftası kapsamında düzenlenen ödüllü bilgi yarışmasının sorularının İstanbul'da 500 bin eve girdiğini, yarışmayı önümüzdeki yıl tekrarlayacaklarını ve ünlü şovmen Beyazıt Öztürk'ün yer aldığı reklam filminin de hala sinemalarda gösterimde olduğunu vurgulayarak, ''Gelir vergisinin İVDB'ce tahsil edilen vergi gelirleri içindeki payı yüzde 18,9'dan yüzde 21,9'a çıkmıştır. Kurumlar Vergisi yüzde 30'dan yüzde 20'ye düştüğü halde beyana dayalı vergiler içinde Kurumlar Vergisinin de payı artmıştır'' dedi.
''CEBRİ TAKİBATA YÖNELİK ÇALIŞMALARA HIZ VERİLMİŞTİR''
Mehmet Koç, cebri takibata yönelik çalışmalara hız verildiğini, bu çalışmaların olumlu sonuçlarının önümüzdeki dönemde kendini göstereceğini ifade ederek, geçen yılın ilk yarısına göre bu yılın ilk 6 ayında yüzde 12 artışla 4 bin 34 mükellefe gayrimenkul haczi konulduğunu, yüzde 50 artışla 37 bin 361 araç için Trafik Şube Müdürlüğüne haciz bildirisi gönderildiğini ve yüzde 59 artışla bin 609 aracın fillen haczedildiğini bildirdi.
Satışı yapılan araç adedinin 741, alacak haczi uygulanan mükellef sayısının 15 bin 551, vergi dairelerince gönderilen listede yer alan ve haciz şerhi işlenilen mükellefin 34 bin 192 ve tahsilat yaptırılan mükellef sayısının 23 bin 816 olduğunu belirten Koç, en fazla tahsilat yapan vergi dairesinin 1,6 milyar YTL ile Tekel fabrikasının bulunduğu Kartal, en az tahsilat yapan vergi dairesinin ise Adalar olduğunu söyledi.
12 BİN 292 RAPORDA UZLAŞILDI
İstanbul Vergi Dairesi Başkanı Koç, Vergi Denetmenleri Bürosu Başkanlığınca yılın ilk yarısında geçen yıla göre artışla 460 denetmen tarafından inceleme yapıldığını ve 4 bin 378 vergi inceleme raporu yazıldığını vurgulayarak, gerek vergi denetmenleri gerekse diğer inceleme elemanları tarafından yazılan raporlardan uzlaşma talep edilen rapor sayısının 13 bin 325, uzlaşılan rapor sayısının ise 12 bin 292 olduğunu kaydetti.
Geçen yılın ilk yarısında 4 bin 204 olan kayıtsız mükellef sayısının bu yılın aynı döneminde 6 bin 767'ye yükseldiğini vurgulayan Koç, ''Yapılan etkin denetimler sonucu 2006 yılına göre yüzde 61 daha fazla kayıtsız çalışan mükellef tespit edilmiştir. Bu sonucun alınmasında özellikle kayıtsız çalışan mükelleflerin tespitine yönelik toplu denetimlerin rolü büyük olmuştur'' şeklinde konuştu.
Koç, e-beyannamede ciddi bir artış olduğuna işaret ederek, bu yıl verilen e-beyanname sayısının yüzde 27 yükseldiğini, yılın ilk 6 ayında e-beyanname sayısının 5 milyon 387 bin 743 olduğunu ve toplam e-beyanname sayısının 18 milyon 741 bin 405'e ulaştığını kaydetti.
Ocak-Haziran 2007 döneminde ilk defa mükellefiyet tescil ettiren mükellef sayısının 81 bin 777'den 83 bin 125'e yükseldiğini ve bu yıl ilk defa işe başlayan mükellef sayısının yüzde 1,7 arttığını belirten Koç, işini bırakıp tamamen terk eden mükellef sayısının da 55 bin 546'ya düştüğünü söyledi.
İstanbul Vergi Dairesi Başkanı Mehmet Koç, İstanbul'da çok büyük, tanınmış bir firmanın bile rakamlarında toplama hatası yaparak 10-12 milyon YTL vergi kaybına neden olduğunun tespit edildiğini bildirdi.
