Elektrik ve suda tehlike çanları çalıyor. Su azlığı nedeniyle enerji barajlarındaki doluluk oranı yarıya düştü. TEİAŞ, Antalya, Denizli ve Isparta'da planlı kesintiler başladığını duyurdu.
*Elektrik krizi kapıda mı? haber videosunu izlemek için tıklayınız BAŞKENTTE SU KESİNTİLERİ
Başkent Ankara'ya su sağlayan barajlardaki su yetersizliği nedeniyle, dönüşümlü su kesintilerine bu gece yarısından itibaren başlanıyor.
48 saatlik sürelerle 2 bölge halinde gerçekleştirilecek kesintilerin ilki, birinci bölgede bugün saat 24.00'dan itibaren başlayacak. 1-2 Ağustos tarihleri arasında su alamayacak birinci bölgenin ardından ikinci bölgede ise 2 Ağustos Perşembe günü saat 24.00'dan itibaren sular kesilecek.
31 Temmuz 2007 Salı günü saat 24.00'dan itibaren başlayacak ve 1-2 Ağustos tarihlerinde su alamayacak yerler şunlar:
Aydınlıkevler, Cebeci, Telsizler, Gültepe Mahallesi, Örnek, Demirlibahçe, Abidinpaşa, Balkiraz, Mehtap Mahallesi, Tuzluçayır, Aşık Veysel Mahallesi, İmrahor, Bostancık, Siteler, Çamlık Mahallesi, Battalgazi, Köstence, Dostlar, Tepecik, Büyük Kayaş, Küçük Kayaş, Kıbrıs Köy, Şahapgürler, Yeşilbayır, BoĞaziçi, Ulubey, Kartaltepe, Saimekadın, Zabıta Blokları, Mutlu Mahallesi, Afet Bloklar, Fahri Korutürk Mahallesi, General Zeki Doğan, Şahintepe, Akşemsettin, Şirintepe, Dutluk, Hüseyingazi, Karaağaç, Ege Mahallesi, Solfasol, AltıaĞaç, Harman Mahallesi, Tokat Mahallesi, Beşikkaya, Feridun Çelik, Ekin Mahallesi, Hürel Mahallesi, Anayurt Mahallesi, Yatıkmusluk Mahallesi, Cengizhan Mahallesi, Durali Alıç Mahallesi, Akdere, Karapürçek, Kazım Orbay, Kutlu, Peyami Safa, Kırmızıtepe, Natoyolu, Bahçelerüstü, Derbent, ÇiĞiltepe Mahallesi, Ziraat Mahallesi, Karapürçek, Ulus Kale civarı, Hasköy, Büyük Doğum, Bostancık, Bahçeleriçi, Gülveren, Yenibayındır, Araplar, Tıp Fakültesi, Ankara Hastanesi, Doktor Sami Ulus, Subayevleri üst kotları, Bahçelievler, Emek, Şenyuva, Kurtuluş (üst kotları), Türközü, Bakanlıklar, Yücetepe, Anıttepe üst kotları, Kızılay, Mebus Evleri, Seyranbağları, Meşrutiyet, Remzi Oğuz alt kotları, Turgut Reis, Eti, Namık Kemal, Cumhuriyet, Kocatepe, Kültür, Ön Cebeci, Tınaztepe, Esatoğlu, Devlet, Balgat, Söğütözü, Nasuh Akar, İmrahor ve Topraklık, Demetevler üst kotları, Güzelevler, Karşıyaka, Şefkat Mahallesi, Yenimahalle, Aşağı Eğlence, Polis Evleri, Kalaba, Güçlükaya Mahallesi, Basınevleri, Meteoroloji, Batıkent, Çamlıca Mahallesi, Kamil Ocak Mahallesi, Macunköy, Aselsan ve Onkoloji Hastanesi, Karargahtepe, Gülhane Hastanesi, Şenlik Mahallesi, Çaldıran Mahallesi altkotları, BaĞlariçi, Ostim ve Organize Sanayi Bölgesi, Halk ekmek, Batıkent Üst Kotları, Etimesgut ve Sincan ilçelerinin tamamı.
