Küresel satış dalgası- ANALİZLER
İLİŞKİLİ HABERLER
Küresel satış dalgası- ANALİZLER
Dünyadaki küresel satış dalgasından İMKB de nasibini aldı. ABD kredi piyasalarının etkisiyle dünyayı saran satışlarla İMKB Bileşik Endeksi günü yüzde 2.89 düşüşle 51 bin 299 puandan tamamladı.
Mortgage sağlayıcısı American Home Mortgage Investment Corp şirketinin konut kredilerini artık finanse edemediğini ve varlıklarını tasfiye edebileceğini açıklamasının ardından ABD borsalarının düşmesi ve Avrupa borsalarının da düşük açılması Türkiye'de de satışları tetikledi.
ABD HAZİNE BAKANI PİYASALARI RAHATLATTI
Öte yandan ABD Hazine Bakanı Henry Paulson, küresel piyasalardaki düşüşe rağmen, dünya ekonomisinin gücünü koruduğunu söyledi.
Paulson, Çin ziyaretinin ardından yaptığı açıklamada, küresel ekonominin
bugün ulaştığı düzeyin, iş hayatı boyunca görmüş olduğu en güçlü konumda bulunduğunu belirterek, ABD'deki, düşük gelirli gruplara verilen konut kredisi sonucu ortaya çıkan kredi piyasası sorunun da abartıldığını
kaydetti.
Küresel piyasalardaki risk konusunun yeniden değerlendirilmesi
gerektiğini vurgulayan Paulson, ''küresel ekonomi çok sağlıklı''
ifadesini kullandı.
ABD kredi piyasalarında yaşanan tedirginliğin etkisiyle uluslararası piyasalarda meydana gelen satışların sürüklediği İMKB'de Ulusal 100 endeksi gün sonunda yüzde 2.89 değer kaybetti. Endeks 1,525.59 puan düşüşle 51,299.30 puana geriledi. İşlem hacmi ise 2.04 milyar YTL ile dünkü 1.96 milyar YTL'ye göre hafif arttı.
TAHVİL- BONO
İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) Tahvil ve Bono Piyasası Kesin Alım Satım Pazarında işlem gören 6 Mayıs 2009 vadeli, bugün valörlü tahvilin bileşik faizi, dünkü kapanışa göre 0,23 puan artarak yüzde 17,74'e çıktı.Bu tahvilin basit getirisi de yüzde 18,93'ten kapandı.Bu kağıdın dünkü kapanıştaki basit getirisi yüzde 18,67, bileşik
getirisi yüzde 17,51 olmuştu.
1.32 YTL SEVİYESİNİ GÖREN DOLAR 1.30 YTL'YE GERİLEDİ
Belirsizliğin arttığı global piyasaları izleyen kur ve faiz, yüksek açılışın ardından geriledi. Bankalararası spot piyasanın dünkü kapanışından 1.2745/75 YTL olan en iyi dolar alış ve satış kotasyonları, 1.30 seviyelerinden açılmasının ardından gün içinde en yüksek 1.3250 YTL'yi gördü. Kredi kaygılarının hafiflemesiyle yurtdışı borsalarının toparlanmasının ardından kur da gerilemeye başlarken, dolar, 1.2985/1.3010 YTL'den kapandı.
Merkez Bankası'nın kapanış kurlarına göre, lira, dolar ve euro karşısında sırasıyla yüzde 2.02 ve yüzde 1.69 değer kaybetti. Merkez Bankası gösterge dolar kurunu 1.3009/1.3072 YTL, euro kurunu 1.7773/1.7859 YTL, pariteyi de 1.3662 olarak açıkladı. Buna göre, liranın yılbaşından bu yana dolara göre değerlenmesi yüzde 8.05, euroya göre ise yüzde 4.17 oldu.
ANALİZLER VE YORUMLAR
JP MORGAN: TÜRK PİYASASI DIŞARIYA GÖRE HAREKET EDİYOR
JP Morgan Başekonomisti Yarkın Cebeci, Türk piyasalarındaki hareketin bu dönemde tamamıyla iç dinamiklerden koptuğuna ve dışarıya göre hareket etmeye başladığına dikkat çekti.
Cebeci, dışarıda da ciddi bir belirsizlik durumunun var olduğunu belirterek, "Ancak bu satış dalgasının etkisinin sınırlı kalacağını düşünüyorum. Çünkü küresel ekonominin temelleri önceki krizlere göre çok daha iyi durumda. Bu ay boyunca volatilitenin devamını ancak Eylül ile birlikte yeniden toparlanmasını bekliyoruz. Ancak piyasanın önceki rakamlara dönmesi birkaç ay daha zaman alabilir" dedi.
DENİZBANK: TEDİRGİNLİĞİN GEÇTİĞİNİ SÖYLEMEK İÇİN ERKEN
Denizbank Pozisyon Masası Döviz Yönetmeni Cumhur Örnek, "Global piyasalardaki sert düşüşlerin bir miktar geri alınmasıyla lira da toparlandı. Dışarıdaki durum nedeniyle içeriden gelen haberler biraz arka sıralarda kalıyor. Ancak tedirginliğin geçtiğini söylemek için henüz erken" dedi.
BARCLAYS STOCKBROKERS: PETROL, ENFLASYON TEHDİDİ
Barclays Stockbrokers'dan stratejist Henk Potts, "Şu anda bir dizi olumsuz durum var; ABD kredi piyasasındaki sorunlar, rekora yakın yüksek seviyelere yaklaşan petrol, enflasyon tehdidi, yüksek faiz oranı beklentileri gibi" dedi.
AVRUPA VE ASYA BORSALARINDA DÜŞÜŞ
Tokyo Menkul Kıymetler Borsası, düşüşle kapandı.Nikkei Endeksi, Mart ayından buyanaki en büyük oranlı düşüş yaşayarak, yüzde 2,2 oranında değer kaybetti ve 16.870,98 puandan kapandı.Borsanın değer kaybetmesinde, Japon Merkez Bankası'nın faiz oranlarını yükseltebileceği beklentisi etkili oldu.
Avrupa borsaları yüzde 2'ye varan oranlarda düştü. FTSEurofirst 300 Endeksi yüzde 2.36 oranında düştü. Almanya'da Dax Endeksi yüzde 2 düştü. Fransa CAC 40 Endeksi yüzde 3 oranında geriledi.
AJANSLAR
İLİŞKİLİ HABERLER
Küresel satış dalgası- ANALİZLER
Yayın tarihi: 1 Ağustos 2007, Çarşamba
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2007/08/01//haber,6A8A06B6DF264BBFAAB22AA95F270015.html
Tüm hakları saklıdır.
Copyright © 2003-2007, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.