Hazine arazileri elden çıkarılıyor
Maliye Bakanlığı, Hazine taşınmazlarının satışıyla ilgili düzenleme hazırladı. 1 Temmuz'da yürürlüğe girecek düzenleme ile Hazine ve devlete ait taşınmazlar, satılabilecek ya da kiralanabilecek.
Taşınmazlar taksitli ödeme ile satılabilecek. Kat ya da arsa karşılığı inşaat yöntemleriyle tahsis edilebilecek. Topraksız ya da az topraklı çiftçiye pazarlık usulüyle toprak verilecek. Taşınmazlar; fuar, panayır, sergi, gezici tiyatro, sirk, lunapark, konser, şantiye yerleri için kiralanabilecek. Kıyıda deniz turizmi tesisleri, tersane, liman, barınak, iskele, yanaşma yeri, rıhtım ve benzeri türde tesis yapan yatırımcılara azami 49 yıla kadar kullanma izni verilebilecek.
Maliye Bakanlığı'nın Hazine Taşınmazlarının İdaresi Hakkında Yönetmelik'i Resmi Gazete'de yayımlandı. Yönetmelik, Hazine'nin özel mülkiyetindeki taşınmazlar ile devletin hüküm ve tasarrufu altındaki yerleri kapsayacak.
Sözkonusu taşınmazlar kapalı teklif, açık teklif veya pazarlık usulü ile satılabilecek ya da kiralanabilecek. Pazarlık usulüyle yapılan ihalelerde teklif alınması belli bir şekle bağlı olmayacak. İhaleler, komisyon tarafından işin nitelik ve gereğine göre, bir veya daha fazla istekliden yazılı veya sözlü teklifler almak ve bedel üzerinde anlaşmak suretiyle yapılacak.
İhale komisyonlarınca karara bağlanan ihalelerden; her yıl merkezi yönetim bütçe kanunu ile tespit edilen parasal sınıra kadar olan ihale kararları, karar tarihinden itibaren en geç 15 iş günü içinde ita amirlerinin, bu miktarı aşanlar ise aynı süre içinde Bakanlığın onay veya ret kararı ile kesinleşecek.
İhale süresiyle sınırlı olmak kaydıyla sözleşme, Maliye Bakanlığı'nın izniyle başkasına devredilebilecek veya sözleşmeye ortak alınabilecek.
TAKSİTLİ ÖDEME
Hazine'ye ait taşınmazların satış bedeli taksitle de ödenebilecek. Taksitle ödeme halinde, satış bedelinin en az dörtte biri peşin, kalanı en fazla iki yılda taksitlerle ödenecek. Alacağın kalan kısmına kanuni faiz uygulanacak.
Satış bedellerinin tedavüldeki Türk Parası ile ödenmesi esas olacak. Buna karşın; Hazine Müsteşarlığı'nca ihraç edilen Devlet İç Borçlanma Senetleri veya bu senetler yerine düzenlenen belgeler nominal değeri üzerinden, kesin inşaat yasağı getirilen sit alanlarında taşınmazı bulunan gerçek veya tüzel kişilere taşınmazların değerini göstermek üzere verilen belgeler kıymet takdir tarihinden işleme tabi tutulacağı tarihe kadar hesaplanacak kanuni faizi ile birlikte ödeme aracı olarak kabul edilecek.
KAT KARŞILIĞI İNŞAAT
Taşınmaz trampası ile arsa karşılığı inşaat veya kat karşılığı inşaat ihalesi, bedel ve miktarı ne olursa olsun pazarlık usulüyle yapılacak. Trampa, arsa karşılığı inşaat veya kat karşılığı inşaat ihalesi yapılabilmesi için Bakanlıktan önceden izin alınacak. Bakanlık bu yetkisini taşra birimlerine kısmen devredebilecek.
FAKİR ÇİFTÇİYE TOPRAK
Taşınmazların kiraya verilmesi işlemlerinde, şu durumlarda taşınmazlar pazarlıkla kiraya verilebilecek:
-Tarıma elverişli arazilerin topraksız veya az topraklı çiftçilere kiraya verilmesi.
-Tahsisli taşınmazlar ile kamu hizmeti görülmek üzere genel bütçe kapsamındaki kamu idarelerince kiralanan taşınmazların ticari amaçla kullanılması mümkün olan bölümlerinin kiraya verilmesi.
-Geçici iş ve hizmetler için kullanılacak taşınmazların kiraya verilmesi.
-Para çekme makineleri için kullanılacak yerlerin bankalara kiraya verilmesi.
-Baz istasyonları ile radyo ve televizyon vericileri için ihtiyaç duyulan yerlerin kiraya verilmesi.
-Genel bütçe kapsamı dışındaki kamu idarelerine kiraya verme.
-Ağaçlandırma amaçlı kiraya verme.
-Birlikte kullanılacağı parselin maliki veya kiracısı tarafından kiralanması talep edilen, bu parselle bütünlük arz eden ve müstakil kullanımı mümkün olmayan taşınmazların kiraya verilmesi.
-Sözleşmeden doğan yükümlülüklerini yerine getiren eski kiracısı tarafından kiralanması talep edilen taşınmazların (otoparklar hariç) kiraya verilmesi.