2 Ağustos Perşembe günü saat 24:00'dan itibaren başlayacak ve 3-4 Ağustos tarihlerinde su alamayacak yerler de şunlar:
Kardeşler Mahallesi, Etlik Mahallesi üst kotları, 19 Mayıs Mahallesi alt kotları, Çiçekli Mahallesi, Tepebaşı Mahallesi alt kotları, Yakacık Mahallesi, Şenlik Mahallesi, Adnan Menderes Mahallesi, Çaldıran Mahallesi, Yeşiltepe Mahallesi, Yeşilevler, Güzelyaka, Yenimahalle üst kotları, Güventepe ve Kayalar Mahallesi üst kotları, Aktepe Pınarbaşı Mahallesi, Ayvalı, Uyanış, Serhat Mahallesi, Bağlarbaşı Mahallesi, Şehit Kubilay Mahallesi, Bademlik, Esertepe, 23 Nisan Mahallesi, Şenyuva Mahallesi, Ovacık, Yayla Mahallesi, Kuşcağız, Atapark, Ufuktepe, Osmangazi Mahallesi, Kanuni Mahallesi, Sancaktepe Mahallesi ve Bağlum, Pursaklar, Esenboğa Yolu, Altınova, Kavaklıdere, Çankaya, Güzeltepe, Y. Ayrancı, A. Ayrancı, Aziziye, Yücetepe, Barbaros, Gazi Osman Paşa, Kazım Özalp, Küçükesat, Büyükesat, Murat, Devlet, Kızılırmak, Harbiye, İlkadım, Ata, Huzur, Şehit Cengiz Karaca, Sancak, Mürsel Uluç, Kırkkonaklar, Boztepe, Aşıkpaşa, Şehit Cevdet Özdemir, Oğuzlar, Sokullu Mehmet Paşa, Aşağı Öveçler, Yukarı Öveçler, Aşağı Dikmen, Yukarı Dikmen, Bayraktar, Kültür, Muhsin Ertuğrul Mahallesi, Gökkuşağı, Akpınar, İlker, Karapınar, Keklikpınarı, Yıldızevler, Birlik, Metin Akkuş, Oran Şehri, Osman Temiz, Hilal, Malazgirt, Mühye, TRT Sitesi, Milletvekilleri Lojmanları, Remzi OĞuz Arık üst kotları, Güven, Seyran, Zafertepe, Doğuş, Tınaztepe, Bağcılar, Umut, Ehlibeyt, Nasuh Akar üst kotları, Metin Oktay, Göktürk, Naci Çakır, Harbiye, Çayyolu Toplu Konut alanı, Çayyolu Köyü Koru Sitesi ve çevresi, Konutkent 1-2 Siteleri, Ümitköy ve civarı, Beysukent Mutluköy Mahallesi, Yenikent Serpmeevler, Yüzüncüyıl, Çiğdem Mahallesi, Cevizlidere, Beytepe, Jandarma Okullar Komutanlığı, Bilkent Gölbaşı İlçesi, İncek ve civarı-TED Koleji, Demetevler alt kotları, Varlık Mahallesi, Gümüşdere Mahallesi, Subayevleri alt kotları, Ulus, Sıhhiye, Anıttepe alt kotları, Maltepe, Yenişehir, Kızılay, Kurtuluş Alt Kotları.
İSTANBUL'DAKİ KESİNTİLERİstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresinden (İSKİ) yapılan yazılı açıklamaya göre, ''İstanbul Metrosu 4. Levent-Ayazağa Kesimi Depo Sahası ve Bağlantı Hatları İnşaatı'' çalışmaları sebebiyle bugün 10.00 ile 1 Ağustos Çarşamba günü 06.00 saatleri arasında Sarıyer'in Ayazağa, Pınar, Poligon, Maslak, İstanbul Teknik Üniversitesi, Harp Akademileri, Darüşşafaka, Cumhuriyet, Hacıosman, Tarabya ve Kireçburnu mahallelerinin üst kotları, Büyükdere Mahallesi'nin üst kotları, Maden, Yenimahalle üst kotları, Bahçeköy, Zekeriyaköy, Uskumru, Kilyos, Gümüşdere mahalleleri, Kağıthane'nin Çeliktepe, Sanayi ve Seyrantepe mahalleleri ve Beşiktaş'ın 4. Levent ve Yenilevent semtlerine 20 saat süreyle su verilemeyecek.
İstanbul Büyükşehir Belediyesinin Küçükçekmece Gümrükyolu-Halkalı İstasyonu kesişimindeki katlı kavşak inşaatı çalışmaları nedeniyle de 1 Ağustos 2007 Çarşamba günü 02.00 ile 2 Ağustos 2007 Perşembe günü 10.00 saatleri arasında Avcılar'ın Gümüşpala Mahallesi, Bakırköy'ün Florya ve Şenlikköy mevkii, Küçükçekmece ilçe merkezi, Halkalı, Cennet, Tepeüstü, Kanarya, Sefaköy semtleri ile Halkalı Polis Lojmanları'nda 30 saat süreyle su kesintisi uygulanacak.
