Köprü özelleştirmesinde 2. adım
Köprü ve otoyol özelleştirmesinde, Özelleştirme Yüksek Kurulu kararının ardından, danışman firmanın belirlenmesi ile ikinci adım atıldı.
''Türkiye Sınai Kalkınma Bankası A.Ş'', köprü ve otoyol özelleştirmesinde danışman firma olarak belirlendi. Köprü ve otoyol özelleştirmesinde, ''Türkiye Sınai Kalkınma Bankası''na bağlı olarak, stratejik konularda alt danışmanlık faaliyetlerini İtalyan yatırım bankası ''Mediobanca-Banca di Credito Finanziario SpA'', karayolları konusunda lokal alt danışmanlığı ''Depar Uluslararası Mühendislik Müşavirlik Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi'', stratejik ve metodolojik desteği ''High Point Rendel'', hukuk konusunda gerekli alt danışmanlık faaliyetlerini de ''ESİNİŞMEN Hukuk Bürosu'' ve ''Türkiye Sınai Kalkınma Bankası Gayrimenkul Değerleme A.Ş'' verecek.
İşletme hakkı devri yöntemiyle 2 köprü ve 6 otoyolun tek tek mi, yoksa bütün halinde mi özelleştirileceğine ilişkin strateji de 3 ay içinde belirlenecek. Danışman firma, her bir otoyol için fizibilite, rantabilite ve maliyet hesaplarını yapacak. Dünya örneklerini de inceleyecek olan danışman firma, hangi örneğin veya örneklerin Türkiye için uygun olduğunu belirleyip, İdare'ye öneride bulunacak.
Daha sonra ÖİB ve danışman firma, özelleştirme stratejisini ortaya koyacak ve stratejiler Özelleştirme Yüksek Kuruluna sunulacak. Kurul hangi stratejiyi uygun bulursa buna göre, otoyolların tek tek mi yoksa paket şeklinde mi özelleştirileceğine karar verilecek.
Model belirlendikten sonra o modele ilişkin değerlendirme çalışmalarına geçilecek. Fiyatın, yükümlülüklerin ve mücbir sebebinin ne olacağı belirlenecek. Öte yandan, İdare de ABD, Kanada, İtalya ve Fransa'nın köprü-otoyol özelleştirmelerini inceledi.
Boğaziçi ve Fatih Sultan Mehmet Köprüleri ile Edirne-Ankara, Pozantı-Tarsus, Tarsus-Gaziantep, Toprakkale-İskenderun, İzmir-Çeşme ve İzmir-Aydın otoyollarının özelleştirilmesi için incelenen modeller arasında, en başarılı ülke olarak İtalya gösteriliyor.
İncelenen ülkeler arasında, bazılarında yapılacak otoyolun uzunluğu ve maliyetine göre özelleştirme yapıldığı, bazılarında ise gelir hesabına göre özelleştirmenin gerçekleştirildiği gözleniyor. Bazı ülkelerde ise tüketiciyi korumak için fiyat sabitlendiği için, daha düşük bedelle özelleştirilmenin gerçekleştirildiği belirtiliyor.
YIL SONUNA KADAR İHALEYE ÇIKILACAK
Özelleştirme İdaresi, köprü ve otoyolların özelleştirilmesi için, 2007'nin sonuna kadar, ihaleye çıkmayı planlıyor. İhalenin de 2008'in ilk yarısında tamamlanması öngörülüyor.
Öte yandan, özelleştirmeden elde edilecek gelirin, yeni otoyolların yapımında mı, yoksa farklı şekilde mi değerlendirileceğine, siyasi otorite karar verecek.
Bayındırlık ve İskan Bakanı Faruk Nafiz Özak, daha önce, otoyolların işletme hakkının özelleştirilmesinden elde edilecek geliri, yol yapım çalışmalarına aktaracaklarını ifade etmişti.
Yayın tarihi: 22 Haziran 2007, Cuma
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2007/06/22//haber,0374B08289A84D6FA5D93E6F601B27B9.html
Tüm hakları saklıdır.
Copyright © 2003-2007, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.