Partilerin kadınlara vaatleri
Aday listelerinde beklendiği ölçüde kadın adaya yer vermemekle eleştirilen siyasi partiler, kadın örgütleri tarafından seçim beyannameleriyle de mercek altına alındı. Bıyıklı kadınlar kampanyası ile gündeme gelen Ka-Der bütün partilerin seçim beyannameleri açıklandıktan sonra görüşlerini kamuoyuyla paylaşacak.
AKP AİLE İÇİ ŞİDDETLE SINIRLI TUTTU
Seçim beyannamesini açıklayan AKP, kadın sorunları konusunda yapacaklarından çok yaptıklarını anlatırken, kadın sorunlarını da sadece aile içi şiddetle sınırlı tuttu.
AKP "aile içi şiddet, töre ve namus cinayetleri ile mücadelede 'sıfır tolerans'la hareket edildiği"ni belirtirken CHP'nin beyannamesinde de benzer ifadeler yer aldı.
CHP beyannamesinde 'sıfır hoşgörü' başlığı altında "kadınlara uygulanan her türlü şiddete, töreler gerekçe edilerek uygulanan vahşete karşı kararlılıkla mücadele" edileceği ifade edildi.
Çizgi film ve bilgisayar oyunlarını bile millileştirme iddiasındaki MHP ise beyannamesinde kadın sorunları konusunda somut öneriler ve projelerin ortaya koymadı.
AKP'NİN ŞİDDETE TEK ÇÖZÜMÜ KONUKEVİ SAYISINI ARTIRMAK
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından kamuoyuna açıklanan AKP'nin seçim beyannamesinde önümüzdeki dönemde yapılacaklardan çok yapılanlar anlatıldı.
AKP'nin güçlü birey, güçlü aile, güçlü topum inşasına yönelik politikalarını sürdürmeye kararlı olduğu belirtilen beyannamede, aile içi şiddetin toplumun kanayan yarası olduğu kaydedilerek "aile içi şiddetle mücadele konusunda kapsamlı yasal düzenlemeler gerçekleşmiştir. Bu düzenlemelerin hayata geçirilmesinin de takipçisi olan AKP, aile içi şiddet, töre ve namus cinayetleri ile mücadelede sıfır tolerans yaklaşımıyla hareket etmektedir." denildi.
Bu konuda seferberlik başlatıldığı ve 2006-2010 dönemini kapsayan şiddet eylem planı hazırlandığı belirtilen beyannamede, şiddet mağduru kadınlara yönelik tek vaat ise 2007 yılı içinde kadın konukevi sayısının 50'ye yükseltileceği oldu. Çalışan kadınların sorunlarına yönelik çözüm önerilerinin bulunmadığı beyannamede, ev hanımlarının ürettiği ürünlerin satışından elde edilen gelirlerin vergiden muaf tutulduğu hatırlatıldı.
AKP, önümüzdeki süreçte kadın ve aile konusunda faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşlarının çalışmalarına destek verileceğini de bildirdi.
CHP'DEN İDDİALI PROJELER
Seçim beyannamesini açıklayan CHP ise kadın sorunlarına iddialı projelerle yaklaştı. CHP, "Kadınlar haklarını alacak, Türk kadını, ekonomide, eğitimde, siyasette haklarına kavuşacak, kimliğini bulacak" başlığı altında, kadın hakları ile ilgili tüm uluslar arası sözleşmelerin toplumsal yaşama ve hukuk sistemine yansıtılacağı sözü verdi.
AKP gibi kadınlara yönelik her türlü şiddete, töre cinayetlerine karşı mücadelede "sıfır hoşgörü"yle mücadele edileceği sözü veren CHP'nin beyannamesinde "Kadına Karşı Şiddetle Mücadele Ulusal Eylem Planı oluşturup, kararlılıkla uygulayacağız. Sığınma evlerini yaygınlaştıracağız, ücretsiz danışmanlık, psikolojik destek ve yasal yardım yapılmasını sağlayacağız" denildi.
Beyannamede, fırsat önceliğinin cinsiyetler arası eşitliğin ayrılmaz parçası olarak kabul edildiği belirtilerek 'Çerçeve Eşitlik Kanunu' çıkarılacağı kaydedildi. CHP'nin kadınlara yönelik vaatlerini ise "analık hakkı ödemesi, anayı işten çıkarmaya son, çalışan analara çocuk bakım desteği, kadın sağlığı için özel önlemler, tüm kız çocuklarının eğitim hakkından yararlanması, çocuk yaşta evliliğin çıkarılacak yasayla engellenmesi, kadın emeğine fırsat eşitliği" oluşturdu. CHP ayrıca evde, tarım ve orman işlerinde çalışan kadınların da iş kanunu kapsamına alınacağı sözü verdi.
MHP KADINI "PAS" GEÇTİ
Kadın hakları ve sorunları MHP'nin seçim beyannamesinde ise gerektiği ölçüde yer bulamayan konular arasında yer aldı. Beyannamede MHP'nin kadın sorunlarına çözüm önerileri "kadınların eğitim düzeyleri yükseltilecek, kalkınma sürecinde, iş hayatında ve karar alma mekanizmalarında daha fazla rol almaları sağlanarak toplumsal konumları güçlendirilecek. Kadınların şiddete maruz kalmasına yol açan kültürel, sosyal, psikolojik ve ekonomik nedenler ortadan kaldırılacak, sivil toplum kuruluşları ve medyanın bu konuda duyarlı hareket etmeleri sağlanacak, kadın sığınma evleri uygulaması etkinleştirilecek" şeklinde dile getirildi ancak bu vaatlerin nasıl gerçekleştirileceğine yönelik somut projelere yer verilmedi.
KA-DER MERCEK ALTINA ALDI
Bıyıklı kadınlar kampanyası ile dikkat çeken ve son olarak "Bu Meclis'e kadın şart" kampanyası ile siyasi partileri uyaran Ka-Der ise başta AKP ve CHP olmak üzere siyasi partilerin seçim beyannamesini mercek altına aldı. Ka-Der yönetim kurulu üyesi, "Bıyıklı kadınlar" ve "Haydi Kadınları Seçelim" kampanyası koordinatörü Semiha Öztürk, "açıklanan beyannamelerde kadın konusuna bakışı ve sorunlara çözüm önerilerini inceliyoruz. Ancak bütün partilere eşit mesafede olduğumuz için görüşlerimizi açıklamak için seçime giren tüm partilerin beyannamelerini açıklamalarını bekliyoruz" dedi.
(ANKA)
Yayın tarihi: 26 Haziran 2007, Salı
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2007/06/26//haber,1C80E43B93234F7DAA581521A4FA5330.html
Tüm hakları saklıdır.
Copyright © 2003-2007, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.