ENERJİ BARAJLARINDAKİ DOLULUK ORANI YARI YARIYA DÜŞTÜTürkiye genelinde enerji üretimi için kullanılan barajların doluluk oranı, su azlığı nedeniyle geçen yıla göre yüzde 12 azalarak yüzde 48'e geriledi.
Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü verilerinden derlediği bilgiye göre, sıcak ve kurak bir yıl geçiren Türkiye'de enerji üretimi için kullanılan barajların doluluk oranları, geçen yılın Temmuz ayı sonuna göre yüzde 12 oranında azaldı.
Havzalara göre değerlendirildiğinde, geçen yıl Temmuz ayında yüzde 93,8 oranında dolu olan Manavgat havzası barajlarındaki doluluk oranı, bu yıl yüzde 37 oranında gerileyerek en fazla suyu azalan havza oldu.
Türkiye genelinde enerji havzaları barajlarında su doluluk oranında azalma yaşanırken, sadece Seyhan havzası barajlarında doluluk oranı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 12 arttı.
Aynı verilere göre, Türkiye genelinde enerji amaçlı kullanılan barajların aktif doluluk oranı 30 Temmuz 2007 tarihi itibarı ile yüzde
48 oldu. Yaşanan su azlığı nedeniyle işletme halindeki barajların geçen yıl yüzde 60 olan doluluk oranı bu yıl yüzde 12 azaldı.
Hidroelektrik enerjinin önemli kısmını üreten Fırat havzası barajlarının bugün itibarı ile doluluk oranı yüzde 58 oldu. Bu oran Türkiye genel ortalamasından 10 puan daha yüksek, ancak geçen yılki değerinden 12 puan daha düşük.
Dicle havzasında bulunan barajların doluluk oranı ise yüzde 49,7 düzeyinde. Bu oran geçen yılın aynı döneminde yüzde 51,5 seviyesinde
gerçekleşmişti.Kızılırmak havzasındaki barajların doluluk oranı ise yüzde 20,6 düzeyinde iken, bu oran geçen yıl yüzde 33,8 seviyesindeydi.
Yeşilırmak havzasında bulunan barajların doluluk oranı ise yüzde 53,9 seviyesinde. Bu oran geçen yıl yüzde 76,7 düzeyindeydi.
Sakarya havzasındaki barajların doluluk oranı ise yüzde 60,9. Bu oran geçen yılın aynı döneminde yüzde 62,8 seviyesindeydi.
Ceyhan havzasında bulunan barajların doluluk oranı yüzde 42,2. Bu oran geçen yıl yüzde 56,7 idi.
Seyhan havzasındaki barajların doluluk oranı ise yüzde 49 olarak ölçülürken, bu oran geçen yıl yüzde 37 seviyesindeydi. Seyhan havzası barajlarında doluluk oranı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 12 arttı.
Manavgat havzasında bulunan barajların doluluk oranı ise 56,3. Bu oran geçen yıl yüzde 93,3 seviyesinde gerçekleşmişti.
Öte yandan DSİ Genel Müdürlüğünden yapılan açıklamada, hidroelektrik enerjinin önemli kısmını üreten bu nehir havzalarında bulunan
barajlardaki doluluk nispetlerinin geçen yıla göre daha düşük seviyede olmasının elektrik üretimini bir parça da olsa olumsuz olarak etkileyeceği bildirildi.
EPDK'DAN ELEKTRİK KESİNTİSİ DÜZENLEMESİ
Ege ve Akdeniz Bölgesinde elektrik kesintilerinin başlamasının ardından Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), mevcut ikincil mevzuatla uyum çerçevesinde, elektrik kesintilerine ilişkin düzenleme yaptı. Meskeni kapsamayan, Alçak Gerilim-Yüksek Gerilim (AG/YG) sisteminden elektrik alan abonelerinin elektrik kesintisinden iki gün önce haberdar edilmesi kararlaştırıldı.
EPDK'nın "Elektrik Piyasasında İletim ve Dağıtım Sistemlerine Bağlantı ve Sistem Kullanımı Hakkında Tebliğ"de değişiklik yaptığı düzenleme Resmi Gazete'de yayımlandı. Düzenlemede ilk kez getirilen uygulama ile dağıtım sistemine AG/YG'den Bağlantı Yapan Tüketicilere, elektrik kesilmeden en az iki gün önceden bildirimde bulunulması koşulu getirildi. Halen uygulamada bulunan ve yeni tebliğe aktarılan TEİAŞ'ın ve dağıtım şirketlerinin elektrik kesinti şartları şöyle:
-Bağlantı ve/veya sistem kullanım anlaşmaları ve ilgili mevzuat hükümleri gereğince enerji kesilmesini gerektiren durumlar. Bu durumda kesinti beş gün önceden bildirilecek.