-Reklam levhası konulmak üzere kiralanması talep edilen taşınmazların kiraya verilmesi.
-Balıkçı barınaklarının o yörede en az altı aydan beri faaliyette bulunan su ürünü kooperatiflerine veya su ürünü kooperatif birliklerine kiraya verilmesi.
KİRALAMADA 10 YIL SINIRI
Kiraya verilecek taşınmazların kira süresi 10 yıldan çok olamayacak. Ancak, turistik tesis kurulacak yerlerin ve turistik tesislerin, enerji üretimi tesisleri ile iletim ve dağıtım, doğal gaz iletim, dağıtım ve depolama tesis ve şebekelerinin ihtiyacı olan arazilerin 10 yıldan fazla süreyle kiraya verilmesi mümkün olacak.
Tarıma elverişli araziler, yönetmelikte bulunan bedel belirleme ölçütleri çerçevesinde, topraksız veya az topraklı çiftçilere kiraya verilebilecek.
Tahsisli taşınmazlar ile kamu hizmeti görülmek üzere genel bütçe kapsamındaki kamu idarelerince kiralanmış olan taşınmazların ticari amaçla kullanılması mümkün olan yerler, tasarruf eden kuruluş amirinin görüşü alınmak suretiyle, ilde defterdarın, ilçede kaymakamın onayı ile İdarece kiraya verilebilecek.
FUAR VE SİRK İÇİN DE HAZİRNE ARAZİSİ
Fuar, panayır, sergi, gezici tiyatro, sirk, lunapark, konser, şantiye yerleri gibi geçici iş ve hizmetlerde kullanılmak üzere bir yıldan az süreler için kiralanması talep edilen taşınmazlar, isteklisine, birden fazla isteklisi olması halinde, aralarında yapılacak pazarlık sonunda en yüksek bedeli teklif edene ihale edilecek.
49 YILLIK İRTİFAK HAKKI
Hazine'nin özel mülkiyetindeki taşınmazlar üzerinde Türk Medeni Kanunu'na göre en fazla 49 yıla kadar, oturma hakkı hariç olmak üzere irtifak hakkı kurulabilecek.
Devletin hüküm ve tasarrufu altındaki yerlerde ilgili mevzuatı uyarınca yapılması mümkün olan yapı ve tesislerin yapılması amacıyla, en fazla 49 yıla kadar kullanma izni verilebilecek. Ön izin, irtifak hakkı kurulması veya kullanma izni verilmesi ihalesi, pazarlık usulüyle yapılacak.
TURİSTİK TESİS İÇİN TAHSİS
Kıyı ve sahil şeritlerinde, Kıyı Kanunu ve Kıyı Kanununun Uygulanmasına Dair Yönetmelik ile onaylı imar planı hükümlerine uygun olarak düzenleme yapılması kaydıyla, bu alanların sınırı içinde bulunduğu belediyelere veya mahalli idare birliklerine izin verilebilecek.
Bu alanlarda yapılacak düzenlemelerin kapsamı, elde edilmesi halinde gelirlerin paylaşımı, sona ermeye ve diğer konulara ilişkin hükümler İdare ile ilgili kuruluşlar arasında düzenlenecek protokollerle belirlenecek.
Kıyı Kanunu ve Kıyı Kanununun Uygulanmasına Dair Yönetmeliğe uygun olarak kullanılmak ve ilgili kuruluşlardan izin alınmak suretiyle; kıyıda deniz turizmi tesisleri, tersane, liman, barınak, iskele, yanaşma yeri, rıhtım ve benzeri türde tesis yapan yatırımcılara azami 49 yıla kadar kullanma izni verilebilecek.
ESKİ SÖZLEŞMEYE YENİ DÜZEN
Devlete Ait Taşınmaz Mal Satış, Trampa, Kiraya Verme, Mülkiyetin Gayri Ayni Hak Tesis, Ecrimisil ve Tahliye Yönetmeliğinin yürürlükte olduğu dönemde yapılmış kira, kullanma izni ve irtifak hakkı sözleşmeleri, bu Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren en geç altı ay içinde başvuruda bulunulması ve yeni sözleşme düzenlenmesinin kabul edilmesi şartıyla, Yönetmelik hükümlerine uyarlanacak. Uyarlanan sözleşme hükümleri yeni sözleşmelerin düzenlenme tarihinden itibaren geçerli olacak.
Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten önce verilen ve azami uzatma süresi dolan ön izinler en fazla bir yıl daha uzatılabilecek. Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten önce verilen ve azami uzatma süresi dolmamış ön izinler için verilebilecek toplam süre beş yılı geçemeyecek.
Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten önce tespit ve takdiri yapılmakla birlikte henüz kesinleşmemiş olan ecrimisiller Yönetmelikte yer alan hükümlere göre yeniden tespit ve takdir edilecek.
Yönetmelik, 1 Temmuz 2007 tarihinde yürürlüğe girecek.
(ANKA)
Yayın tarihi: 19 Haziran 2007, Salı
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2007/06/19//haber,5E4000226FC74085B99FE7BCF5C3E94A.html
Tüm hakları saklıdır.
Copyright © 2003-2007, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.