'Rock'ın ruhu çevreciliğe aykırı'
Bugün İstanbul Arena'da vereceği konser için İstanbul'a gelen efsane gitarist Joe Satriani'ye göre modern hayatla çevrecilik arasında bir uyuşmazlık var. Ve bu sorunu da yine ancak teknoloji çözebilir..
İLİŞKİLİ HABERLER
'Rock'ın ruhu çevreciliğe aykırı'
Yaşayan rock müzik gitaristlerinin en ustası ve popüleri olarak ün salan Joe Satriani, müzisyenliğe dokuz yaşındayken başlamış. Bu akşam İstanbul Arena'da Türk hayranlarının karşısına çıkacak olan Satriani'nin, müzik, siyaset ve çevrecilik üzerine sivri ama samimi görüşleri var.
- Eskiden Beatles grubu Hindistan'a gittiğinde, Led Zeppelin de Kashmir diye doğu ezgileriyle dolu bir şarkı yaptığında yer yerinden oynardı. Bugün rock müzisyenleri Doğu'ya olan ilgilerini yitirdiler mi?
- Bakın, eğer çocukluğunuz ve gençliğiniz New York'ta geçmişse, Doğu müziğiyle tanışabilmeniz, çevrenizde uzaklardan gelmiş insanlar olmasına bağlıdır. Zaten her mahallede Avrupalı göçmenlerin yanında doğudan gelmiş kişiler de olur. Dünyada olup bitenlerle yakından ilgilenen bir ailede büyüdüm. Evimizdeki partilerde dünyanın dört bir yanından müzikler dinleme şansımız olurdu. Ama sonuçta şu var: İnsan, doğduğu toprakların ürünü. Bana en doğal gelen de, merkezinde blues'un olduğu Amerikan müzikleri.
'HENDRIX ÖLDÜĞÜNDE YIKILDIM'
- Küçükken, gitarist Jimi Hendrix'in ölümünü bir futbol maçı sırasında duyup müzisyen olmaya karar vermişsiniz. Sizin için bir aydınlanma anı mıydı bu?
- Daha önce, dokuz yaşımdayken davul çalarak müziğe başlamış, ama çok yetenekli olmadığımı da hemen anlamıştım. Müziğe meraklıydım ama Hendrix'in ölüşü, her şeyi değiştirdi. Ne düşündüğümü hatırlayamıyorum ama şaşkına döndüğümden eminim. Kafama dank eden gerçek şuydu: Jimi Hendrix artık aramızda olmayacaktı, sonsuza dek gitmişti. Gitarist olmaya bu mutsuzluk anında karar verdim; ne yaptığımı bilmiyordum, hiç gitar çalmamıştım ve müzisyenliğin zorluklardan bihaberdim.
- Mutsuzluklarınızdan bahsetmişken... Bush yönetiminden memnun musunuz?
- Tabii ki değilim, hayır! Amerika şu anda politik olarak çok bölünmüş durumda ve benim yaşadığım yer olan Kaliforniya'da insanların çok çok az bir bölümü George W. Bush'a oy verdi. Kaliforniya ve San Francisco gibi yerler, gerçekten de çılgın şehirlerdir. Neredeyse herkes demokrattır ve yine herkes her şeyi değiştirmek ister. Seçimler için sabırsızlanıyorum, keşke şu anki iktidardan kurtulmanın başka bir yolu olsaydı...
'MÜZİSYENLER İKİYÜZLÜ'
- Peki ya Live Earth türü girişimlere ne diyorsunuz?
- Live Earth mü? (gülüyor) Bakın, konserleri severim. Ama gerçekten de rock & roll ile çevrecilik birbirine ters şeyler. Mesela bugün (perşembe günü) olup bitenleri düşünüyorum da, bütün o konser malzemelerinin Atina'dan çıkıp havaalanına gelişi, oradan uçaklara doluşup İstanbul'a gelişimiz... Hep büyük şehirlerde yaşadım ve büyük mekanlarda konserler verdim. Çevreye saygılı olmak için elimizden geleni yapıyoruz ama bir yandan da, elden ne gelir ki diye düşünürken buluyoruz kendimizi.
- Ama müzisyen olarak bir sorumluluğunuz yok mu?
- Müzisyen olduğumuz için bizim birşeylere karşı çıkmamızı istiyorlar, ama bu bir yandan da çok ikiyüzlüce bir durum. Dünyanın dört bir yanına gidiyor ve bunun için özel jetlere biniyoruz. Live Earth tipi büyük konserler için, belki yüz tane otobüs aynı anda benzin tüketerek çevreyi kirletiyor. Ben bu Live Earth hikâyesini duyunca şöyle düşündüm: Neden insanların hiçbir şey yapmayacakları bir gün düzenlemiyoruz ki? Çevreyi korumak ve kirletmemek için bu çok daha iyi bir yöntem olurdu.
İLİŞKİLİ HABERLER
'Rock'ın ruhu çevreciliğe aykırı'
Yayın tarihi: 21 Temmuz 2007, Cumartesi
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2007/07/21/ct/haber,F466BF5A1A244EFFA614D1FEA63D3F5D.html
Tüm hakları saklıdır.