-İletim ve/veya dağıtım sisteminin herhangi bir bölümünün TEİAŞ ve/veya dağıtım şirketi tarafından test ve kontrolünün, tadilatının, bakımının, onarımının veya genişletilmesinin gerektirdiği durumlar. Bu durumda kesinti beş gün önceden bildirilecek.
-Mücbir sebep hallerinden birine bağlı durumlar.
-Can ve mal emniyetinin sağlanmasının gerektirdiği durumlar.
-İletim ve/veya dağıtım sistemini veya enerji alınan veya verilen başka bir sistemi etkileyen veya etkileme ihtimali olan kaza, sistem arızası veya acil durumlar.
Dağıtım şirketi, dağıtım sistemine bağlı olarak üretim faaliyeti gösteren tüzel kişiye en az beş gün önceden, dağıtım sistemine AG/YG'den Bağlantı Yapan Tüketicilere de en az iki gün önceden bildirimde bulunacak. Diğer bentler kapsamında enerji kesintisinin gerekmesi durumunda ise mümkün olması halinde kullanıcının kesinti yapılmadan önce bilgilendirilmesi zorunlu olacak.
Enerji kesintisine neden olan durumun ortadan kalkmasından sonra kullanıcıya ait tesis ve/veya teçhizat mümkün olan en kısa sürede yeniden enerjilendirilecek.
KESİNTİ İSTEYEN BEDELİNİ ÖDEYECEKKullanıcının bir bağlantı noktasında enerjisinin kesilmesini yazılı olarak talep etmesi halinde; söz konusu talep, kullanıcıyla varılan mutabakata göre TEİAŞ ve/veya dağıtım şirketi tarafından yerine getirilecek.
TEİAŞ ve/veya dağıtım şirketinin, kullanıcının yazılı isteği üzerine veya kullanıcıdan kaynaklanan nedenlere dayalı enerjiyi kesme ve tekrar verme işlemleri ile ilgili olarak yaptığı harcamalar, kullanıcı tarafından üstlenilecek.
ELEKTRİKTE ARZ SIKINTISIBursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Başkan Yardımcısı Mahmut Yılmaz, Türkiye'de elektrik arzının tüketimi karşılayamaması nedeniyle her an bir sıkıntı olabileceğini belirterek, ''Bizim korkumuz, önceden haber verilmeden yapılacak olası kesintilerin sanayide telafisi mümkün olmayan zararlara yol açmasıdır'' dedi.
Bursa Organize Sanayi Bölgesinden (OSB) de sorumlu olan Yılmaz, elektrikte arzla ilgili ciddi bir sıkıntı olduğunu belirterek, Türkiye Elektrik İletim AŞ'nin (TEAŞ) durumu kesintilerle idare etmeye çalıştığını söyledi.
Yılmaz, aşırı sıcaklar nedeniyle klima kullanımının elektrik tüketimini özellikle bazı bölgelerde rekor seviyelere çıkardığını ve bunun sonucu elektrik arzının yetersiz kaldığını ifade ederek, ayrıca sıcaklar yüzünden su seviyesi azalan hidroelektrik santralleri ve gaz tribünlerinde de elektrik üretiminin düştüğüne dikkati çekti.
Yetersiz olan elektrik arzındaki bu düşüşlerin, sıkıntıyı daha da artırdığına işaret eden Yılmaz, şöyle konuştu:
''Türkiye'de elektrik arzı, tüketimi karşılayamıyor. Her an bir sıkıntı olabilir. Bizim korkumuz, önceden haber verilmeden yapılacak olası kesintilerin sanayide telafisi mümkün olmayan zararlara yol açmasıdır. Özellikle, kesintisiz üretim yapmak zorunda olan özel imalatlar var. Bunlar, teknik anlamda kesintiye tahammülü olmayan üretimlerdir.''
Yılmaz, elektrikte talebin sürekli artacağını düşünerek, daha güvenilir program yapmak gerektiğini ifade ederek, bunun için termik santraller ile özellikle yenilenebilir enerjinin bütün kaynaklarından yararlanmak için ''esaslı bir program'' üzerinde çalışılması gerektiğini vurguladı.Mahmut Yılmaz, ayrıca özelleştirme konularında, idare mahkemeleri kanalıyla iptallerin gündeme gelmemesi için hukuki altyapının çok iyi hazırlanması ve bürokratik engellerin kaldırılması gerektiğini sözlerine ekledi.