kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 23 Temmuz 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Gözler 23. dönem Meclisi'nde

Yeni Haber
Genel seçimlerin resmi olmayan kesin sonuçları AKP'nin ikinci kez tek başına iktidarını belirlerken seçimlerin ardından gözler de önünde yoğun bir gündemi bulunan 23. dönem Meclisi'ne çevrildi. YSK'nın seçime ilişkin kesin sonuçları 29 Temmuz'da ilan etmesi beklenirken 5 gün sonra da 3 Ağustos'ta 23. dönem Meclisi toplanacak. Meclis en yaşlı milletvekili CHP'li Şükrü Elekdağ'ın geçici başkanlığında açılacak, milletvekilleri yemin edecek. Meclis'in ilk işi başkanlık divanını seçmek. Meclis'in daha sonraki gündemini ise cumhurbaşkanlığı seçimi ve hükümetin kurulması oluşturacak.

Genel seçimlerin tamamlanmasıyla 23. dönem Meclisini de yoğun bir gündem bekliyor. Yüksek Seçim Kurulu'nun kesin sonuçları ilan etmesinden beş gün sonra muhtemelen 3 Ağustos'ta Türkiye Büyük Millet Meclisi toplanacak ve milletvekilleri yemin edecek. Meclis'in geçici başkanlığını ise en yaşlı üye sıfatıyla, CHP'li Şükrü Elekdağ yapacak.

Meclis'teki yemin töreninin ardından ise ilk beş gün içinde Meclis Başkanlığı'na aday olan isimler belli olacak. Meclis başkanı seçiminin ise 13 Ağustos'ta yapılması bekleniyor. TBMM Başkanı seçimi için toplantı yeter sayısının Anayasa Mahkemesi'nin Cumhurbaşkanı seçimine ilişkin kararının gerekçesinde 184 olarak belirlenmişti. 184 milletvekili ile toplanacak Genel Kurul'da ilk iki oylamada 367, üçüncü turda 276, son turda ise ilk iki adaydan ençok oyu alan seçilir. Bu seçimin adayların belirlenmesinden sonraki 5 gün içinde tamamlanması gerekecek. TBMM'de Meclis başkanının seçiminin ardından da partilerin başkanvekili, idare amiri, katip üyeleri seçilecek ve böylece Meclis başkanlık divanı oluşacak.

HÜKÜMET KURULACAK

Meclis gündeminin yanı sıra Ağustos ayının ilk haftasında 59. hükümet de istifasını sunacak. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ise AKP Genel Başkanı ve Başbakan Erdoğan'ı 60. hükümeti kurmakla görevlendirecek. Erdoğan'ın ise 60. hükümeti, anayasaya göre görevlendirildikten itibaren 45 gün içinde kurması gerekiyor. Hükümetin istifası ve yeni hükümetin kurulmasına ilişkin takvimin de Ağustos ayı sona ermeden tamamlanması bekleniyor.

YENİ MECLİS'İN BİR DİĞER İŞİ CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMİ

TBMM Başkanlık Divanı'nın belirlenmesinin ardından yeni Meclis'in en önemli bir diğer işi de cumhurbaşkanı seçimi olacak. Geçen dönemde 367 engeline takılan cumhurbaşkanlığı seçiminde bu kez de 367 şartı aranacak. Geçen seçimlere oranla oy oranını artıran AKP'nin milletvekili sayısı yine 367'yi bulmazken, Meclis'e giren CHP, MHP ve bağımsızlardan destek istemek durumunda kalacak. TBMM Başkanlık Divanı'nın oluşmasının ardından başlayacak 30 günlük sürenin ilk 10 gününde cumhurbaşkanlığına adaylığını koyanlar veya aday gösterilenler TBMM Başkanlığı'na başvuracak. Kalan 20 günde de cumhurbaşkanlığı seçimi yapılacak. Seçimin ilk iki turunun yapılabilmesi için 367 milletvekilinin katılması gerekiyor. Bu durum ise 341 civarında milletvekili çıkaran AKP'nin ilk iki turda cumhurbaşkanlığı seçimini yapabilmesi için 26 milletvekiline daha ihtiyaç duyacağını ortaya koyuyor. Cumhurbaşkanlığına aday olan isimlerin de ilk iki turda 367 milletvekilinin oyunu alması gerekiyor. En az 367 vekilin katıldığı ilk iki turda 367 oy bulunamaması halinde, üçüncü turda 267 milletvekilinin oyunu alan aday cumhurbaşkanı seçiliyor. Bu turda da yeterli oy bulunmazsa ençok oy alan iki adayın katılacağı dördüncü tur yapılacak. Burada enaz 267 oy alan aday cumhurbaşkanı seçilecek.

REFERANDUM NE OLACAK?

Yeni dönemde Meclis'in, geçen dönemde büyük tartışmalara yol açan ve son olarak da muhalefet tarafından "kadük" olduğu savunulan referandum konusunu da ele alması gerekiyor. Anayasa Mahkemesi'nin verdiği kararın ardından cumhurbaşkanını halkın seçmesini öngören düzenlemenin de aralarında bulunduğu anayasa değişikliği paketi 21 Ekim'de referanduma sunulacak. İktidarın yeni dönemde, referandum konusunu da netliğe kavuşturması gerekiyor.

(ANKA)