Mehmet Koç, bir grup gazeteciyle düzenlediği sohbet toplantısında, 500 büyük mükellef hariç İstanbul'daki vergi işlerinin İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığınca (İVDB) yürütüldüğünü, vergi dışındaki diğer maliye işlerinin ise İstanbul Defterdarlığınca gerçekleştirildiğini hatırlattı.8 bin 597 personelle İstanbul'da görev yaptıklarını, bu rakamın tayin ve emeklilik nedeniyle düşme eğiliminde olduğuna dikkat çeken Koç, şunları kaydetti:
''Halbuki bizdeki sayının artması beklenir. İstanbul pahalı, yaşam koşulları zor bir şehir. İstanbul'dan gitmek için tayin bekleyen 400 personelimiz var. Bize bunların yerine yeni eleman geldiği takdirde istedikleri illere tayin olmaları için muvafakat vereceğiz. Ancak biz personel açığımızı kapatmak için teknolojiyi sonuna kadar kullanıyoruz ve eğitime büyük önem veriyoruz.''
Koç, KDV Kanunu'nun yürürlüğe girdiği ve bazı belli dönemlerde toplu memur alımları olduğunu, bazı çalışanların 21-22 yıl görev süresini doldurduğunu anlatarak, ''Gruplar halinde işe girişleri olduğu için emeklilikleri de aynı döneme denk gelebiliyor. Korkumuz; bir furyanın başlayıp bu arkadaşların emekli olması... Aynı anda emekli olabilecek 500 kişi var. Bu ciddi bir problem'' diye konuştu.
İSTANBUL VERGİ DAİRESİ KOMPLEKSİ YAPILACAK
Mehmet Koç, İVDB'nin vergi dairelerinin yenilenmesine yönelik faaliyetlerine değinirken de, Vatan Maliye kompleksinin Ekim ayından itibaren Topkapı Yeşil Plaza'ya taşınacağını, daha önce kendilerine ait olmayan Vatan Maliye kompleksinin mülkiyetinin şimdi kendilerine geçtiğini ve söz konusu kompleks yerine İstanbul Vergi Dairesi Kompleksi yapılacağını duyurdu.
Koç, vergi denetmenlerinin Bomonti'deki binalarına, Mecidiyeköy Vergi Dairesi'nin ise Beşiktaş'a taşınacağını belirterek, ''Beşiktaş kompleksinin tamamen yenilenmesi, Kartal Vergi Dairesi, Bahçelievler hizmet binası ve Pendik Hükümet Konağı'ndaki vergi dairelerinin de tefrişi yapılacak. İstanbul'daki vergi dairelerinin önemli bir bölümü kiralıktı. Şimdi mülkümüz'' diye konuştu.
TMSF'den satın aldıkları Kartal'daki Vodafone binası ile bu binanın yanındaki binanın mülkiyetinin kendilerine ait olduğunu duyuran Koç, ''Gelir İdaresi Başkanlığı ile vergi dairelerinin konseptini değiştirmeye çalışıyoruz. Mekan problemini çözmeye çalışıyoruz. Personelin çalışma koşullarındaki iyileşmenin vergi tahsilatını olumlu yönde etkileyeceğini düşünüyoruz'' dedi.
YOĞUN DENETİM ÖNÜMÜZDEKİ HAFTA BAŞLAYACAK
İstanbul Vergi Dairesi Başkanı Koç, yeni bir ekiple önümüzdeki hafta başından itibaren yoğun bir inceleme ve denetim programı başlatacaklarını belirterek, ''Belli noktalara bakmayı planlıyoruz. Denetim, sadece sokağa çıkarak olmayacak, defter ve belgelere de bakılacak'' şeklinde konuştu.
Koç, İstanbul'da çok büyük, tanınmış bir firmanın bile rakamlarında toplama hatası yaparak 10-12 milyon YTL vergi kaybına neden olduğunun tespit edildiğini anlattı.
(AA)
Yayın tarihi: 10 Ağustos 2007, Cuma
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2007/08/10//haber,6DC4FE62961B47429CC2708E53903194.html
Tüm hakları saklıdır.
Copyright © 2003-2007, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.