GAZETECİLERİ KAHVALTIYA DAVET ETTİ Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, gazetecilerle buluştuğu kahvaltılı toplantıda bir tür veda konuşması yaptı. Şener, sohbet sırasında 22 Temmuz seçimleri başta olmak üzere siyasi değerlendirme lerde bulundu.
'TSK bildirisi seçim sonuçlarını etkiledi'
DP'den siyaset teklifine sıcak bakmadığını açıklayan Abdüllatif Şener, "Cumhurbaşkanlığı seçim süreci ve 27 Nisan bildirisi seçim sonuçlarını etkileyen en önemli faktördür" dedi..
Parlamenterlik defterini kapatarak akademik hayata adım atan Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, veda konuşmasında çarpıcı mesajlar verdi. Şener, şu değerlendirmeleri yaptı:
* Seçimin kaderini ne etkiledi: Seçim sonuçları tek bir olayla anlatılamaz. O kesitin içinde adaylık süreci, Anayasa Mahkemesi'nin 367 kararı, ki o karar hukuk darbesi olarak yorumlandı, 27 Nisan bildirisi, TBMM oylama sürecinde yaşananlar, DYP ve ANAP'ın birleşme çabasının arkasındaki güven boşluğu ile cumhuriyet mitingleri var. Ancak cumhurbaşkanlığı seçim süreci 22 Temmuz seçimini etkileyen en önemli faktördür.
* Çankaya yolunda Gül'ün durumu: Önümüzdeki cumhurbaşkanı seçim sürecinde, genel seçim öncesi olayların yaşanmamasını dilerim. Süreç makul, mantıklı ve doğal olarak tamamlanmalı.
* Türbanlı first lady olur mu: Türkiye'de birçok şey sorun olarak algılanıyor. Bugün sorun olarak algılanan şeyin (türban) gelecekte sorun olarak algılanmamasını diliyorum.
* DP'ye yeşil ışık yakmadı: Mutlaka siyasette kalmam gerektiği yönünde teklif ve yönlendirmeler oldu. Yeni bir seçim yapılmıştır. Böyle bir ortam, yeni parti ve yeni siyaset kararı için uygun bir ortam değildir. Siyasetle ilgili konumumu belli aralıklarla gözden geçireceğim. Pozisyon değiştirmeyi şu an düşünmüyorum. Bir yıl sonra bu kararımı belki gözden geçirebilirim. (Şener, "Bu sözleriniz DP'nin teklifine 'hayır' anlamına mı geliyor? Sorusuna ise 'Hiçbir şey demiyorum' yanıtını verdi.)
* Seçim kampanyasında ıskalanan gerçek: Halk her zaman haklıdır. Demokrasilerde halkın verdiği kararasaygı gösterilmesi gerekir. Her seçimde halkın sorunları politikacıların gündemini işgal ederken, bu seçimde suni politik tartışmalar halkın gündemine taşındı. Halk kendi gündeminden uzaklaştı.
* Zafer Üskül'e gönderme: Sivil anayasa tartışmasına sağlıklı bir başlangıç yapmadı.
* DTP'lilere Anayasa hatırlatması: 1991'de DEP milletvekilleri Meclis'e girdi. İlk tartışma yemin töreninde çıktı. Gerilim arttı, dokunulmazlıkları kaldırıldı. Tekrar benzeri süreçlerin yaşanmamasını umut ediyorum. Siyasetçiye nasıl siyaset yapması gerektiğini söylemek olmaz. Temennim siyasetin anayasayla çizilen sınırlara uygun karşılıklı anlayışla yapılmasıdır.
* Seçim sonuçları tez konusu: Bir yıl önce Başbakan'ın AK Parti'nin oyunun yüzde 26'ya indiğine ilişkin açıklaması var. Bir yıl içinde nasıl oldu da oy oranı yüzde 47'ye çıktı? Bu bile başlı başına doktora tezi olmaya değer bir konu.
Yayın tarihi: 1 Ağustos 2007, Çarşamba
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2007/08/01//haber,606DB2D0BA9E409A9124443C13C37502.html
Tüm hakları saklıdır.
Copyright © 2003-2007, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.