kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 13 Temmuz 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Cuma Sabah 
ATİLLA DORSAY

Sevim Gökyıldız'a harika kitabı için candan tebrikler

Sevgili dostum, Mutfak Dostları Derneği İkinci Başkanı, yemek uzmanı ve yazarı Sevim Gökyıldız, harika bir kitap yayınladı: İstanbul'da 40 Yıllık Lezzet Durakları. Ama bir türlü yer ayırıp yazamadım. Derneğin bir yemeğindeki konuşmadan esin ve güç alarak yola çıkan Sevim Hanım, İstanbul'da uzun zamandır var olan lokantaları ve aynı zamanda ağız tadıyla ilişkisi olan değişik kişi ve kurumları da dikkate alan bir çalışma yapmış. Gerçi ülkemiz, Batı kentlerinin aksine, özellikle bu alanda kurumlaşmış mekânlara pek sahip değildir. Buna rağmen, Sevim Hanım, son derece kabul edilir bir liste oluşturmuş. Beyti'den Develi'ye, Hacı Abdulah'tan Hamdi'ye, Hacıbozanoğulları'ndan Hünkar'a, Bebek Balıkçısı'dan Kıyı'ya, Konyalı'dan Kanaat'a, İmroz'dan Refik'e, Pandeli'den Rejans'a... Ama aynı zamanda Hacı Bekir'den Asri Turşucu'ya, Baylan Pastanesi'nden Divan Pastanesi'ne, Koska Helvacısı'ndan Kurukahveci Mehmet Efendi'ye, Saray Muhallebicisi'nden Vefa Bozacısı'na... Sultanahmet Köftecisi'nden Yedi-Sekiz Hasan Paşa Fırını'na, daha neler de neler... Sevim Hanım, böylece bize 'ağız tadı' denen şeyin, sadece yemek olmadığını, kahveden fırın mamullerine, lokumdan badem ezmesine, bozadan helvaya, pastırmadan işkembeye çok şeyin de bu kapsam içinde ele alınması gereğini hatırlatıyor. Sadece Hacı Baba, Sarıyer Börekçisi, Tarabya Garaj gibi kimileri çok eski olan birkaç kuruluşu niye almadı, onu sormak isterim. Anılan mekânları bizzat gezip konuşarak, bol kaliteli fotoğrafla da destekleyen bu yayını, İstanbul Ticaret Odası 125. yılı dolayısıyla çıkarmış. Mutfak, yemek kütürü ve kent tarihiyle ilgili herkese önerilir.