kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 10 Ağustos 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Şemsi Bayraktar

Kuraklığın tarıma zararı 5 milyar YTL'yi buldu, az su isteyen ürüne dönelim

Ziraat Odaları Birliği (TZOB), kuraklığın tarımsal üretime verdiği zararın bilançosunu açıkladı: 5 milyar YTL. TZOB, kuraklık kararnamesinin kapsamının genişletilmesini istedi..
İLİŞKİLİ HABERLER
Kuraklığın tarıma zararı 5 milyar YTL'yi buldu, az su isteyen ürüne dönelim
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Başkanı Şemsi Bayraktar, kuraklık nedeniyle tarımsal üretimde 5 milyar YTL'nin üzerinde kayıp oluştuğunu belirterek, çiftçinin zararının karşılanması için sadece 40 ile yönelik çıkarılan Kuraklık Kararnamesi'nin kapsamının genişletilmesini istedi. Bayraktar, düzenlediği basın toplantısında ilk aşamada İç Anadolu'da başlayan kuraklığın, Doğu ve Güneydoğu Anadolu dışında bütün bölgeleri yoğun bir şekilde etkilediğini, 'doğal afet haline geldiğini' söyledi. Buğday üretiminde 4 milyon tona yakın düşüş öngörüldüğünü, birçok üründe de üretimin düşmesi nedeniyle talebi karşılamak açısından sorun yaşanacağını anlatan Bayraktar, ihtiyacın karşılanması ve spekülatif fiyat artışlarının önlenmesi için ithalatın zorunlu hale geldiğini belirtti. Bayraktar mısır, pamuk, soya, ayçiçeği ithalatının artacağına dikkat çekti. Kuraklıktan zarar gören üreticilerin desteklenmesi amacıyla 4 Temmuz'da bir Bakanlar Kurulu Kararı yayımlandığını hatırlatan Bayraktar, Kuraklık kararnamenin kapsamının genişletilmesini istedi. Kararnamenin mevcut hali ile uygulanması durumunda çiftçiye 514 milyon YTL destek sağlanabileceğini kaydeden Bayraktar, bunun diğer çiftçiler açısından adilâne olmayacağını belirtti. Küresel ısınmadan kaynaklanan kuraklık konusunda alınabilecek önlemleri, kuraklık yönetimi çalışmalarına ilişkin usül ve esasları belirlemek üzere, 7 Ağustos'ta bir Bakanlar Kurulu Kararı yayımlandığını hatırlatan Şemsi Bayraktar, kararda, kurulması öngörülen Risk Değerlendirme Komitesi'nde TZOB'un da yer aldığını, yaşanan kuraklığın etkilerinin en aza indirilmesi konusunda yapılacak çalışmalara azami katkıyı sağlayacaklarını söyledi. Bayraktar, kararın uygulanmasına ilişkin mevzuatın da bir an önce çıkarılması gerektiğini vurguladı.

AZ SU İSTEYEN ÜRÜN TESPİTİ
Çiftçinin tarımda daha az su isteyen tarım ürünlerine yöneltilmesi konusunda da bir çalışma yaptıklarını, Türkiye'de suyun yüzde 75'inin tarımsal sulamada kullanıldığını belirten Bayraktar, artık tarımda suyun daha verimli ve ekonomik kullanılması gerektiğine işaret ederek, "Artık salma sulamaya veda etmek gerek. Basınçlı sulama konusunda çiftçi eğitilmeli ve desteklenmeli. Bu konuda proje başlatıldı ama geç kalındı" diye konuştu.
Haberin fotoğrafları