Güzelleşin yüzde 8 fazla kazanın
İdil DEMİREL / DIŞ HABERLER
17.06.2007
Büyük Amerikan üniversitelerinde öğretim görevlisi olan iki Türk ekonomist, güzelliğin ekonomiye etkisi üzerine bir araştırma yaptı. Çıkan sonuç; aynı verimlilikte iki insandan güzel olan, olmayandan yüzde 8 daha fazla para kazanıyor. Bir diğer sonuç ise çirkinlerin suç işlemeye daha meyilli olduğu..
İLİŞKİLİ HABERLER
Güzelleşin yüzde 8 fazla kazanın
Hepimiz güzellik konusunda neredeyse obsesif olduk. Daha güzel olabilmek için sadece kadınlar değil, artık erkekler de binlerce doları gözden çıkarıyor, büyük acıları göze alıp estetik ameliyat yaptırıyor. Filmlerde güzeller hem iyi, hem başarılı hem akıllılar... Mankenler, seksi güzeller, yakışıklı jönler hiç toplamadığı kadar prim topluyor. Gazetelerde bitmek bilmeyen güzellik önerileri, televizyonda güzellik ve bakım programları... Güzelliğe bu derece önem veren 21. yüzyıl insanının zihniyetine karşın, "Fiziksel görüntüye odaklanmayalım. Önemli olan iç güzellik ve beynin dolu olması," diyenler de yok değil... Ancak genel kanı, "'Prezantabl' olmayan, hoş görünmeyen birinin iş bulması da yükselmesi de zor," yönünde... İşte Amerika'nın önde gelen üniversitelerinden Georgia Üniversitesi öğretim görevlisi Doç. Dr. Erdal Tekin ve Colorado Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Naci Mocan, yaptıkları 'Çirkin suçlular' başlıklı araştırmada, bu tartışmalı konuya çok farklı bir açıdan, ekonomist gözüyle bakıyorlar. Amerika'nın önde gelen basın kuruluşlarında ve televizyonlarda da yer alan bu araştırmadan çok çarpıcı sonuçlar ortaya çıkıyor. 'Güzel insanlar daha iyi iş buluyor', daha hızlı yükseliyor, kendisiyle tamamen aynı özelliklere sahip ancak 'çirkin olan birinden neredeyse yüzde 8 daha fazla kazanıyor' gibi. Biz de bu çarpıcı sonuçları ve bir ekonomistin elinden çıkan bu araştırmayı Doç. Dr. Erdal Tekin ile konuştuk:
- Güzellik ve çirkinlik üzerine bir ekonomistin araştırma yapması ilginç. Böyle bir araştırma nasıl ekonomi araştırması oluyor? - Ekonominin tanımlarından biri, sınırlı kaynakların koordine edilmesi. İnsan istekleri sınırsız, kaynaklar sınırlıdır. Bunları en iyi şekilde nasıl koordine edersiniz, bunun üzerinde çalışıyoruz. İnsan kaynağı da sınırlı bir kaynaktır. Ve insanların hapse girmesi ya da suç işlemesi bu kaynağın boşa harcanmasına neden oluyor. Biz kaynakların boşa harcanmasına neden olan şeyler üzerine çalışıyoruz.
- Araştırmanız çok ilginç bulgular içeriyor. Peki böyle bir araştırma yapmaya nasıl karar verdiniz? - Bir toplantı dönüşü elime aldığım gazetede, bir banka soyguncusunun haberi vardı. Haberin başlığıysa, 'Bir iş bulabilmek için çok çirkinim' idi. Bu başlık beni etkiledi. Birçoğumuz fiziksel görüntünün iş yaşamında yardımcı bir öğe olduğunu zaten biliyor. Ancak biz fiziksel görüntünün ne kadar etkili olduğunu rakamsal olarak bilmiyorduk.
İLİŞKİLİ HABERLER
Güzelleşin yüzde 8 fazla kazanın
Yayın tarihi: 1 Temmuz 2007, Pazar
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2007/07/01/pz/haber,36C8034E76EF4E3E99BD85E90F73C878.html
Tüm hakları saklıdır.