kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 17 Haziran 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Nokia cepte lider, Samsung kapakla mesafeyi kapatıyor

TİMUR SIRT
Kapaklı telefonlarda Samsung tüm rakiplerini geride bırakırken, toplam satışlarda önde olan Nokia düz kapaksız telefonlarda açık ara liderliğini sürdürüyor..
İLİŞKİLİ HABERLER
Nokia cepte lider, Samsung kapakla mesafeyi kapatıyor
Türkiye'de 2006 yılında 8 milyon 251 bin, 2007'nin Ocak-Nisan ayları arasında ise 3 milyon 427 bin cep telefonu satıldığı tahmin ediliyor. Nokia geniş ürün yelpazesi ile cep telefonu pazarında liderliğini devam ettiriyor. GfK'nın yaptığı araştırmaya göre cep telefonu seçimi yaparken normal ve kayar kapaklı telefon satışında Samsung, açık ara pazar lideri olan Nokia'nın önüne geçti. Samsung, Nisan 2006- 2007 zaman aralığında ve 2007'nin ilk dört ayında kapaklı telefon satışında Nokia'nın önünde yer aldı. Ancak yıllık planlara bakıldığında Nokia'nın yeni telefon modelleriyle ibreyi kendi lehine çevirebileceğini unutmamak gerek. Cep telefonu firmalarının aylık pazar payları piyasaya sürülen telefonlarla sürekli değişim gösteriyor. Türkiye'de cep telefonu kullanıcısını etkileyen en önemli tercih kriteri fiyat. Türkiye'de satılan telefonların yüzde 50'si 100 Euro'nun altında. En çok satan 10 telefonun fiyatları ise 200 Euro'nun altında. Nokia, multimedya özellikleri gelişmiş kapaksız "bar" düz tasarımlı telefonlara yönelirken, Samsung ve Motorola ince, kapaklı tasarımlara yöneldi. Türkiye'de kapaklı telefon satışları artınca Samsung güçlenerek ikincilik koltuğuna oturdu. Son dönemde Nokia kayar kapak ve ince kapaklı telefon modellerini duyurarak rakiplerine yanıt vermeye çalışıyor. En son duyurdukları Nokia 6500 Classic, ince ve kapaklı telefonla rakiplerinin arayı kapatmasını engellemeye çalışıyor.

KAPAKLI SATIŞI ARTTI
2006 yılında cep telefonlarının sadece yüzde 27'si kapaklı olurken Nisan 2007'de satılan telefonların yüzde 44'ü kapaklı oldu. Artık Türkiye'de telefon satışlarında kameralı telefonların oranı yüzde 50'yi geçerken her iki telefondan biri kameralı oldu. Cep telefonu pazarındaki rekabet giderek kızışırken, toplam satışlarda neredeyse tüm şirketlerin pazarından pay alan Samsung, uzun süredir Nokia'yı en çok sıkıştıran marka oldu. Samsung E250, ince tasarımı, radyo ve dijital müzikçalar özelliği dışında 300 YTL'nin altındaki fiyatıyla Türkiye'nin en çok satan cep telefonu oldu.