kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 28 Haziran 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

"İstanbul'u "bahçe çatı"lar kurtaracak"

Yeni Haber
İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Kadir Topbaş, İstanbul'un sera etkisinden kurtulması için yeni projeler hayata geçirmeye başladıklarını ifade ederek, sera etkisinin azaltılması için evlerin çatılarının bahçe haline getirilmesini amaçladıklarını söyledi.

KİPTAŞ'ın bundan sonra yaptığı tüm evleri bu şekilde inşaa edeceğini vurgulayan Topbaş, bahçe çatı şeklinde ev inşaa edenlere veya evlerinin çatılarını bahçe haline dönüştürenlerin vergi ve harçlarında indirime gidileceğini dile getirdi.

İBB Başkanı Kadir Topbaş, OECD Genel Sekreteri Jose Angel Gurria'nın başkanlığı ziyareti sonrası basın mensuplarının sorularını cevapladı. İstanbul'un su sıkıntısının ne boyutta olduğu konusunda basın mensuplarının soruları üzerine Topbaş, dün 43,5 derece ile son 78 yılın en sıcak gününün yaşandığını ve aşırı sıcakların buharlaşmayı da artırdığını aktardı. Tedbir olarak park ve bahçelere yapılan sulamaları yavaşlattıklarını aktaran Topbaş, 12 noktada açılan sondajlarla yer altı sularından istifade etmeyi amaçladıklarını söyledi. Şu anda İstanbul'a su sağlayan barajlarda toplam 317 milyon metreküp su bulunduğunu kaydeden Topbaş, bu suyun tasarufa devam edilmesi halinde Kasım ayına kadar yeterli olacağını aktardı. Uzun vadeli çözümler için de çalışmalarını devam ettirdiklerini belirten Topbaş, "Deniz suyu ile ilgili çalışmalar var uzun soluklu. Melen çayının ilk etabını 20 Ekim 2007 için programladık. İstanbul'un takriben 1/3 oranında su kullanımı kadar kaynak aktarmış olacağız.Tabi gelecek için de endişeleniyoruz. Çünkü, yağmur yağmazsa, mevsimler kötü giderse, iklim değişiklikleri etkisi hep konuşulmakta, bunun için de Istrancalardaki şu anda 5 derede daha çalışmalar yapıyoruz. Melen çayından gerekirse baraj yapmak suretiyle su tedarik edeceğiz. Bunlar daha uzun soluklu birkaç senede olacak işler." ifadelerini kullandı.

"İSTANBULLULAR UYARILARIMIZA DİKKAT ETTİĞİ SÜRECE SORUN YAŞANMAYACAKTIR"

Dünya nüfusunun şu anda 6 milyar 200 milyon insana dayandığını ve bu rakamın 2050 yılında 9 milyarı geçeceğinin düşünüldüğünü hatırlatan Topbaş, artık dünyanın doğal kaynaklarını kaybetmenin eşiğine geldiği uyarısında bulundu. İnsanoğlu'nun tahripkar ve tasarrufsuz davranışları ve hızlı nüfus artışının bu noktaya getirdiğini bildiren Topbaş, İstanbulluları da özellikle su sarfiyatı konusunda dikkatli olmaya çağırdı. Bina üstlerine yapılan depoları hem ekonomik olmadığı için hem de hijyen koşullarına uymadığı için tavsiye etmediklerini söyleyen Topbaş, "Biz istanbul'u susuz bırakmayacağız buna gayret ediyoruz. Ama İstabul'da bizim uyarılarımıza dikkat ettiği sürece sorun yaşanmayacaktır." diye konuştu.

Topbaş bir basın mensubunun "su kullanımı armaya devam ederse tedbir düşünüyor musunuz? şeklindeki sorusuna şu cevabı verdi. Haftada birkaç gün su vermemek gibi tedbirlerin söz konusu olduğunu ancak böyle bir uygulama içine girmeyi düşünmediklerini aktaran Topbaş, şu andaki suyun İstanbul'u birkaç ay daha rahatlıkla götürülebileceğini söyledi. Küresel ısınmanın da etkisi ile bu yıl son 100 yılın en sıcak yazını geçirecekleri uyarısını daha önce de yaptıklarını hatırlatan Topbaş, çevre adına yeni projeler başlattıklarını belirtti.

İstanbul'un Küresel Isınma'nın bir sonucu olan "Sera etkisi"nden kurtulması için "Bahçe Çatı" uygulaması başlattıklarını kaydeden Topbaş, KİPTAŞ'ın da bundan sonra yaptığı tüm binaların çatısını bahçe şeklinde inşaa edeceğini ifade etti. Evlerini bu şekilde yaptıranlar için artı imkan vermeyi düşündüklerini bildiren Topbaş, sözlerini şöyle tamaladı: "Aynı şekilde bu şekilde konutları yapanlara artı imkan getirmek belki vergi yada harçlarını düşürmek gibi çalışma yapıyoruz. Artık davranışlarımızı çevreye göre, çevre bilinciyle, herkesin çevreci olması koşuluyla yeni bir sürece girilmesi gerekiyor. İstanbul'da bütün fertlerin çevre hassasiyetini taşıması gerekiyor. "

CHA