kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 4 Ağustos 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Moda da ekolojik bilince ayak uyduruyor. Tekstil aksesuar hatta haute couture'de bile artık siyah yerine yeşil renk ağırlıklı olarak kullanılıyor..
Hiç tartışmasız sezonun en hit çantası, İngiliz aksesuar tasarımcısı Anya Hindmarch tarafından tasarlanan ve supermarket zincirlerinde satılan 15 dolarlık çevre dostu koton çantaydı. Alabilenler kazandı! Yoksa binlerce dolar verip aldığınız Louis Vuitton ya da timsah derisi Chanel'in hiçbir anlamı yok. Çünkü artık moda, çevre dostu tasarımlar. Eskiden çevre dostu tasarımlar hippi vari modayı çağrıştırırken, şimdi modada trend olan her şey çevre dostu tekstil ürünleriyle üretilmeye başlandı. Yani artık ekolojik bilinç ve moda birlikte yürüyor; eko-moda. Küresel ısınmayla gelen bilinç, doğaya dönüş, sağlıklı yaşama olan talebin artması ve organik ürünlerin insanın yaşam kalitesine kattığı değerin fark edilmesiyle birlikte, organik ürünler kullanma trendi yükselişe geçti. Tüm dünyada hızla yayılan bu yeşil akım, Türkiye'de de giderek yayılıyor. Büyük markalar, çevre bilincini desteklemek için organik ürünlerinde organik pamuk, bambu, soyadan kazaklar, kotlar, tişörtler yapıyor. Bilinçli tüketici de artık, sadece moda diye değil, doğa dostu ürünleri tercih ediyor. Çoğu zaman en zararsız dokuma malzemesi gibi görünen, yumuşak ve hava alan organik olmayan pamuklu giysiler, aslında hiç de masum değil. Pamuğu giysilerin nikotini' olarak tanımlayanlar da var. Organik olmayan pamuğun ekiminde kullanılan böcek ilaçları toprağı ve suyu kirletmekle kalmıyor, her yıl yaklaşık 20 bin pamuk işçisinin ölümüne sebep oluyor. Aynı zamanda hammaddelerin işlenmesi sırasında ipliği ağartmak için kullanılan kimyasallar da yine çevre ve insan sağlığına zararlı. Tüm bu nedenler üst üste binince, tekstil firmalarının organik pamuğa yönelme kararı oldukça mantıklı. Normal pamuklu ürünlere göre daha pahallı olan organik ürünler, diğer ürünlere nazaran çok daha yumuşak ve bu özelliğini sürekli olarak koruyabiliyor. Organik ürün; yetiştirilme süreçlerinde herhangi bir kimyasal kökenli maddeyle takviye edilmeyen ve insan sağlığını tehdit etmeyen ürün anlamına geliyor.

ORGANİK KOLEKSİYONLAR

Tekstil üretiminde kuvvetli olan Türkiye, organik iplik ve kumaş üretiminde de ilk sıralarda yer alıyor. İhracatçı firmalar dışında Türk markaları da organik koleksiyonlar sunuyor. Jean markası Mavi, 2006 yılında, denimde organik hareketini başlattı. Uzun süren araştırmalardan sonra, hiçbir kimyasal kullanılmadan yetiştirilen, Akdeniz'in doğallığını yansıtan saf Indigo mavisi tonlarında, yüzde 100 organik Ege pamuğu ile blue jean'ler üretti. 'Mavi Organic Koleksiyonda organik jean'ler dışında tişört ve sweatshirt'ler de yer alıyor. Organik pamuğun yanı sıra organik boya kullanılarak üretilen bu ürünlerde, ekolojik baskılar kullanılmış. Büyük tekstil firmalarından Atateks'in iç giyim markası olan Morera 'PureLife' koleksiyonunda yüzde 100 doğal ipliklerle üretilen antialerjik, antibakteriyel, vücut terini hızla emen ürünler yapıyor. Sadece organik giyim üretimi yapan Pema Organik de, stilden ödün vermeden bilinçli yaşama destek veriyor. Kendi internet sitesinden satış yapan firma, yüzde 100 Türk el dokuma tezgâhlarında organik kenevirden koleksiyonlar sunuyor. Hamile kıyafetleri, yoga pantolonları, elbiseler, pantolon ve gömlekler sunan marka gelirlerinin bir kısmını doğayı koruyan derneklere bağışlıyor.